ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν στρατιωτικοποίηση της Λατινικής Αμερικής

Κοινή στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ και έξι νοτιοαμερικανικών χωρών για ...την αντιμετώπιση εξεγέρσεων

Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2003

Associated Press

Εφιππη αστυνομία στην Παραγουάη
Η μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη στην Αργεντινή, με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης στις 27 του ίδιου μήνα.

Στις βορειοδυτικές επαρχίες Μενδόσα και Σαν Λουίς θα συναντηθούν, υπό βορειοαμερικανική διοίκηση, στρατεύματα από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη, τη Χιλή, τη Βολιβία και την Ουρουγουάη, με το όνομα «Ακιλα (αετός) 3» και με στόχο την πάταξη φανταστικών εξεγέρσεων. Η παραπάνω άσκηση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 12.000 στρατιωτών και 80 πολεμικών αεροσκαφών. Για άλλη μία φορά, και σύμφωνα με το «έθιμο» που επικρατεί στην περιοχή από τη δεκαετία του '60, πρόκειται για τον «εσωτερικό εχθρό». Πόλεμοι μεταξύ των λατινοαμερικάνικων κρατών είναι πια εξαίρεση, αν και οι στρατιωτικοί των περισσοτέρων χωρών βρίσκονταν, από τότε, συνεχώς σε ετοιμότητα δράσης, μεταξύ άλλων και με το γνωστό «Σχέδιο Κόνδορ». Το νέο σ' αυτήν την άσκηση δεν είναι μόνο το όνομα του αρπαχτικού πουλιού, αλλά και το γεγονός ότι, σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης», είναι πλέον αυτονόητη η ξένη στήριξη ή από τις ίδιες τις ΗΠΑ ή από υποτελείς κυβερνήσεις, εκπαιδευμένες από τις ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στα πλαίσια της «Ακιλα 3», οι ΗΠΑ θα λάβουν για τους στρατιώτες τους, από την Αργεντινή, την ίδια γενναιόδωρη υποστήριξη, όπως στην άσκηση που έγινε πριν από έναν χρόνο στην επαρχία Μισιόνες. Και η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Κίρχνερ προσπαθεί να εγγυηθεί την ασυλία των στρατιωτών. Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών Μπιέλσα παρουσίασε, πρόσφατα, στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου για να αποκτήσουν αυτές οι ασκήσεις «στρατιωτικής συνεργασίας» ένα νομικό πλαίσιο, που θα συμπεριλαμβάνει και την ασυλία των συμμετεχόντων.

Associated Press

Αντιμετώπιση εργατικής κινητοποίησης στην Αργεντινή
Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην Αργεντινή, δεδομένου ότι αυτή η στάση έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της χώρας ως μέλους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο δεν αναγνωρίζει η Ουάσιγκτον. Αλλωστε, όπως καταγγέλλουν ακόμα και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, το αίτημα για ασυλία προέκυψε μετά από πιέσεις της Ουάσιγκτον και όχι των άλλων έξι χωρών, που θα συμμετέχουν στην άσκηση.

Με την παραχώρηση ασυλίας θα εμφανιζόταν, πλέον, ως νόμιμη η παρουσία ξένων στρατευμάτων σε επιχειρήσεις «κατά των αντάρτικων κινημάτων», στα πλαίσια του πολέμου χαμηλής έντασης.

Ακόμα, ορατός είναι ο κίνδυνος, με αφετηρία αυτήν τη στρατιωτική άσκηση, να γίνει προσπάθεια επιβολής μιας λατινοαμερικανικής δύναμης με δυνατότητα στρατιωτικής επέμβασης, υπό βορειοαμερικανική διοίκηση, πράγμα που έχει ήδη σχεδιαστεί για την Κολομβία.

Πιέζει η Ουάσιγκτον για ανταλλάγματα

Στο μεταξύ, αφού ο Πρόεδρος Μπους υποστήριξε την Αργεντινή στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου και πέτυχε σχετικά ευνοϊκές για τη χώρα ρυθμίσεις, υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι θα πιέσει για κάποια ανταλλάγματα, μια και υπάρχουν διάφορα ακανθώδη θέματα στη διμερή ατζέντα.

Κατ' αρχήν είναι το θέμα, που προαναφέραμε, του αιτήματος παραχώρησης ασυλίας στους στρατιώτες που θα συμμετέχουν στην «Ακιλα 3», το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Αλλο ένα θέμα είναι ο έλεγχος στην περιοχή των Τριπλών Συνόρων (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη), που επιδιώκουν οι ΗΠΑ με την πρόταση του Πενταγώνου στις κυβερνήσεις των παραπάνω χωρών, για πραγματοποίηση κοινών ελέγχων στην περιοχή των ποταμών Ιγουασού και Παρανά, με τη συμβολή βορειοαμερικανικών ταχύπλοων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού παρακολούθησης. Η παραπάνω περιοχή, όπως ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον, χωρίς να έχει, βέβαια, προσκομίσει αποδείξεις, έχει μετατραπεί σε καταφύγιο τρομοκρατών της «Αλ Κάιντα» και όχι μόνον.

Ακόμα, υπάρχουν φόβοι για νέες απαιτήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, ώστε η Αργεντινή να αλλάξει τη στάση της απέναντι στην Κούβα, όταν η Γερουσία ενέκρινε το διορισμό του Ραούλ Ταλέμπ ως πρέσβη στο Νησί της Επανάστασης, θέση που ήταν άδεια από το Φλεβάρη του 2001.

Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για απόκρουση τρομοκρατών είναι, βεβαίως, ολοφάνερο. Εκτός όσων ήδη αναφέραμε, όπως καταγγέλλει το Κέντρο Στρατιωτικών για τη Δημοκρατία (CEMIDA), άλλος ένας στόχος της Ουάσιγκτον, πολύ σημαντικός, για την περιοχή, είναι και ο έλεγχος του Υδάτινου Συστήματος Γκουαρανί. Αυτό το υδάτινο σύστημα αποτελείται από τεράστια αποθέματα καθαρού νερού, που εκτείνεται από την ελώδη περιοχή, βορειοανατολικά της Βραζιλίας και φτάνει μέχρι τον αργεντινό κάμπο (pampa), ενώ προσφέρει, ετησίως, τη γιγάντια ποσότητα των 40 μέχρι 80 κυβικών χιλιομέτρων πόσιμου νερού. Ακόμα, εκτιμάται ότι τα υπόγεια αποθέματά του είναι πολύ μεγαλύτερα. Γι' αυτό το λόγο, οι ΗΠΑ πρόσφεραν στην Παγκόσμια Τράπεζα και στην Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών σχεδόν 27 εκατομμύρια δολάρια για ένα σχέδιο προστασίας των αποθεμάτων από τη ρύπανση.

Στόχος είναι να παραχωρηθεί σ' αυτούς τους οργανισμούς ο έλεγχος της περιοχής. Ηδη, εδώ και τρεις μήνες, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία είχαν προτείνει τη διεθνοποίηση της λεκάνης του Αμαζονίου, δηλαδή να απαγορεύσουν ουσιαστικά στις γειτονικές χώρες, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Κολομβία, Εκουαδόρ, Περού, Σουρινάμ, Γκουαϊάνα και Βολιβία, την πρόσβαση στους φυσικούς τους πόρους. Ας μην ξεχνάμε ότι σ' αυτήν την περιοχή του Αμαζονίου βρίσκεται το 1/5 των αποθεμάτων γλυκού νερού στον κόσμο.

Η προγραμματισμένη άσκηση, λοιπόν, και λόγω του «βεληνεκούς» της, αποτελεί μέρος ενός μεθοδικού σχεδίου των ΗΠΑ για στρατιωτικοποίηση της ηπείρου, για δημιουργία βορειοαμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, για τη νομιμοποίηση της παρουσίας τους σε περιοχές, που ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν ως βάση της ηγεμονικής τους πολιτικής, καθώς και σφετερισμού των τεράστιων φυσικών πόρων της Λατινικής Αμερικής. Αυτές οι ενέργειες έχουν άμεση σχέση με την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να επιβάλουν τη Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA) ως μηχανισμού υποταγής των λαών και εξάλειψης της κυριαρχίας των λατινοαμερικανικών χωρών.

Η πραγματοποίηση αυτών των ασκήσεων έχει προκαλέσει την έντονη αγανάκτηση των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων των επαρχιών Μενδόσα και Σαν Λουίς, οι οποίες τις καταγγέλλουν ως μια πραγματική στρατιωτική επέμβαση, ενώ υπενθυμίζουν ότι οι Βορειοαμερικανοί στρατιωτικοί έχουν ήδη «εκπαιδευτεί» σε γενοκτονίες που διέπραξαν κατά των λαών, όπως του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Ενόψει της νέας αυτής ιμπεριαλιστικής πρωτοβουλίας, το λαϊκό, μαζικό κίνημα της Αργεντινής έχει εξαγγείλει, για την πιθανή ημερομηνία έναρξης της στρατιωτικής άσκησης (27 Οκτώβρη), δυναμικές κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, που θα συγκλίνουν στη Μενδόσα.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ