ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τρία χρόνια Ιντιφάντα: «Αντίσταση όσο υπάρχει κατοχή»
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003

Associated Press

Διαδήλωση Παλαιστινίων, που ζητά την απελευθέρωση του Μ. Μπαργκούτι
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

«Είμαι περήφανος για τα τρία προηγούμενα χρόνια, είμαι περήφανος για την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού στην ισραηλινή κατοχή». Με αυτά τα λόγια άρχισε, χθες, την απολογία του ο ηγέτης της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, που δικάζεται από τριμελές ισραηλινό δικαστήριο στο Τελ Αβίβ. Η απολογία του Μπαργκούτι συνέπεσε με την τρίτη επέτειο από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, που τιμήθηκε με διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε πολλές παλαιστινιακές πόλεις.

«Το να πεθαίνει κανείς είναι προτιμότερο από το να ζει υπό καθεστώς κατοχής», υποστήριξε ο Μαρουάν Μπαργκούτι, συμπληρώνοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τη δολοφονία αμάχων Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Μπαργκούτι επέμεινε ότι είναι πολιτικός ηγέτης και επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα δικαίωμα να τον δικάσει, καταλήγοντας ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο παλαιστινιακός λαός δε θα ζήσει υπό ζυγό. Το Ισραήλ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είτε θα υπάρξει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα του, είτε θα γίνει το ίδιο ένα κράτος δύο λαών». Σε μια αποστροφή των λόγων του, η πρόεδρος του δικαστηρίου του ανταπάντησε ότι «το δικαστήριο δεν είναι ούτε ιστορικοί, ούτε πολιτικοί και αν μπορούσε με μια απόφαση να πετύχει ειρήνη θα την είχε εκδώσει». Ο ηγέτης της «Φατάχ», ο οποίος μίλησε σε εβραϊκή γλώσσα ενώπιον πλήθος ακροατηρίου, ανάμεσα στους οποίους και αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της απάντησε αφοπλιστικά ότι θα μπορούσε απλώς το δικαστήριο να διακηρύξει την αντίθεσή του στην κατοχή.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε την άρση του αυστηρού αποκλεισμού που είχε επιβάλει από το βράδυ της Παρασκευής στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα που συνέπεσε με τους εορτασμούς για το νέο εβραϊκό έτος. Ταυτόχρονα, όμως, χθες ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε νέα εισβολή στην Τζενίν, της Δυτικής Οχθης, όπου επέβαλε αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ειδησεογραφικών πρακτορείων και της Διεθνούς Αμνηστίας, κατά τη διάρκεια των 3 αυτών χρόνων, σκοτώθηκαν 2.612 Παλαιστίνιοι και 822 Ισραηλινοί, ενώ σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι τραυματίες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι και άμαχοι και από τις δύο πλευρές. Τους 24.500 φθάνουν οι Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν, μόνο, από σφαίρες, ενώ από την έναρξη της Ιντιφάντα έχουν καταστραφεί 2.000 παλαιστινιακά σπίτια.

Οι Παλαιστίνιοι στις περισσότερες πόλεις τίμησαν την επέτειο με διαδηλώσεις. Οι οργανώσεις «Χαμάς» και «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», με κοινή τους ανακοίνωση χθες με αφορμή την επέτειο, δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν την αντίσταση στην κατοχή, όσο αυτή συνεχίζεται. Από την πλευρά του, ο πρώην υπεύθυνος των υπηρεσιών ασφαλείας του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς, ο Μοχάμαντ Νταχλάν, σε συνέντευξή του, υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με την πρώτη Ιντιφάντα, η δεύτερη έχει φέρει τον παλαιστινιακό λαό σε χειρότερη θέση από ό,τι βρισκόταν πριν. Ο Νταχλάν εκτιμά ότι ήταν λάθος η προσφυγή στα όπλα και οι επιθέσεις αυτοκτονίας, γιατί «δεν εξυπηρετούν τον εθνικό σκοπό» και υποστηρίζει ότι η πολιτική ηγεσία των Παλαιστινίων δεν αντέδρασε γρήγορα και δεν ερμήνευσε ορθά την κατάσταση που διαμόρφωσε το πλήγμα της 11ης Σεπτέμβρη.

Υπό αυτό το κλίμα, μέχρι την Τετάρτη ο Αχμέντ Κουρέια αναμένεται να παρουσιάσει προς έγκριση στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο το νέο 25μελές κυβερνητικό σχήμα, το οποίο έχει, ήδη, λάβει την έγκριση του Παλαιστινίου ηγέτη. Προς το παρόν, πάντως, ο Κουρέια εισέπραξε την άρνηση του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση των Παλαιστινίων να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.