ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια

Τη Δευτέρα, 6 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στην Ευελπίδων

Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003

Αν και τυπικά η κατηγορία απευθύνεται σε επτά στελέχη του ΠΑΜΕ, επί της ουσίας η κυβέρνηση επιδιώκει όχι μόνο να δικάσει όλους όσοι διαδήλωσαν στις 5 Απρίλη του 2001, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσει το δικαστικό οπλοστάσιό της με μία απόφαση κατά του δικαιώματος της συλλογικής κατάληψης ως μορφής αγώνα
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα ενόψει της δίκης των επτά στελεχών του ΠΑΜΕ που θα καθίσουν στο σκαμνί τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη μετά από κυβερνητική εντολή και με αφορμή την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας στις 5 Απρίλη του 2001.

Οι εφτά που θα περάσουν από δίκη είναι οι εξής: Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Ανδρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Παναγιώτης Σοφός, πρώην γενικός γραμματέας του ΕΚΑ, Γιάννης Πάσουλας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Βαγγέλης Βακάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Τάκης Βανδώρος, πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και Βασίλης Σαραντόπουλος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Το ΠΑΜΕ έχει καλέσει συνδικάτα και συνδικαλιστές, κάθε εργαζόμενο να πάρει μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει τη Δευτέρα έξω από τα δικαστήρια στις 11 το πρωί. Στην κατεύθυνση αυτή μια σειρά ομοσπονδίες και συνδικάτα καλούν για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

«Το δυνάμωμα και η περιφρούρηση των ταξικών συνδικάτων, η ανάπτυξη των αγώνων, είναι η μοναδική απάντηση σε αυτή την πολιτική», επισημαίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε ανακοίνωσή του, στην οποία καταγγέλλει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν μαζικό «παρών» την ημέρα της δίκης, 6 Οκτώβρη, στα δικαστήρια, στις 11 το πρωί.

Στις 22 Σεπτέμβρη, σημειώνεται στην ανακοίνωση, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γ. Πάσουλας, γιατί «ανακάλυψε χαφιέ της Ασφάλειας που παρακολουθούσε απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου». Στις 6 Οκτώβρη δικάζονται εφτά στελέχη του ΠΑΜΕ. Το «έγκλημά» τους ήταν ότι «αρνούμενοι την ενσωμάτωση, το συμβιβασμό, τα σικέ παιχνίδια των "κοινωνικών διαλόγων", την "κοινωνική ειρήνη" και ανταποκρινόμενοι στα αισθήματα των εργαζομένων, προχώρησαν σε μορφές πάλης ανάλογες με την έκταση και την οξύτητα του προβλήματος. Ξεσήκωσαν τους εργάτες για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης».

Οι στόχοι της δίωξης είναι φανεροί: Να κάμψουν τις αντιδράσεις της εργατικής τάξης, να σπείρουν την απογοήτευση, να αποτρέψουν τη δυνατότητα να μετατραπεί η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων σε οργανωμένη πάλη, σε οργανωμένη καταδίκη της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής.

«Αυτό φανερώνουν, τονίζει το Συνδικάτο, οι προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, όταν δηλώνουν ότι "κανένας δεν είναι πάνω από τους νόμους", "κανένας δεν έχει ασυλία" και ότι "κάποιοι κινούνται στα όρια της νομιμότητας". Οι εργάτες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, ότι η πολιτική που έχει σήμα κατατεθέν τα κέρδη του κεφαλαίου, η πολιτική που επιφυλάσσει για τους εργάτες φτώχεια, μιζέρια και θάνατο, αυτή η πολιτική θα πηγαίνει χέρι - χέρι με τον αυταρχισμό, τις διώξεις, την ποινικοποίηση των αγώνων».

Το Συνδικάτο, καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει την ημέρα της δίκης, τη Δευτέρα, 6 Οκτώβρη στην Ευελπίδων, όπως επίσης και στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου την Κυριακή 19 Οκτώβρη στις 8.30 το πρωί στο θέατρο «Περοκέ» και ακόμα τους καλεί να εντείνουν τις προσπάθειές τους για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 23 του Οκτώβρη.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) καταδικάζει τις διώξεις κατά των εφτά στελεχών του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους της χώρας «σε αγωνιστική συσπείρωση στα Συνδικάτα τους για να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά και αποτελεσματικά την επιδρομή του κεφαλαίου και της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση», υπογραμμίζει το ψήφισμα, «ότι η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία δε θα περάσει και πως οι δικαστικές αποφάσεις θα χαλυβδώσουν ακόμη περισσότερο το ταξικό φρόνημα των εργαζόμενων, θα ενισχύσουν την ενότητά τους και θα δυναμώσουν την αγωνιστική τους θέληση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους».