ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Οι αντιστασιακοί να μη δώσουν συγχωροχάρτι στις πολιτικές δυνάμεις της «νέας τάξης»

Παρουσιάστηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Δημαρχείο Μπραχαμίου το βιβλίο ««Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος»

Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003

Ο Δημήτρης Γόντικας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα εκδήλωση στο Δημαρχείο Μπραχαμίου, στην οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο «Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος». Το βιβλίο προλόγισε ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Παναγιώτης Μακρής.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, ανάμεσα στ' άλλα, σημείωσε:

«Μπορεί σήμερα να μην απειλούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία με το βούρδουλα του αλφαμίτη, τις φυλακές και τις εξορίες, τους τρομοκρατούν όμως το ίδιο με την απειλή της πείνας, της απόλυσης, για να σκύβουν το κεφάλι, τους απειλούν με τα στρατόπεδα της ανεργίας και τα διάφορα μαθητοδικεία, αγροτοδικεία κλπ.

Οπως τότε, έτσι και σήμερα, η άρχουσα τάξη δεν εγκατέλειψε ποτέ τη βία ως μέσο πειθαναγκασμού και καθυπόταξης των λαών, στους μονόδρομους του κεφαλαίου και της νέας τάξης πραγμάτων.

Η Μακρόνησος επομένως δεν είναι ένα στιγμιαίο εγκληματικό γεγονός του μακρινού παρελθόντος.

Γι' αυτό η ιστορική πείρα της Μακρονήσου δεν αφορά το παρελθόν. Είναι συνδεμένη με το σήμερα και το μέλλον.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Το μεγαλείο της Εθνικής μας Αντίστασης, τον ηρωισμό της Μακρονήσου, αφού οι κρατούντες και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να τα βάλουν στο περιθώριο και τη λήθη της ιστορίας, άλλαξαν στάση και τακτική. Αναγνώρισαν τυπικά την Αντίσταση και τη Μακρόνησο ως ιστορικό τόπο. Στην πράξη και στην ουσία όμως συνέχισαν να κακοποιούν και τους αγωνιστές και τα ιστορικά γεγονότα.

Δεν πρόκειται μόνο για το γεγονός ότι κάθε φορά, παραμονές των εκλογών, θυμούνται τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους τόπους μαρτυρίων. Πρόκειται για κάτι ακόμη πιο αισχρό. Εστησαν μια ολόκληρη επιχείρηση καπηλείας και ευνουχισμού της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Ο,τι δεν κατάφεραν με το βούρδουλα και τις εκτελέσεις, επιδιώκουν όλα αυτά τα χρόνια να το πετύχουν με τις κολακείες και την εξαγορά και κυρίως τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

Δεν ενδιαφέρονται μόνο για την άγρα ψήφων. Στο όνομα της αναγνώρισης της Αντίστασης, πάνε να κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο, τις τεράστιες ευθύνες που έχουν. Να κρύψουν ότι είναι συνεχιστές, στις σημερινές συνθήκες, της ίδιας πολιτικής, υπηρέτες των ίδιων αντιλαϊκών συμφερόντων, που ευθύνονται για όλα τα δεινά του ελληνικού λαού, παλιότερα και σημερινά».

«Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης», τόνισε ο ομιλητής σε άλλο σημείο, «αλλά και όσοι πραγματικά σέβονται και τιμούν τις ηρωικές αυτές παραδόσεις δεν μπορούν, δεν έχουν δικαίωμα να δίνουν συγχωροχάρτι σ' αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν ως ευλογία πότε το δόγμα Τρούμαν και πότε τα δόγματα της νέας τάξης πραγμάτων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ηρθε η ώρα οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, της Μακρονήσου και οι απόγονοί τους να πληρώσουν με το νόμισμα που αξίζει τους καπήλους και ευνουχιστές του αγώνα τους. Το σημερινό κράτος, το σημερινό σύστημα, τα κόμματα που το στηρίζουν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν έχουν αλλάξει στάση απέναντι στους στόχους και τα οράματά της Αντίστασης».

«Αναγνωρίζουν την αντίσταση στα λόγια», σημείωσε στη συνέχεια, «για να ενταφιάσουν τα ιδανικά της, να κόψουν το νήμα της συνέχειας και της δικαίωσης του αγώνα, για τον οποίο θυσιάστηκαν χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες.

Μπορεί να κατάφεραν να ξεγελάσουν, να εξαγοράσουν και να παγίδευσαν αρκετούς αντιστασιακούς και τις οικογένειές τους, δεν μπόρεσαν όμως ποτέ και δε θα καταφέρουν με τίποτα να ξεγελάσουν, να παγιδεύσουν ή να εξαγοράσουν το ΚΚΕ, τους πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους ήρωες της Μακρονήσου.

Το ΚΚΕ δεν έκανε και δεν πρόκειται να κάνει ποτέ δήλωση υποταγής και μετανοίας στο κεφάλαιο, τους ιμπεριαλιστές και στους υποτακτικούς τους.

Φέτος το ΚΚΕ συμπληρώνει 85 χρόνια ζωής και δράσης.

Κρατά καλά και γερά το νήμα της συνέχειας του αγώνα και παραμένει αμετακίνητο στην ίδια πάντα όχθη. Στην ίδια όχθη μαζί με τους πολλούς, με τους αδικημένους, με τους εκμεταλλευόμενους. Δε συμφιλιώθηκε ούτε πρόκειται να συμφιλιωθεί με τους εκμεταλλευτές τους, - όποια στολή κι αν βάλουν, την αμερικάνικη, την ευρωπαϊκή, την ΠΑΣΟΚική ή τη Νεοδημοκρατική, την κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά».