ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αύριο η πανελλαδική στάση εργασίας

Συγκεντρώσεις στην πλατεία Μαβίλη στην Αθήνα και στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη, ώρα 11 π.μ.

Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003

Motion Team

Δημόσια και δωρεάν Υγεία με κατάργηση των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων ήταν το σύνθημα των εργαζομένων του «Θεαγένειου» και του «Παπανικολάου»
Ικανοποιητική είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις ενόψει της αυριανής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ωστόσο, οι μαζικές διαδικασίες περιορίζονται με ευθύνη κυρίως της ΠΑΣΚΕ, καθώς η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ θέλει τις κινητοποιήσεις ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για εξαγνισμό της συνενοχής της στην κυβερνητική πολιτική. Ετσι, για παράδειγμα, στη Θεσσαλία δεν έγιναν γενικές συνελεύσεις στα σωματεία των νοσοκομείων, παρά τις προτάσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Αποκαλυπτική ήταν και η χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ ενόψει των κινητοποιήσεων, καθώς αναφερόμενη στην «πολιτική της κυβέρνησης» περιορίστηκε στην «αστοχία των χειρισμών της και στην αναποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών της»

Από αύριο οι εργαζόμενοι ξεκινούν στα δημόσια νοσοκομεία πεντάωρες στάσεις εργασίας επαναλαμβανόμενες κάθε Πέμπτη (9, 16 και 23 Οκτώβρη). Στη διάρκεια των στάσεων της ΠΟΕΔΗΝ θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες:

-- Στην Αθήνα, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 11 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στα συναρμόδια υπουργεία.

-- Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει συγκέντρωση στην Καμάρα, ώρα 11 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών - ΠΑΜΕ (ΑΣΥ - ΠΑΜΕ), με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις στάσεις εργασίας καταδικάζοντας «αποφασιστικά και την κυρίαρχη πολιτική και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Πρωτοβουλία Υγειονομικών)».

Καθολική συμμετοχή στου «Παπανικολάου»

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη νέα στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χτες από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί. Την ίδια ώρα έγινε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου που περνάει μπροστά από το Νοσοκομείο, ενώ άλλοι απεργοί απέκλεισαν τα γραφεία της διοίκησης.

Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι η άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού, παραϊατρικού, βοηθητικού και άλλου προσωπικού, καθώς με την έλλειψή του δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την ασφάλεια αρρώστων και νοσηλευτών. Με τα συνθήματα και τα πανό που είχαν αναρτηθεί στην είσοδο του «Παπανικολάου» καταδικαζόταν η κυβερνητική πολιτική εκχώρησης υπηρεσιών υγείας στους ιδιώτες, με αποτέλεσμα τη μετατροπή της Υγείας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Επίσης καταγγελλόταν η πολιτική αφαίρεσης δικαιωμάτων, αλλαγής εργασιακών σχέσεων, κατάργησης του 8ωρου και εντατικοποίησης.

Σε γενική συνέλευση που συγκάλεσε στη διάρκεια της στάσης εργασίας το σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες. Κάθε Πέμπτη οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας που έχει προκηρύξει σ' όλα τα νοσοκομεία η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ κάθε Τρίτη από τις 8-9 το πρωί θα γίνονται στάσεις εργασίας και θα καταλαμβάνονται τμήματα του Νοσοκομείου.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη να συνδεθούν οι αγώνες των γιατρών με αυτές των άλλων υγειονομικών, καθώς και των άλλων εργαζομένων. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν με την παρουσία τους στη γενική συνέλευση εκπρόσωποι της ΕΝΙΘ, της ΕΔΟΘ, των συνταξιουχικών συλλόγων, των οικοδόμων κλπ. Επίσης αποφασίστηκε να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του «Παπανικολάου» αύριο στις 11 το πρωί στη συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στην Καμάρα.

Οι γιατροί

Λήγει σήμερα η τριήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών.

Σήμερα θα γίνει γενική συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά, ώρα 12 το μεσημέρι στο Δώμα του «Ευαγγελισμού».