ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Οι μαντρότοιχοι έπεσαν οι βίλες έμειναν...
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003

Eurokinissi

Οταν έπεσαν οι μαντρότοιχοι φάνηκε και το πραγματικό μέγεθος της αυθαιρεσίας. Αυτό όμως έμεινε ανέγγιχτο...
Σε ακόμα μεγαλύτερο «φιάσκο» εξελίχθηκε η διαδικασία των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που ξεκίνησε τελικά χτες στην παραλιακή Αθηνών - Σουνίου, καθώς οι βίλες μεγαλοσχημόνων του τόπου παραμένουν στη θέση τους να «αγναντεύουν» το κύμα. Οι κατεδαφίσεις, που με τόση τυμπανοκρουσία δήλωναν κυβερνητικά στελέχη ότι θα γίνουν, αφορούσαν κάποιους μαντρότοιχους... Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πλήγμα για τους ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών - σε αντίθεση βέβαια με τους αυθαιρετούχους παραγκών επί του Κηφισού, τις οποίες χωρίς δισταγμό η κυβέρνηση έδωσε εντολή να κατεδαφιστούν και κατεδαφίστηκαν.

Συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, παρουσία εισαγγελέα και αστυνομικών δυνάμεων, λίγο μετά τις 9 το πρωί χτες, βρέθηκαν στο 37ο χιλιόμετρο της οδού Αθηνών - Σουνίου, στην Ανάβυσσο, όπου ξεκίνησαν την κατεδάφιση τριών μαντρότοιχων που ανήκαν στις βίλες των εφοπλιστών Πατέρα και Ρέστη και της επιχείρησης «Laser Corporation». Το πράσινο φως για τις κατεδαφίσεις άναψε ουσιαστικά ο πρόεδρος του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκος, καθώς απέρριψε το αίτημα των ιδιοκτητών των βιλών οι οποίοι ζητούσαν, με προσωρινή διαταγή, να σταματήσουν οι κατεδαφίσεις μέχρι να εκδικαστούν οι σχετικές προσφυγές.

Με την άφιξη των συνεργείων στο πρώτο σημείο κατεδαφίσεων, στη βίλα Πατέρα, επήλθε ένταση, καθώς οι δικηγόροι του εν λόγου ιδιοκτήτη και του Ρέστη, που διατηρεί παρακείμενη βίλα, ισχυρίζονταν πως δεν ισχύει το πρωτόκολλο κατεδάφισης. Οι ίδιοι υπέβαλλαν μηνύσεις προς την Περιφέρεια Αττικής, η οποία δεν έκανε δεκτές τις αιτιάσεις τους και ανταπέδωσε με μηνύσεις. Παράλληλα έδωσε εντολή στα συνεργεία και προχώρησαν οι κατεδαφίσεις.

Εκκρεμούν άλλα 20 πρωτόκολλα κατεδάφισης στην παραλιακή Αθηνών - Σουνίου και από Σούνιο μέχρι Μαραθώνα, τα οποία θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως είπε χτες και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου.