Με τη «Σφραγίδα» του Μπέργκμαν
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003

Σκηνή από την αριστουργηματική ταινία του Μπέργκμαν «Εβδομη Σφραγίδα»
Την αριστουργηματική ποιητική αλληγορία του Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Εβδομη σφραγίδα» θα μεταδώσει απόψε στις 23.45 η ΕΤ-1. Τα λόγια του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη για την ταινία του απεικονίζουν και το πλαίσιο, στο οποίο κινείται η «Εβδομη σφραγίδα». Ο Μπέργκμαν είπε πως η ιδέα για να γυρίσει την ταινία τού ήρθε, «παρατηρώντας τα μοτίβα που στόλιζαν τις θρησκευτικές εικόνες των μεσαιωνικών εκκλησιών». Οπως οι «περιπλανώμενοι παλιάτσοι, η χολέρα, οι αυτομαστιγωνόμενοι, ο Θάνατος που παίζει σκάκι, οι πυρές των μαγισσών και οι Σταυροφορίες». Ο σκηνοθέτης λέει πως με την ταινία του «δεν ενδιαφέρεται ν' απεικονίσει ρεαλιστικά τη ζωή στη Μεσαιωνική Σουηδία». Είναι ένα «δοκίμιο μοντέρνας ποίησης, που εκφράζει τις εμπειρίες της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά που εμπνέεται ελεύθερα από το υλικό του Μεσαίωνα». Στο Μεσαίωνα, όπως σημειώνει ο Μπέργκμαν, οι «άνθρωποι ζούσαν με τον τρόμο της χολέρας. Σήμερα ζουν με κείνον της ατομικής βόμβας».

Η «Εβδομη Σφραγίδα» είναι, λοιπόν, μια αλληγορία με θέμα τον άνθρωπο, με ερωτήματα γύρω από την ύπαρξη ή όχι του θεού, αλλά και για το εάν ή όχι ο άνθρωπος μπορεί να βρει την ευτυχία. Κεντρικοί ήρωες της ταινίας είναι ο ιππότης Αντόνιους Μπλοκ και ο ιπποκόμος του, Γιεν. Οι δυο ήρωες, γυρνώντας από τις Σταυροφορίες, βρίσκουν τη χώρα τους να ζει μέσα στον τρόμο της χολέρας. Ο Θάνατος είναι παντού και εμφανίζεται με σάρκα και οστά, για να πάρει τον ιππότη στον άλλο κόσμο. Ο Ιππότης για να κερδίσει χρόνο προσκαλεί το Θάνατο να παίξει μαζί του μια παρτίδα σκάκι. Στις λίγες ώρες που του απομένουν, ο ιππότης ανακαλύπτει ότι η ευτυχία βρίσκεται στην αγάπη και στις απλές χαρές της γήινης ζωής. Στην ταινία του Μπέργκμαν, η οποία έχει υπέροχα εικαστικά πλάνα, η ζωή, η τέχνη και η φαντασία νικούν τις δυνάμεις του τρόμου και του κακού. Πρωταγωνιστούν οι Μαξ φον Σίντοφ, Γκούναρ Μπγιόρνστραντ και η Μπίμπι Αντερσον.

«Ρομπ Ρόι: Εις το όνομα της τιμής». Αμερικανική ιστορική περιπέτεια γύρω από τη ζωή του Ρομπ Ρόι, σκηνοθετημένη από τον Μάικλ Κέιτον Τζόουνς. Ο Ρόι ήταν ένας από τους πολλούς Σκοτσέζους αρχηγούς, που πήρε μέρος στην εξέγερση του 1715. Μετά την αποτυχημένη επανάσταση, θα περάσει στην παρανομία και με τη στάση που θα κρατήσει θα γίνει αγαπητός από τους απλούς ανθρώπους και θα αποκτήσει τη φήμη του Ρομπέν των Δασών. Πρωταγωνιστούν οι Λίαμ Νίσον και Τζέσικα Λανγκ (ALPHA 22.40).