ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ασφυκτική παρακολούθηση και ανταλλαγή πληροφοριών
Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003

Γρηγοριάδης Κώστας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) κάνει ειδική αναφορά στις πληροφορίες που οι αεροπορικές εταιρίες ήδη δίνουν στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ για τα στοιχεία των επιβατών τους στις πτήσεις προς τη χώρα του Τζ. Μπους: «Τα προσωπικά δεδομένα, των οποίων τη διαβίβαση ζητούν οι ΗΠΑ, υπερβαίνουν τα απολύτως αναγκαία για την ταυτοποίηση των προσώπων. Εξάλλου η οδηγία 95/46/ΕΚ απαιτεί ορισμένες εγγυήσεις από το κράτος στο οποίο διαβιβάζονται οι πληροφορίες, τις οποίες δεν παρέχει προς το παρόν η νομοθεσία των ΗΠΑ».

Φυσικά (και) σε αυτό το σημείο ξεχειλίζει η υποκρισία των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ. Σημειώστε τα ακόλουθα, που δεν είναι δυνατό να διαφεύγουν των Βρυξελλών:

Υπάρχει και συνέχεια

Το ΕΚ σημειώνει - στην Εκθεση που εξετάζουμε - για τις πληροφορίες που κατέχει η «Europol» (η «Ευρωαστυνομία», πρόσθετος μηχανισμός καταστολής στο πλαίσιο της ΕΕ): «Στο άρθρο 18 της σύμβασης "Europol" προβλέπονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατό να διαβιβαστούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτα κράτη. Ωστόσο δημιουργούνται εύλογες αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα των εγγυήσεων που είναι δυνατό να παράσχουν οι ΗΠΑ». Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι οι ηγέτες της ΕΕ φρόντισαν και κάλυψαν τα κενά, νομότυπα, με την «τρομοσυμφωνία» του Ιούνη.

Σε άλλο σημείο το ΕΚ παραδέχεται: «Γενικώς, η προστασία των προσωπικών δεδομένων στην ΕΕ είναι ανεπαρκής, διότι οι υφιστάμενες οδηγίες όχι μόνο δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο όλων των κρατών - μελών, αλλά επίσης δεν καλύπτουν τα αδικαιολόγητα μέτρα παρακολούθησης που λαμβάνονται από το κράτος για λόγους δημόσιας ασφάλειας, ούτε τον ποινικό τομέα». Αναφέρεται και στην «εντατικοποίηση της παρακολούθησης των επικοινωνιών»: «Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας για τις αυξανόμενες παραβιάσεις του σεβασμού της προσωπικής ζωής, π.χ. με τη μορφή της κατακράτησης δεδομένων που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες».

Προσέξτε τώρα το τελευταίο κατόρθωμα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (με τη σύμπνοια, πάντα, της ΝΔ): Με πρόσχημα τα «μέτρα ασφαλείας» των Ολυμπιακών Αγώνων, 502 (!) κάμερες εγκαθίστανται ήδη σε ολόκληρη την Αθήνα. Εκτός από τους αφελείς και τους εθελοτυφλούντες, κάθε άλλος καταλαβαίνει ότι τα μηχανήματα δε θα δίνουν «εικόνα» για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αλλά κυρίως για την παρακολούθηση των όποιων διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων γίνονται, οπουδήποτε σχεδόν στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Αλλωστε για αυτό το λόγο οι αρχές δε σκοπεύουν να τις ξηλώσουν με το πέρας των Αγώνων. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι κάμερες (210 ανήκουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ και 292 στην ΕΛ.ΑΣ.) δεν τοποθετούνται στους δρόμους που αποτελούν τον λεγόμενο ολυμπιακό δακτύλιο (Λεωφ. Κηφισίας, Β. Σοφίας, Καλλιρρόης, Ποσειδώνος, Αττική Οδός κ.α.), αλλά και σε όλες σχεδόν τις πλατείες και τους δρόμους της Αθήνας. Κατά τα πρότυπα του Λονδίνου του Μπλερ, η Αθήνα μετατρέπεται σε μία από τις πλέον ασφυκτικά παρακολουθούμενες πόλεις στον κόσμο.