Προειδοποιήσεις επιστημόνων για μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, που όχι μόνο δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, αλλά προσπαθεί να καθιερώσει μόνο τον επιλεκτικό ποιοτικό έλεγχο μελετών και έργων!

Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003

Φωτογραφία από τις ζημιές του σεισμού της Λευκάδας τον Αύγουστο
Στο προσκήνιο βρίσκεται και πάλι το τεράστιο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, που καρκινοβατεί με ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα νέου ισχυρού σεισμού στο κεντρικό Ιόνιο αντίστοιχου ή και μεγαλύτερου μεγέθους από τα 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τη Λευκάδα στις 14 του Αυγούστου. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, έχουν ενεργοποιηθεί γειτονικά ρήγματα που βρίσκονται στη σεισμική ζώνη Λευκάδας-Κεφαλονιάς.

Οπως ανακοίνωσε, σε σχετική ημερίδα χτες στη Θεσσαλονίκη, η καθηγήτρια σεισμολογίας και επικεφαλής ομάδας επιστημόνων του ΑΠΘ Ελευθερία Παπαδημητρίου, η εκδήλωση μεγάλου σεισμού, μέχρι περίπου το 2005, αναμενόταν. Ομως, ο πρόσφατος σεισμός της Λευκάδας, που εκδηλώθηκε στο βόρειο τμήμα του ρήγματος του νησιού, δεν εκτόνωσε την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λευκάδας και Κεφαλονιάς.

Στη διάρκεια της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ και του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) και είχε ως θέμα το σεισμό στη Λευκάδα, οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που προκάλεσε στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον, καθώς και στην ανάγκη έντασης των μέτρων ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

Εγινε αναλυτική αναφορά στα χαρακτηριστικά του σεισμού της Λευκάδας και σημειώθηκε πως εμφάνισε την πιο ισχυρή κίνηση αλλά και διάρκεια από όσους καταγράφηκαν έως τώρα στον ελλαδικό χώρο.

Εξάλλου, έγινε αναφορά στη συμπεριφορά των κατασκευών, μέσα από την οποία προέκυψε πως τα παλαιά παραδοσιακά κτίρια δεν παρουσίασαν εκτεταμένες ζημιές, ενώ, αντίθετα, αρκετά από τα κατασκευασμένα κτίρια με οπλισμένο σκυρόδεμα υπέστησαν σημαντικές βλάβες στο μπετόν και στους τοίχους οι οποίες οφείλονταν σε σειρά «αστοχιών».

Γι' αυτό, για ακόμη μια φορά κρίνεται αναγκαίο από τους ειδικούς επιστήμονες να βελτιωθεί ο ποιοτικός έλεγχος των ιδιωτικών κατασκευών και να προχωρήσει ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων ειδικού ενδιαφέροντος - κάτι που σήμερα γίνεται με το ...σταγονόμετρο - με την εξασφάλιση, προηγούμενα, των αναγκαίων κονδυλίων από το κράτος.

Με αφορμή την πρόσφατη τραγική εμπειρία στη Λευκάδα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ περί αδειών δόμησης ουσιαστικά εισάγει την κατάργηση του ελέγχου των μελετών για να εφαρμόσει ένα σύστημα δειγματοληπτικού ελέγχου των ολοκληρωμένων έργων όταν, όπως είπε, η ποιοτική αναβάθμιση των κατασκευών επιβάλλει το συνολικό έλεγχό τους καθώς μόνον αυτός εγγυάται τη στατική επάρκεια.