ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αρνήθηκαν στους απελευθερωτές να καταθέσουν στεφάνια!

Καταγγέλλουν οι αντιστασιακοί την απαράδεκτη κυβερνητική στάση

Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003

Γ.ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Οι αντιστασιακοί εναποθέτουν τα στεφάνια που δεν τους επέτρεψαν να καταθέσουν στον Αγνωστο Στρατιώτη...
Ελλειψη σεβασμού και ντροπής απέναντι στους ανθρώπους που απελευθέρωσαν την Ελλάδα, από τη μεριά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την προεδρία της Βουλής, σκίασαν την εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή, 12/10, για τον εορτασμό των 59 χρόνων, από την απελευθέρωση της Αθήνας. Συγκεκριμένα η Προεδρία της Βουλής απαγόρευσε στους εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης, που με πορεία έφθασαν από την πλατεία Κλαυθμώνος όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωσή τους, στον Αγνωστο Στρατιώτη, να καταθέσουν στεφάνια πριν τις 11.45, για να προηγηθούν οι «επίσημοι»! Το γεγονός, δεν αποτελεί παρά ένδειξη υπέρτατης περιφρόνησης στους παλαίμαχους αγωνιστές, που τελικά απόθεσαν τα στεφάνια τους στο πεζοδρόμιο και αποχώρησαν, χωρίς να πάρουν απάντηση, γιατί δεν μπορούν να κάνουν χρήση της ελευθερίας που πλήρωσαν με το αίμα τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 9.30 με ομιλία του Σπύρου Διλιντά από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος προέτρεψε τους συναγωνιστές του, να παλέψουν «ενάντια στις επιταγές της νέας τάξης πραγμάτων, των επεμβάσεων στο Ιράκ, την Κούβα και τη Βόρεια Κορέα, ενισχύοντας με την ψήφο μας το ΚΚΕ». Το αγωνιστικό τους «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν πολλοί αντιστασιακοί και παράγοντες της Αντίστασης.

Τιμώντας την εκδήλωση και την επέτειο, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, παραβρέθηκε ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Για την αδικαιολόγητη και αναίσχυντη απαγόρευση κατάθεσης στεφάνων, πριν την κυβερνητική φιέστα ο Ορ. Κολοζώφ, δήλωσε: «Οπως κάθε χρόνο οι οργανώσεις της Αντίστασης, ήρθανε να καταθέσουν στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη, με την ευκαιρία της επετείου της Απελευθέρωσης της Αθήνας. Τότε βρέθηκαν, για πρώτη φορά, μπροστά σε μια ακατανόητη απαγόρευση, που δεν τους επέτρεψε να προχωρήσουν στην εδώ και χρόνια καθιερωμένη κατάθεση των στεφανιών, στο μνημείο, για να τιμήσουν όσους έπεσαν για την ελευθερία στην Ελλάδα. Αυτή η συμπεριφορά των υπευθύνων είναι απαράδεκτη και ελπίζω να μην κρύβει άλλες σκοπιμότητες», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ανακοίνωση - καταγγελία

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για βάναυση συμπεριφορά έναντι των αντιστασιακών και των οργανώσεών τους.

«Για μια ακόμα φορά, τονίζεται, η κυβέρνηση του κ. Σημίτη επέδειξε προς την ΠΕΑΕΑ και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης μια βάναυση συμπεριφορά, την Κυριακή 12 Οκτώβρη 2003, επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας, απαγορεύοντας στους εκατοντάδες Αγωνιστές και στις οργανώσεις τους να καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση και οι οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ γιορτάζουν την επέτειο αυτή στην Ακρόπολη. Η ΠΕΑΕΑ και οι Οργανώσεις που συγκροτούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) δε συμμετέχουν σε αυτές τις γιορτές της κυβέρνησης γιατί, ουσιαστικά, δε γιορτάζουν την απελευθέρωση της Αθήνας, αλλά τον ερχομό στην Αθήνα του Γ. Παπανδρέου και των Αγγλων ιμπεριαλιστών! Αυτών που τόσες συμφορές προκάλεσαν στον ελληνικό λαό και τόσο αίμα και θάνατο στο λαό της Αθήνας και του Πειραιά.

Ετσι, καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει για την άρνηση της κυβέρνησης να κατατεθούν τα στεφάνια από τις αντιστασιακές οργανώσεις. Αλλωστε η κυβέρνηση θα κατέθετε τα στεφάνια της μιάμισι ώρα μετά από τις αντιστασιακές οργανώσεις και την ΠΕΑΕΑ. Συνεπώς δεν υπήρχε περίπτωση να συμπέσουν.

Αυτή η άρνηση, σημειώνεται, θυμίζει τα μαύρα χρόνια της κατοχής που οι Γερμανοϊταλοί καταχτητές απαγόρευαν αυστηρά στους Αθηναίους και ιδιαίτερα στους ΕΠΟΝίτες φοιτητές να καταθέτουν στον Αγνωστο Στρατιώτη στεφάνια. Και αν δεν πρόφταιναν να ματαιώσουν την κατάθεση, έπαιρναν τα στεφάνια και τα ποδοπατούσαν».

Και η ανακοίνωση των ΠΕΑΕΑ και ΠΟΑΟ καταλήγει:

«Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό, αυτή την απαράδεκτη και βάρβαρη απαγόρευση και καλούμε τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να απαντήσουν όπως χρειάζεται σ' αυτήν την κυβερνητική πρόκληση. Αλλά και για την υπεροψία, την αλαζονεία και την περιφρόνηση με τις οποίες αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας.

Αυτές τις ασχήμιες της κυβέρνησης οι αγωνιστές δεν πρέπει να τις ξεχάσουν ποτέ και θα πρέπει να τις θυμούνται ιδιαίτερα στις προσεχείς εκλογές. Και ακόμα θα πρέπει να θυμούνται ότι ανάμεσα στα στεφάνια των Αντιστασιακών Οργανώσεων που δεν έγινε δυνατό να κατατεθούνε ήταν και το στεφάνι της ΚΕ του ΚΚΕ που πάντα βρίσκεται στο πλευρό μας», κλείνει η ανακοίνωση.