ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Σπορά» σε γόνιμο έδαφος

Την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, παρουσίασε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο Βόλο, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα και την Καρδίτσα

Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003

Από τη συγκέντρωση στη Λάρισα, στην κατάμεστη αίθουσα της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών
Την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, στο δρόμο για την κατάκτηση της Λαϊκής Εξουσίας, ανέπτυξε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας, στη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας της στη Θεσσαλία, σε μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, κατά σειρά, στο Βόλο, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα και την Καρδίτσα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ήρθε σ' επαφή με χιλιάδες εργαζόμενους, αγρότες, ΕΒΕ, νέους και συνταξιούχους - είχε συναντήσεις και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι άλλων φορέων της περιοχής - ανοίγοντας έναν πλούσιο και γόνιμο διάλογο για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον απλό κόσμο και το πώς μπορούν ν' αντιμετωπιστούν.

Εκτός από την πολιτική πρόταση του Κόμματος, που βρέθηκε στο επίκεντρο του διαλόγου, οι συζητήσεις περιστράφηκαν και γύρω από θέματα επικαιρότητας, όπως, π.χ., οι εν εξελίξει απεργίες, η νέα αμερικανική πρόκληση κατά της Κούβας κ.ά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στις επερχόμενες εκλογές, για να τονίσει την ανάγκη μείωσης των δυνάμεων του δικομματισμού και ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Η μεγάλη λαϊκή συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, στις οποίες παραβρέθηκαν και πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων μαζικών φορέων, ο ενθουσιασμός που επικράτησε, με τα συνθήματα υπέρ του ΚΚΕ να δονούν την ατμόσφαιρα και ο πλούσιος διάλογος που αναπτύχθηκε με τη συμμετοχή πολλών από τους συγκεντρωμένους, δείχνουν ότι ο λόγος του ΚΚΕ βρίσκει γόνιμο έδαφος στη Θεσσαλία. Κι είναι αυτό «ένα το κρατούμενο» για τις μεγάλες μάχες που έχουν να δώσουν οι Θεσσαλοί κομμουνιστές και στις επερχόμενες εκλογές και στη συνέχεια.

Αναφορά στους αγώνες

Ειδική αναφορά έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στους αγώνες και στο τι πρέπει να γίνει για να είναι αποτελεσματικοί.

Μιλώντας στα Τρίκαλα, στάθηκε στις απεργίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως τα αιτήματα που προβάλλονται -κυρίως, για αυξήσεις σε επιδόματα - είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες και υπογράμμισε: «Ακόμα κι αν καταφέρουν να πάρουν μια αύξηση στα επιδόματα, θα τη χάσουν από χίλιες μεριές», καθώς - όπως είπε - «με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εμπορευματοποιήσεις των πάντων, θα τα πληρώσουν διπλά και τριπλά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απεργία των ταξιτζήδων, για να επισημάνει ότι «θέλουν ταμειακές μηχανές στα ταξί, για να πληρώνουν ΦΠΑ οι πελάτες κι αυτό δεν το λένε στον κόσμο».

Στη συγκέντρωση της Λάρισας, η Αλέκα Παπαρήγα εξήγησε γιατί - κατά τη γνώμη του ΚΚΕ - οι αγώνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν ήταν περισσότεροι και μεγαλύτεροι και δεν έφεραν τα ποθούμενα αποτελέσματα.

Ενας παράγοντας - επισήμανε - είναι ότι πολλοί αγώνες, έτσι όπως εξελίχτηκαν χρόνο με το χρόνο, έπαψαν ν' απειλούν τη σημερινή τάξη πραγμάτων, την κυρίαρχη πολιτική. Δεν ταρακούνησαν την πολιτική. Ανησυχία προκάλεσαν και γι' αυτό έγιναν ορισμένες υποχωρήσεις, αλλά δεν προκάλεσαν απειλή. Κι αυτό γιατί τα αιτήματα ήταν μεν δίκαια και σωστά κι εξέφραζαν πλατύτερες μάζες, αλλά δε συνδέθηκαν με πολιτικά αιτήματα. Τα πολιτικά αιτήματα - εξήγησε - που υπήρχαν μέσα σ' αυτούς τους αγώνες, δεν έγιναν αντικείμενο προβολής από όλους. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν τέλειωνε ο αγώνας, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες άρχιζαν τις εκπτώσεις, παράταγαν τους πολιτικούς άξονες των αιτημάτων.

Εμείς - τόνισε σε άλλο σημείο η Αλέκα Παπαρήγα - δεν είμαστε κατά της λήψης μέτρων που, έστω, ανακουφίζουν τη θέση των εργαζομένων, χωρίς να λύνουν τα προβλήματα. Το θέμα, όμως, είναι αυτό να γίνει εφαλτήριο για να προχωρήσεις τον αγώνα κι όχι να νομίζεις ότι, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία - π.χ. πιέζοντας στην προεκλογική περίοδο - μπορείς να λύσεις τα προβλήματά σου. Πολύ περισσότερο - συνέχισε - που ο αντίπαλος ξέρει να επεξεργάζεται και να χρησιμοποιεί το «διαίρει και βασίλευε», τη χειραγώγηση, την εξαγορά κι έχει, σήμερα, τη δυνατότητα να υφίσταται και ν' αντέχει τις ζημιές ενός προσωρινού αγώνα, προκειμένου να «περάσει» τα μακροπρόθεσμα μέτρα και να κερδίσει το κυριότερο.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι οι κομμουνιστές είναι περήφανοι γιατί βοήθησαν να αναπτυχθούν οι αγώνες, να «φουσκώσει» το κίνημα, τόνισε όμως πως τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να σκεφτούμε ότι πολλά πράγματα πρέπει ν' αλλάξουν και πρέπει να γίνει κάτι το διαφορετικό.

Το ΚΚΕ - σημείωσε - προτείνει την ανασυγκρότηση, αναγέννηση, αναδιοργάνωση του μαζικού κινήματος, που υπάρχει μέσα από τα εργατικά συνδικάτα, τις αγροτικές οργανώσεις και τις οργανώσεις των ΕΒΕ, καθώς, όπως τόνισε, το συνδικαλιστικό κίνημα που υπάρχει σήμερα έχει παθογένεια, εξαιτίας του συσχετισμού δύναμης, αλλά και εξαιτίας τής από πάνω προσπάθειας διαφθοράς και γι' αυτό δεν μπορεί ν' αναμετρηθεί αποφασιστικά.

Για τον ΣΥΝ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αποχώρηση της Μαρίας Δαμανάκη και, γενικότερα, για τον ΣΥΝ, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: Δε θα κάνω κανένα σχόλιο για ζητήματα που αφορούν την εσωτερική ζωή του Συνασπισμού και δε μου πέφτει κανένας λόγος. Αυτό που μπορώ να πω είναι για την πολιτική και το πρόγραμμα του Συνασπισμού.

Εμείς κρίνουμε ένα κόμμα από το πρόγραμμά του, τις προγραμματικές του θέσεις και όχι από αυτά που λέγονται στην τηλεόραση και, βέβαια, από τη συνολική του πρακτική. Κατά τη γνώμη μας, το πρόγραμμα του Συνασπισμού - στην «καρδιά» του, δηλαδή, στην ουσία του - δεν έχει διαφορές από το πρόγραμμα της σοσιαλδημοκρατίας.

Μιλάει για έναν «ανθρώπινο καπιταλισμό», ή για ένα «δημοκρατικό σοσιαλισμό», που δεν τον έχει περιγράψει. Εμείς τον περιγράφουμε το σοσιαλισμό. Σε κάποιον αρέσει ο σοσιαλισμός που περιγράφουμε, σε κάποιον δεν αρέσει, δεν είναι ζήτημα να αρέσω, είναι ζήτημα να λέω τι θέλω, δεν μπορεί να καλώ το λαό κάτω από θολές έννοιες. Μιλάει ο ΣΥΝ για σοσιαλισμό - τώρα, ποιος είναι αυτός ο σοσιαλισμός, δεν ξέρω - αλλά απορρίπτει ό,τι θετικό υπήρχε στον 20ό αιώνα. Ας τον βρει αυτόν το σοσιαλισμό.

Το πρόγραμμά του είναι σοσιαλδημοκρατικό κι αυτή είναι η ουσία και η κριτική που κάνω στο Συνασπισμό. Αυτό, βεβαίως, δεσμεύει αυτό το κόμμα και στην πρακτική του δράση. Μπορεί να μην το δεσμεύει να πάρει μέρος σε μια κινητοποίηση - και δεν το δεσμεύει - το δεσμεύει όμως σ' αυτό που λέμε προϋποθέσεις για να λυθούν τα προβλήματα.

Διότι, είναι αντίφαση απ' τη μια μεριά να λες «έχει ο λαός δίκιο» κι απ' την άλλη, ας πούμε, να υποστηρίζεις την ΟΝΕ και τις τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ. Δε γίνεται. Εδώ η πολιτική πρέπει να έχει συνοχή στο πεδίο της οικονομίας, στην κοινωνική έκφραση, στη διεθνή πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις. Δεν μπορεί στο πεδίο της οικονομίας να στηρίζεις τα βάθρα της και να 'χεις απαίτηση να 'χει άλλη κοινωνική πολιτική. Δε γίνεται.

Κάλεσμα συνάντησης

Με αφορμή σχετικά ερωτήματα που υποβλήθηκαν από δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου και από συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις, η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε όλους όσοι επηρεάστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, όσους έδρασαν μέσα στο λαϊκό κίνημα και προβληματίζονται θετικά για το αύριο, να ξεκολλήσουν οριστικά από το δικομματισμό.

Ιδιαίτερο κάλεσμα απηύθυνε σ' εκείνους ο οποίοι έδρασαν, επί πολλά χρόνια, μαζί με τους κομμουνιστές και μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, αλλά για διάφορους λόγους - είτε λόγω των δραματικών εξελίξεων στις αρχές της δεκαετίας του '90, που έφεραν «τα πάνω - κάτω» και κλόνισαν συνειδήσεις, είτε γιατί, μέσα στην ανελέητη σύγκρουση εκείνης της περιόδου για το αν θα υπάρχει ή όχι ΚΚΕ, μπορεί να «κάηκαν και χλωρά, μαζί με τα ξηρά», είτε για άλλους λόγους - πήραν άλλο δρόμο.

Μπορούμε τώρα - είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - «να τα βρούμε» στην κοινή δράση, διατηρώντας ο καθένας και τις επιφυλάξεις του, τις αντιρρήσεις του, αλλά συμφωνώντας στο κύριο, που είναι η συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας κι επισήμανε ότι μπορούν όσοι απ' αυτούς το θέλουν να 'ρθουν δίπλα ή και μέσα στο ΚΚΕ.