ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση στρατιωτικοποιεί το διάστημα
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003

European Space Agency

Καλλιτεχνική απεικόνιση του ευρωπαϊκού συστήματος δορυφόρων GALILEO
Τις επιδιώξεις της ΕΕ να χρησιμοποιήσει το διάστημα για στρατιωτικούς σκοπούς κατάγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, στα πλαίσια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ειδικότερα σημείωσε τα εξής:

«Οσο σημαντική είναι η ανάπτυξη διαστημικής πολιτικής της ΕΕ, άλλο τόσο είναι και ο προσανατολισμός της. Παρά τις αρχικές διακηρύξεις για χρήση του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της γνώσης και των εφαρμογών, τελευταία πληθαίνουν οι άμεσες ή έμμεσες αναφορές στη στρατιωτική χρήση, σε βαθμό που διαγράφεται σαφώς ότι αυτή η χρήση είναι που κυρίως ενδιαφέρει την ΕΕ. Ενας τέτοιος προσανατολισμός γίνεται φανερός και από την "Πράσινη Βίβλο" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την έκθεση "Σταρ 21", αλλά και από τη συνάντηση που οργάνωσε η Ελληνική Προεδρία στην Αθήνα στις 8-9 Μάη με θέμα "Διαστημικές πλευρές της άμυνας και της ασφάλειας".

Η στρατιωτικοποίηση προωθείται και για να εξυπηρετήσει την επιθετικού χαρακτήρα "Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας", αλλά και κάτω από το πρόσχημα ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να ενισχυθεί με δημόσιες χρηματοδοτήσεις η αεροδιαστημική βιομηχανία. Ομολογουμένως, η βιομηχανία αυτή βρίσκεται κάτω από την ισχυρή πίεση των ανταγωνιστών της. Μήπως όμως τα προβλήματά της πηγάζουν από την ανάδειξη του επιχειρηματικού κέρδους ως κινητήριας δύναμης, από το φιλελευθερισμό, την ανταγωνιστικότητα και την ελεύθερη αγορά που απαγορεύουν τις μη στρατιωτικές δημόσιες ενισχύσεις;

Η έκθεση της Επιτροπής Βιομηχανίας που εξετάζουμε μολονότι περιέχει μια σειρά από σωστές διαπιστώσεις και προτάσεις, όπως π.χ. η αναγνώριση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), η αναφορά στην ανάγκη προώθησης της έρευνας και της διεθνούς συνεργασίας, εντούτοις υιοθετεί τη στρατιωτική χρήση του διαστήματος και υπερθεματίζει. Ετσι, όχι μόνο επαινεί την πρόταση για ίδρυση ευρωπαϊκού οργανισμού εξοπλισμών, έρευνας και στρατιωτικών δυνατοτήτων, αλλά φτάνει στο σημείο να υπενθυμίσει "τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής χρήσης των δορυφορικών συστημάτων για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης". Για ποια διατήρηση της ειρήνης πρόκειται; Μήπως για τη συνέχεια των δολοφονικών επιδρομών κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ; Η εμπλοκή της ΕΕ στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση του διαστήματος είναι ένα ισχυρό χτύπημα κατά της ειρήνης και τη φέρνει στο ίδιο επίπεδο ευθυνών με τις ΗΠΑ στην κούρσα του στρατιωτικού ανταγωνισμού.

Τέλος, θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη για την επιστήμη και τους λαούς, εάν η ESA, που, ως διακρατικός οργανισμός στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, έχει τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης και έρευνας, γίνει όργανο αυτών που επιδιώκουν στρατιωτικούς στόχους.

Για τους λόγους αυτούς, σας καλώ να μην ενισχύσετε αυτή την κατεύθυνση».