ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντείνεται η κρίση
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003

Motion Team

Από πρόσφατη κινητοποίηση των φοιτητών της ΠΚΣ στη Θεσσαλονίκη
Κλειστά θα είναι τη Δευτέρα 20/10 όλα τα ΤΕΙ, σύμφωνα με την απόφαση της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ιδρυμάτων (ΟΣΕΠ) και νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21/10 για να αποφασίσουν οι εκπαιδευτικοί την πορεία των κινητοποιήσεών τους το επόμενο διάστημα. Η απόφαση αυτή προέκυψε σε συνδυασμό με το ότι τη Δευτέρα εκπρόσωποι των προέδρων των ΤΕΙ πρόκειται να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας, μετά από πρόσκληση του τελευταίου. Οι πρόεδροι έχουν θέσει το αίτημα έκτακτης επιχορήγησης των ιδρυμάτων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με 30.000.000 ευρώ, προκειμένου να καλύψουν τις περσινές οφειλές τους και τις λειτουργικές ανάγκες τους μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ταυτόχρονα θέλουν να αποσπάσουν δεσμεύσεις για αύξηση της χρηματοδότησης προς τα ιδρύματα τον επόμενο χρόνο. Την Τρίτη οι πρόεδροι των ΤΕΙ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη Σύνοδο και αναμένεται να συναντηθούν και με την ΟΣΕΠ.

Στη συνεδρίαση της ΟΣΕΠ, αφού έγινε αναφορά στα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ και τονίστηκε η ανάγκη έντασης των κινητοποιήσεων, αποφασίστηκε η συμπόρευση με την ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών), προτάχτηκαν τα αιτήματα για την οικονομική ενίσχυση και την ανάγκη έκτακτης επιχορήγησης στα ιδρύματα, ενώ αναφέρεται ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τις αδικίες που δημιούργησε σε ένα μέρος του εκπαιδευτικού προσωπικού ο νόμος 2916/01 της περίφημης «ανωτατοποίησης». Ωστόσο, δε συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση της Ομοσπονδίας αίτημα για την κατάργηση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση.

Εικόνα κινητοποιήσεων, πάντως, παρουσιάζουν τα περισσότερα ΤΕΙ της χώρας, αφού μέχρι και την Τρίτη (οπότε θα παρθούν οι νέες αποφάσεις) συνεχίζεται η αποχή διαρκείας του εκπαιδευτικού προσωπικού στα ιδρύματα Αθήνας, Πειραιά και Λάρισας, ενώ στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα πραγματοποιούνταν 24ωρες απεργίες. Στο ΤΕΙ Κρήτης κινήθηκε η διαδικασία περικοπής των αποδοχών και είχε ανασταλεί η αποχή από τις 6/10, αλλά πραγματοποιούνταν ανοιχτές γενικές συνελεύσεις ενημέρωσης με τους σπουδαστές (όπως και στο ΤΕΙ Πειραιά που συνέχιζε την αποχή), οι οποίοι υφίστανται τις τραγικές συνέπειες της υποχρηματοδότησης, καθώς σε πολλά ιδρύματα δεν έχουν βιβλία, κτίρια, εργαστήρια και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Στα πανεπιστήμια

Αντίστοιχα οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και στα ΑΕΙ, με τη μορφή της αποχής από το διδακτικό έργο που έχουν επιλέξει οι πανεπιστημιακοί. Στα αιτήματά τους προτάσσουν την ανάγκη γενναίας χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και των αποδοχών τους (με ενσωμάτωση των επιδομάτων τους στο βασικό μισθό), καθώς και την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει υποσχεθεί αύξηση των κρατικών δαπανών προς τα πανεπιστήμια κατά 19.000.000 ευρώ, ποσό που ωστόσο δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες τους, αλλά θα αναλωθεί στα νέα Τμήματα που δημιουργούνται. Σύμφωνα με τις προχτεσινές καταγγελίες του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας Γ. Μπαμπινιώτη, ιδρύματα αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τους τρέχοντες λογαριασμούς του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, ο περσινός προϋπολογισμός των ιδρυμάτων περικόπηκε κατά 5%, ενώ ο φετινός δεν είχε καμιά αύξηση, ούτε καν την τιμαριθμική.

Παράλληλα, διάφορα σενάρια για το μισθολογικό των πανεπιστημιακών βλέπουν το φως της δημοσιότητας και η ΠΟΣΔΕΠ είναι εν αναμονή μιας συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ η συνέχιση της αποχής διαρκείας δημιουργεί δυσφορία σε φοιτητές και τμήμα των πανεπιστημιακών που θα δυσκολευτούν για την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Η πρόταση της ΔΗΠΑΚ

Θυμίζουμε ότι η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) έχει θέσει επανειλημμένα στο πλαίσιο της ΠΟΣΔΕΠ και στους συλλόγους την ανάγκη διεύρυνσης του αγωνιστικού πλαισίου του κλάδου με αιτήματα που να συμβάλλουν πραγματικά και ολοκληρωμένα στην υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου, ενάντια στην πολιτική που εκπορεύεται από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και υλοποιείται από την κυβέρνηση, οδηγώντας τα ιδρύματα στην ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία.

Παράλληλα η ΔΗΠΑΚ έχει προτείνει την αλλαγή των μορφών πάλης και την αντιστοίχισή τους σε ένα τέτοιο δυναμικό πλαίσιο αιτημάτων, δηλαδή τη λήξη της παθητικής μορφής της αποχής (που θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές να μπουν στα ιδρύματα, να κάνουν γενικές συνελεύσεις και να συμπορευτούν στον αγώνα) και τη συνέχιση του αγώνα με συγκεντρώσεις, πορείες, καταλήψεις και μπλοκάρισμα λειτουργιών των ιδρυμάτων που σχετίζονται άμεσα με την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στην ανώτατη εκπαίδευση (π.χ. ειδικοί λογαριασμοί, ΕΠΙ κτλ.).