ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εξαρση αντικατοχικών επιθέσεων
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις θρηνούν για τα πρόσφατα θύματά τους στο Τικρίτ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.--

Αλλεπάλληλες επιθέσεις δέχονται, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα κατοχικά στρατεύματα με επίκεντρο τις βορειοδυτικές επαρχίες της Βαγδάτης, το επονομαζόμενο «σουνιτικό τρίγωνο». Οι ίδιοι οι Αμερικανοί επιτελείς παραδέχτηκαν ότι μόνο την Κυριακή σημειώθηκαν 43 επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών τους.

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 5 τραυματίστηκαν όταν αμερικανική περίπολος έπεσε πάνω σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, στα προάστια της Φαλούτζα, 50 χλμ βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας. Οι Αμερικανοί άρχισαν να πυροβολούν προς όλες τις κατευθύνσεις με αποτέλεσμα καθώς φέρονται να δέχτηκαν και πυρά από κρυμμένους ενόπλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και 2 Ιρακινοί πολίτες ενώ άλλοι 5 πολίτες τραυματίστηκαν, ανάμεσα στους οποίους μία γυναίκα και ένα παιδάκι. Ενα 24ωρο νωρίτερα, στην ίδια πόλη, επίθεση με ρουκέτες δέχτηκε αμερικανική αυτοκινητοπομπή με αποτέλεσμα να πληγεί φορτηγό που μετέφερε πυρομαχικά και να ακολουθήσει ισχυρότατη έκρηξη. Επίσης, η αντίδραση των Αμερικανών στρατιωτών ήταν να αρχίσουν να βάλλουν προς όλες τις κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός πολίτης και να τραυματιστεί ένας δεύτερος.

Ιδιαίτερα αιματηρή αποδείχτηκε η Κυριακή για τους κατακτητές, καθώς, λίγο βορειότερα από τη Φαλούτζα, στο Κιρκούκ αμερικανική περίπολος δέχτηκε επίθεση από ενόπλους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστεί ένας τρίτος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν, 2 Αμερικανοί σκοτώθηκαν και 1 τραυματίστηκε, επίσης την Κυριακή, από επίθεση και στο Τικρίτ. Τέλος, 2 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη, στην περιοχή της Μπαακούμπα, εκρηκτικός μηχανισμός τη στιγμή που Ιρακινοί αστυνομικοί προσπαθούσαν να τον απενεργοποιήσουν.

Αμερικανοί επιτελείς αρνήθηκαν να σχολιάσουν το εξαιρετικά δύσκολο Σαββατοκύριακο που βίωσαν οι κατοχικές δυνάμεις. Αρκέστηκαν, όμως, να ανακοινώσουν ότι κρατούνται, ήδη, και παραπέμπονται εντός των ημερών στη στρατιωτική δικαιοσύνη, 8 πεζοναύτες που κατηγορούνται για κακομεταχείριση Ιρακινών αιχμαλώτων.

Δύσκολα για τον Πάουελ

Εντονες πιέσεις αναμένεται να ασκήσει στους εκπροσώπους των οργανισμών και των χωρών δωρητών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ που μεταβαίνει στη Μαδρίτη για τη σχετική σύνοδο την Πέμπτη. Ο Πάουελ δήλωνε συγκρατημένα αισιόδοξος, αν και Αμερικανοί διπλωμάτες δεν έκρυβαν την ανησυχία τους, εκτιμώντας ότι όσο ισχυρές και αν είναι οι αμερικανικές πιέσεις, είναι μάλλον απίθανο η Ουάσιγκτον να καταφέρει να συγκεντρώσει έστω και ως δέσμευση χορήγησης το ποσό των 55 - 70 δισ. που επιδιώκει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το έργο του Πάουελ γίνεται ακόμη δυσκολότερο από την κάθετη άρνηση των Ρωσίας - Γαλλίας - Γερμανίας να συνεισφέρουν οικονομικά και στρατιωτικά, παρά τη θετική τους ψήφο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ το κλίμα γίνεται ακόμη χειρότερο μετά από την επιμονή της αμερικανικής Γερουσίας να χορηγήσει υπό τη μορφή δανείου τα μισά από τα χρήματα που ζητά ο Πρόεδρος Μπους. Μετά από αυτό, εκτιμάται ότι ανάλογες αξιώσεις θα προβάλλουν ακόμη και ορισμένες από τις, ούτως ή άλλως, λιγοστές χώρες που αναμένεται να εκφράσουν προθυμία οικονομικής συνεισφοράς, και το ενδεχόμενο δε φαίνεται να ενθουσιάζει το Λευκό Οίκο.