Σπάνε κόκαλα
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003

Γρηγοριάδης Κώστας

Την έννοια της πρόληψης έκλιναν σε όλες τις πτώσεις όσοι πήραν χτες το λόγο σε ειδική εκδήλωση -με παρόντα τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή- στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Οστεοπόρωσης. Και οι επισημάνσεις αυτές γίνονταν χωρίς καμιά αναφορά στην ανάγκη ανάπτυξης ενός ενιαίου δημόσιου και δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα έχει ως συστατικό στοιχείο την πρόληψη. Ούτε και ο Κ. Στεφανής έκανε κάποια αναφορά σε αυτή την αναγκαιότητα, παρότι το ζήτημα της ΠΦΥ είναι φλέγον. (Μάλιστα σήμερα γίνεται σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τον υπουργό Εργασίας, Δ. Ρέππα, και το διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριο, για τη «συλλειτουργία» των δομών σε επίπεδο ΠΦΥ).

Ετσι λοιπόν η όλη παρότρυνση για την πρόληψη φαίνεται να καταλήγει σε εξετάσεις επί εξετάσεων, που για κάποιους σημαίνουν καλά λεφτά. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας σε κάποια στιγμή αναγκάστηκε να επισημάνει πως χρειάζεται λελογισμένη χρήση, ώστε να μην καταλήγει σε «προκλητή ζήτηση υπηρεσιών».

Ομως τέτοιου είδους επισημάνσεις, που σπάνε στην κυριολεξία κόκαλα, είναι απότοκο της λογικής της διατίμησης των υπηρεσιών Υγείας με βάση τη λογική της αγοράς.