Τα εγγυημένα...
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003

Γρηγοριάδης Κώστας

ΩΣ ΕΓΓΥΗΤΗΣ της τσέπης του καταναλωτή εμφανίστηκε και πάλι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κίμων Κουλούρης, που συναντήθηκε χτες με τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών και μας ανακοίνωσαν όλοι μαζί πως δε θα κάνουν αυξήσεις έως το τέλος του χρόνου, ενώ οι αυξήσεις έχουν ήδη επιβληθεί!

Ο Κίμων, μάλιστα, δήλωσε ότι διασφάλισε σταθερά ασφάλιστρα για το 2003, μόνο που στην πραγματικότητα μας διαμήνυσε ότι θα γίνουν αυξήσεις σε ένα τρίμηνο. Είπαμε, να παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο λόγω προεκλογικών αναγκών, αλλά όχι κι έτσι εξόφθαλμα.

ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ, αλλά δεν την είδαμε. Ο λόγος για την περίφημη «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για την οποία μας μίλησαν υποτίθεται αναλυτικά χτες οι Παπανδρέου και Γκιουλ. Εκτος πια και είναι τόσο πολύ κρυμμένη αυτή η σελίδα, που την ξέρουν μόνον αυτοί οι δύο και ο Κ. Πάουελ...

Πάντως, για όσους ανησυχούν, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, Τόμας Γουέστον, ήταν κι αυτός εδώ και ...έδεσε το μωσαϊκό που συνιστά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τους Αμερικανούς σε ρολό μόνιμου επιδιαιτητή.

ΕΠΙΧΑΙΡΟΥΝ οι «κορυφαίοι» Ευρωπαίοι «εταίροι» μας (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) για την απόφαση του Ιράν να αποδεχθεί πλήρη έλεγχο των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Εγινε «συνεργάσιμη» χώρα.

Οι Αμερικανοί πάλι «χαιρετίζουν» γενικώς, αλλά αφήνουν και όλα τα παράθυρα ανοιχτά, αφού είναι γνωστοί οι σχεδιασμοί τους και για μια ακόμη επέμβαση.

Μόνο που έχει καταστεί κάτι παραπάνω από σαφές πως οι εξελίξεις στο Ιράν κάθε άλλο θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο «συνεργάζεται» με την «πολιτισμένη Δύση». Μάλλον από την πετρέλαιο-κόντρα των μεν με τους δε, θα εξαρτηθεί.

Εμείς, βέβαια, μόνιμα «ξεροκέφαλοι», δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε το ερώτημα, γιατί να μην μπουν σε διαδικασίες παρόμοιων πυρηνικών ελέγχων και οι Ηνωμένες Πολιτείες; Μήπως τις εμπιστεύεται κάνεις στη διαχείριση των πυρηνικών τους;