Ταύτιση με τις κυρίαρχες επιλογές

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη

Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003

Eurokinissi

Η στήριξη στις κεντρικές επιλογές της ΕΕ με την παράλληλη προσπάθεια εμφάνισης της ελληνικής κυβέρνησης ως σημαντικό παράγοντα στις εξελίξεις, χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, χτες στη Βουλή. Στην παρέμβασή του πάντως, εμφανίστηκε αποστασιοποιημένος από την ελληνική πραγματικότητα, δίχως την παραμικρή αναφορά στην ελληνική οικονομία ή τα κυρίαρχα λαϊκά προβλήματα. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός μίλησε για «επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας», δηλώνοντας ότι «ξεφύγαμε από τη θέση της αμυντικής στάσης» και «μπορέσαμε να παίξουμε έναν αποφασιστικό ρόλο» ώστε να «προωθούμε πιο αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντα». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσεγγίζει την Ευρώπη με ένα νέο κύρος». Μάλιστα αναφέρθηκε και στην επέμβαση στο Ιράκ, λέγοντας ότι με ελληνική πρωτοβουλία προέκυψε απόφαση της ΕΕ που κινήθηκε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τις δομικές εξελίξεις της ΕΕ, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ισχυρή Ευρώπη που θα έχει ολοκληρώσει την πολιτική της ενοποίηση οφείλει να χτίζεται πάνω στο ομοσπονδιακό πρόσωπο», τονίζοντας πως «το κριτήριό μας είναι τι ωφελεί, τι ενισχύει την εμβάθυνση της Ενωσης». Ζήτησε παράλληλα μια «Ευρωπαϊκή Ενωση με αρμοδιότητες για υπερεθνική πολιτική εκεί που χρειάζονται υπερεθνικές λύσεις», επισημαίνοντας πως αυτό απαιτεί «να μην έχει κάθε μεγάλο κράτος δορυφόρους» και «η Ευρώπη να γίνει πόλος του διεθνούς συστήματος». Παρατήρησε επίσης πως «η ιδέα μιας ομοσπονδίας δεν έχει ωριμάσει στο σύνολο του ευρωπαϊκού χώρου», όμως είπε «η Ευρώπη χτίζεται βαθμιαία με συναινέσεις» οπότε για «να ενισχυθούν τα ομοσπονδιακά στοιχεία» θα «πρέπει να δεχτούμε διακυβερνητικά σχήματα που υπηρετούν το πρόταγμά μας της ισχυρής Ευρώπης».

Ο Κώστας Σημίτης μίλησε για σημαντικά βήματα στα πλαίσια του διαλόγου που αναπτύσσεται στην ΕΕ, μιλώντας για «ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης», αλλά και στην εξωτερική πολιτική «ενίσχυση της αλληλεγγύης με τη ρήτρα της αμοιβαίας συνδρομής» ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Οσον αφορά το θέμα των ψηφοφοριών σημείωσε ότι «μια απόφαση για να παρθεί πρέπει να έχει το 50% των ψήφων των κρατών - μελών που να εκπροσωπούν το 50% των κατοίκων της Ενωσης».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες δημιουργίας ευρωστρατού κάνοντας λόγο για «εμβάθυνση της αμυντικής ολοκλήρωσης». «Η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί σε πάγιο σχήμα» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν παρεμβάσεις κριτικές από τις ΗΠΑ». Οσον αφορά τη θέση της κυβέρνησης επισήμανε ότι «η Ελλάδα θέλει να είναι παρούσα» αφού «η ανάπτυξη με διακριτή οργάνωση είναι και δική μας επιλογή». Επίσης ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτήσει η ΕΕ για το θέμα.