Δύο δε γύρισαν χτες στο σπίτι

Σκοτώθηκαν στο Αλιβέρι και τα Βριλήσσια

Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003

Δύο νεκροί εργάτες και τρεις βαριά τραυματισμένοι είναι ο νέος ματωμένος απολογισμός μέσα σε μόλις δύο μέρες στα σύγχρονα κάτεργα που ονομάζονται χώροι εργασίας. Στα γκέτο, που, στο όνομα της αύξησης των κερδών, οι εργοδότες μαζί με τη βοήθεια της πολιτικής της κυβέρνησης συνεχίζουν να δημιουργούν νέα θύματα.

Χτες στο Αλιβέρι και προχτές στα Βριλήσσια, δύο εργάτες δε γύρισαν στο σπίτι τους. Προστέθηκαν στη μαύρη λίστα των νεκρών εργατών που ξεπερνούν τους 110 από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα χτες, στις 10.30 το πρωί σκοτώθηκε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι ο Παύλος Σιταρίδης, 46 ετών, από τον Πειραιά. Η απόλυτη αδιαφορία της εργοδοσίας για την τήρηση μέτρων ασφάλειας είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν πυρότουβλα - 10 κιλά το καθένα - και να τον χτυπήσουν στο κεφάλι την ώρα που ήταν χωμένος μέσα στην καμινάδα ύψους 120 μέτρων και εκτελούσε εργασίες καθαρισμού. Από την πτώση τραυματίστηκαν και οι υπόλοιποι τρεις εργάτες του συνεργείου και συγκεκριμένα ο Νίκος Σοφιανός, 45 ετών με ελαφρές κακώσεις και οι Ρουμάνοι Τζορντιάν Σέρτσιου 22 ετών, και Φλορίν Κονάκε 32 ετών με κατάγματα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Οι τέσσερις εργαζόμενοι απασχολούνταν στην εργολαβική εταιρία «Κ. ΜΑΘΙΟΣ ΑΕ» και καθάριζαν την καμινάδα, πατώντας πάνω σε ξύλινο πατάρι σε ύψος 12 μέτρων, στο εσωτερικό της καμινάδας.

Η αδιαφορία για τα μέτρα ασφάλειας, μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας από την πλευρά του εργολάβου που η διοίκηση της ΔΕΗ έχει επιβάλει, εφαρμόζοντας την πολιτική της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις ήταν η αιτία που έστειλαν στο θάνατο τον 46χρονο εργάτη. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι κανονισμοί - που έχει εκπονήσει μάλιστα η ίδια η ΔΕΗ - προβλέπουν ότι πριν τον έλεγχο και την αντικατάσταση ετοιμόρροπων τμημάτων (τούβλων) δεν επιτρέπεται καμία εσωτερική εργασία όπως, για παράδειγμα, ο καθαρισμός. Ούτε η ΔΕΗ βέβαια ούτε ο εργολάβος ενδιαφέρθηκαν, αφού το μόνο που τους απασχολούσε ήταν να τελειώσει γρήγορα το έργο. Αυτό ενισχύεται και από τις πληροφορίες, ότι η εργολαβική εταιρία είχε καθυστερήσει το έργο που έπρεπε να ολοκληρώσει μέσα σε τρεις μήνες σύμφωνα με τη σύμβαση, που είχε συνάψει, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ, καθώς είχε μεταφέρει τους εργαζόμενους σε άλλη δουλιά εκτός ΔΕΗ. Η Αστυνομία συνέλαβε μετά το θάνατο του εργάτη τον υπεύθυνο του συνεργείου Αθανάσιο Τσουραμάνη.

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Γ. Αργύρης, μέλος της τοπικής Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ επισήμανε, ότι η ευθύνη για το νέο έγκλημα βαραίνει την κυβέρνηση και την πολιτική της που έχει δημιουργήσει τη μάστιγα των εργολάβων, οι οποίοι χρησιμοποιούν ανειδίκευτους εργαζόμενους, εντείνοντας την εντατικοποίηση και την εκμετάλλευσή τους.

Το σωματείο του προσωπικού της ΔΕΗ Αλιβερίου, σε ανακοίνωσή του, καλεί τη διεύθυνση του σταθμού για παύση όλων των εργασιών, ώστε να ελεγχθούν τα μέτρα ασφάλειας και ταυτόχρονα καταγγέλλει τη διοίκηση της ΔΕΗ για την πολιτική που εφαρμόζει με τους εργολάβους, οι οποίοι δεν εξετάζουν κανένα μέτρο ασφάλειας και δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία.