ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Στην Ελλάδα η Ειδική Επιτροπή
Τετάρτη 29 Μάρτη 2000

Συνάντηση με τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου για τον Πολιτισμό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον Αθλητισμό είχαν χτες η υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

Η Επιτροπή θα εξετάσει ζητήματα του παράνομου εμπορίου και της κατοχής πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την πολιτική των βρετανικών μουσείων σχετικά με την απόκτηση ή επιστροφή τους. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας η Επιτροπή επισκέπτεται χώρες από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί πολιτιστικοί θησαυροί.

Το θέμα της συνάντησης ήταν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και αμέσως μετά η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Ουσιαστικά αρχίζει ο επίσημος διάλογος. Τονίσαμε στην Επιτροπή ότι ζητάμε μόνο τα γλυπτά του Παρθενώνα και όχι όλες τις αρχαιότητες που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τζέραλντ Κόφμαν, επισήμανε ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας θα έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Η Επιτροπή δεν αποφασίζει και τα όποια συμπεράσματα θα κατατεθούν στο Κοινοβούλιο αφού αυτό είναι που τελικά θα αποφασίσει».

Τη Δευτέρα οι Βρετανοί βουλευτές συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ και στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και επισκέφθηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας και της Βεργίνας.