ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Διαδηλώσεις και αντιδράσεις για την πολιτική του Τζ. Ου. Μπους...
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003

Associated Press

Πολύμορφες και ευρηματικές ήταν οι μαζικές διαδηλώσεις
ΚΑΜΠΕΡΑ.--

«Πολεμική» ατμόσφαιρα επικράτησε κατά τις ώρες παραμονής του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα.

Πλήθος διαδηλωτών υποδέχτηκε με αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα την προεδρική αυτοκινητοπομπή με τις αστερόεσσες, όταν αυτή έφτανε στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Δύο βουλευτές του Κόμματος των Πρασίνων (Μπομπ Μπράουν και Κέρι Νέτλι) αποβλήθηκαν απ' την αίθουσα της Βουλής, επειδή τόλμησαν να διακόψουν με την παρέμβασή τους τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κατά την εκφώνηση της ομιλίας του...

Παράλληλα, μαχητικά αεριωθούμενα υπερίπταντο. Αντιπυραυλικά συστήματα ήταν σε κατάσταση συναγερμού. Εκατοντάδες αστυνομικοί με τα γκλομπ στα χέρια ανέμεναν χιλιάδες φιλειρηνιστές διαδηλωτές, που κατέβηκαν στους δρόμους της Καμπέρα παρά τα δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης.

«Μπους πήγαινε στην πατρίδα σου και πάρε μαζί σου και τον Χάουαρντ», έγραφαν τα πλακάτ κάποιων διαδηλωτών έξω απ' το Κοινοβούλιο. Στη διάρκεια μεμονωμένων επεισοδίων συνελήφθησαν τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές.

Μέσα στο κτίριο της ομοσπονδιακής Βουλής τα πνεύματα ήταν εξίσου ηλεκτρισμένα με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις δύο βουλευτών των Πρασίνων που αποβλήθηκαν για 24 ώρες απ' το Κοινοβούλιο, επειδή διέκοψαν τον Πρόεδρο Τζ. Ου. Μπους... Αντίθετα, οι βουλευτές του «Εργατικού Κόμματος» της αξιωματικής αντιπολίτευσης (παρά τις αντιδράσεις τους για την επέμβαση στο Ιράκ), πειθάρχησαν τελικώς στην εντολή του ηγέτη τους, Σάιμον Κριμ, να «αυτοσυγκρατηθούν». Περίπου 41 βουλευτές της αντιπολίτευσης (ανάμεσά τους και δύο της ελληνικής ομογένειας) προτίμησαν να διαμαρτυρηθούν, υπογράφοντας κοινή επιστολή καταγγελίας του πολέμου στο Ιράκ.

Χώρες με «ειδικές ευθύνες»...

Η ομιλία του Μπους στο Κοινοβούλιο ήταν πέρα για πέρα αναμενόμενη. Επαίνεσε την Αυστραλία για τη «σημαντική συμμετοχή της» στο Ιράκ και στην αντιτρομοκρατία, λέγοντας παράλληλα πως Ουάσιγκτον και Καμπέρα «έχουν μια ειδική ευθύνη στον Ειρηνικό για τη διαφύλαξη της ειρήνης, τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων, κεφαλαίων και πληροφοριών και την προώθηση των ιδεών της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Σχετικά με την τρομοκρατία, ο Μπους είπε ότι «αν και έχουν σημειωθεί καθοριστικές νίκες εναντίον των τρομοκρατών, μπροστά μας υπάρχουν ακόμη αποφασιστικές μέρες».

Επιπλέον, υπεραμύνθηκε υπέρ της σύναψης διμερούς συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, ισχυριζόμενος πως «θα ωφελήσει τους Αμερικανούς αλλά και τους Αυστραλούς», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η υπογραφή της θα καταστεί εφικτή «έως το τέλος του χρόνου». Δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, χαρακτηρίζοντάς τον άνθρωπο με «ατσαλένια θέληση» και «καλό φίλο»...