Οι Αντιστασιακοί θα κάνουν το χρέος τους...

Πολύτιμη η συμβολή των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην ενίσχυση του ΚΚΕ, επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη σύσκεψη που έγινε στον Περισσό με τους Αντιστασιακούς

Κυριακή 26 Οχτώβρη 2003

«Εχουμε τη θέληση που πηγάζει απ' την ακλόνητη πίστη μας στα μεγάλα ιδανικά αλλά κι απ' την ιστορία μας. Και θα δουλέψουμε να βγει όσο ποτέ ενισχυμένο και δυνατό το ΚΚΕ, οι συνδυασμοί του με περισσότερους ψήφους στις κάλπες και πιο πολλές έδρες στη Βουλή».

Αυτή είναι η θέληση, αυτή είναι η απόφαση των Αντιστασιακών όπως την εξέφρασε ο Γιώργης Μωραΐτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), στη μεγάλη σύσκεψη των Αντιστασιακών που οργάνωσε, το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδρίων στον Περισσό, η ΚΕ του ΚΚΕ, και όπου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με θέμα: «Εκλογές και καθήκοντα των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και των Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων».

«Οι Αντιστασιακοί ξέρουμε... Καθυστερήσεις, αδράνειες, ολιγωρίες δε δικαιολογούνται. Ούτε άλλοθι μπορεί να υπάρχει ότι είμαστε μεγάλοι (στην ηλικία) ή για ζητήματα υγείας. Το σπουδαίο είναι ότι δεν είμαστε απόμαχοι! Ούτε θα γίνουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Μωραΐτης για να ξεκαθαρίσει:

«Οι αντιστασιακοί, οι ανάπηροι, οι πολιτικοί πρόσφυγες, οι απόγονοι με τις οργανώσεις μας, τα παραρτήματα, τους συλλόγους μας πολλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε στη μάχη των εκλογών. Από τώρα, από σήμερα. Να οργανώσουμε επιτελικά στις διοικήσεις τη δουλιά. Να βάλουμε κάτω καταλόγους και χαρτιά. Να βρούμε συναγωνιστές μας. Να ανοιχτούμε πλατιά στον κόσμο που μας γνωρίζει, μας αγαπάει, μας εκτιμά αλλά και μας ακούει. Να δώσουμε να διαβάσουν τα ντοκουμέντα του Κόμματος για την εκλογική μάχη, να πάει παντού ο "Ριζοσπάστης". Να παροτρύνουμε να κυκλοφορούν και τα δικά μας έντυπα (περιοδικό "Εθνική Αντίσταση" κ.ά.). Να εξηγούμε ζωντανά τη γραμμή μας, τους στόχους μας σε γνωστούς και φίλους. Να καλούμε μικρές συσκέψεις στα σπίτια. Να πλησιάζουμε συναγωνιστές μας από άλλες παρατάξεις (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) και να επιδιώκουμε να τους πείσουμε. Τα γραφεία μας, όπου υπάρχουν, να γίνουν "κυψέλες" εκλογικής αλλά και γενικότερης δουλιάς του λαϊκού μας κινήματος. Να συμβάλουμε κατά τόπους στη συγκρότηση εκλογικών επιτροπών».

Πολύτιμη συμβολή


Στην ομιλία της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, τόνισε πως η ΚΕ υπολογίζει πολύ στη δουλιά που μπορεί να κάνουν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι κομμουνιστές αγωνιστές για την εκλογική μάχη. Γενικότερα, σημείωσε, θεωρούμε ότι έχετε τη δυνατότητα να φθάσετε σε χώρους ανθρώπων που πέρασαν απ' την Εθνική Αντίσταση αλλά για κάποια χρόνια απομακρύνθηκαν με τη δήθεν αριστερή πολιτική του ΠΑΣΟΚ ή θεώρησαν ότι με την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα θα έμπαινε στο δρόμο της ειρήνης και της δημοκρατίας. Εχετε τον τρόπο να επιδράσετε και στη νέα γενιά, να προβληματίσετε. Να δράσετε και να εξακριβώσετε και τη σταθερότητα των ανθρώπων που τον τελευταίο καιρό ήταν κοντά αλλά και να βοηθήσετε στην απόσπαση καινούριων ψήφων.

Ηδη, ανέφερε, όχι μόνον το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΝΔ κάνουν προσπάθειες, ένα άνοιγμα στην Αριστερά, για παράδειγμα με την επίσκεψη Καραμανλή στον Αϊ - Στράτη ή με την εκδήλωση στη Μακρόνησο. Αυτό έχει δύο όψεις: Εμείς, βεβαίως, δε θέλουμε τον αντικομμουνισμό. Αλλά θα ήταν θετικό αυτό και πειστικό αν δε γινόταν αυτές οι κινήσεις προεκλογικά για να κλέψουν την ψήφο των αριστερών. Επομένως, από την άποψη αυτή, είναι μια προσβολή στους Αντιστασιακούς. Οι Αντιστασιακοί έχουν πείρα και από παλιά και από το πρόσφατο παρελθόν...

Οσον αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της εκλογικής μάχης, η ΓΓ της ΚΕ θα σημειώσει, εκτός των άλλων, πως σήμερα τα προβλήματα έχουν οξυνθεί και δεν αντιμετωπίζονται με διεκδικήσεις, απλώς, για επιμέρους προβλήματα, αλλά χρειάζεται αντιπαράθεση με τη γενική πολιτική του δικομματισμού, με τις στρατηγικές επιλογές του. Επομένως πρέπει να αναμετρηθούμε πάνω στα προβλήματα με το δικομματισμό, αλλά και τον οπορτουνισμό που συσκοτίζει τα πράγματα και δημιουργεί σύγχυση, χαλάει συνειδήσεις και παγιδεύει ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν, καλλιεργώντας και το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία. Και, όπως τα κόμματα του δικομματισμού και οι Συνοδοιπόροι τους προβάλλουν συνολικά τη στρατηγική τους, το μονόδρομο της ΕΕ, έτσι κι εμείς πρέπει να ανοίξουμε στο λαό την εναλλακτική μας πρόταση: Την πρότασή του Κόμματος για τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού Μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία που χαράζει την προοπτική για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων.

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθυνόμενη στους Αντιστασιακούς θα πει: Εσείς είστε αγωνιστές και γνωρίζετε, γιατί ξέρετε να αγωνίζεστε, παρά την ηλικία σας. Μπορείτε, έτσι, να οργανώσετε όπως εσείς ξέρετε την εκλογική δουλιά για να πείσουμε τον κόσμο πως η πολιτική του ΚΚΕ και η ενίσχυση της δύναμής του και εκλογικά μπορεί να ανοίξουν δρόμο για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων. Η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού είναι μόνον ψήφος στο ΚΚΕ.