Ο Αρχοντας των σκουπιδιών
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003

«Πρίγκιπας και κλειδοκράτορας

Εκεί πλάι στους κάδους

Αυτοκράτορας και επαίτης

???????????.

Απρόσμενος και χαμαιλέων

???????????..

Ηταν ο φύλακας των σκουπιδιών»*

Για άλλη μια φορά η Αθήνα, η πρωτεύουσα που θα ...φιλοξενήσει σε μερικούς μήνες τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι πολιορκημένη από τα σκουπίδια. Τόνοι απορριμμάτων ατάκτως ειρημένοι σε κεντρικούς κι απόμερους δρόμους, πλατείες, έξω από σχολεία και νοσοκομεία. Και πάλι η οπερέτα που φέρει τον τίτλο κυβέρνηση, κατάφερε να τα κάνει μπάχαλο σ' έναν κρίσιμο τομέα, την ίδια στιγμή που τα πανεπιστήμια της χώρας είναι κλειστά, τα σχολεία θα ξανακλείσουν, όπως και τα δημόσια νοσοκομεία. Ο οδοστρωτήρας του νεοφιλελευθερισμού δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο διάβα του. Ιδίως αν αυτό αφορά τα όποια ψήγματα του κοινωνικού κράτους υπάρχουν. Με βαρύ πυροβολικό τα καθεστωτικά ΜΑΤ, που είναι έτοιμα να χτυπήσουν συνταξιούχους, μαθητές, φοιτητές, αλλά ακόμα και συναδέλφους τους απεργούς αστυνομικούς (σ.σ. φυσικά δεν αναφέρουμε τους εργάτες που μια ζωή αντιμετωπίζουν τη βία των δυνάμεων καταστολής), τις προκάτ δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν όλες τις απεργίες παράνομες και την πλαστή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (προϊόν του καλπονοθευτικού συστήματος ανάδειξης των Μαυρογιαλούρων στην εξουσία) προσπαθούν να αποδομήσουν ό,τι με αγώνες και θυσίες κατακτήθηκαν σε τούτον τον τόπο, ενεχυριάζοντας ακόμα και τη ζωή των μελλοντικών γενιών.

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Ας επανέλθουμε όμως στο ζήτημα των απορριμμάτων το οποίο θα ήταν πολύ χειρότερο αν υπήρχαν βροχοπτώσεις και τα παρέσυραν.

Με σημαία το λαϊκισμό
Συμπτώματα του συστήματος

Οσο κι αν θλίβονται ή εξεγείρονται οι υμνωδοί του καθεστώτος, πιστεύουμε ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά συμπτώματα ενός σάπιου συστήματος και όσες παρεμβάσεις κι αν επιχειρήσουν τα αποτελέσματα θα λειτουργήσουν πυροσβεστικά και βραχυπρόθεσμα και βεβαίως σε βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Είναι συμπτώματα που παράγει ο καπιταλισμός. Είναι καταστάσεις που υπήρχαν και θα υπάρχουν. Οσο το εργατικό κίνημα ισχυροποιείται και διεκδικεί, πιέζοντας ταυτόχρονα την εξουσία, τόσο η κατάσταση θα βελτιώνεται. Είναι βέβαιο ότι ο κ. «καταλληλότερος» απέκτησε άλλο έναν τίτλο. Και μάλιστα επαξίως. Του άρχοντα των σκουπιδιών.