Μνήμη Κωστή Παλαμά
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003

Πολύπλευρες εκδηλώσεις προετοιμάζει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, για τα 60χρονα από το θάνατο του Κωστή Παλαμά, η κηδεία του οποίου, το Φλεβάρη του 1943, μετατράπηκε σε μεγαλειώδες αντικατοχικό συλλαλητήριο.

Ο γιορτασμός ήδη εγκαινιάστηκε με διήμερες εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι, ενώ μέχρι το Δεκέμβρη - οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα - η επιτροπή που συστάθηκε γι' αυτό το σκοπό οργανώνει, συνοπτικά, τα εξής: Σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης (θα δημοσιευτούν στο περιοδικό «Νέα Εστία»), κινητή έκθεση έντυπου υλικού και εκδόσεων (με σειρά ανθολογιών που θα αφορούν διαφορετικές όψεις της παλαμικής δημιουργίας), εικαστικό αφιέρωμα με έργα τελειοφοίτων και αποφοίτων του εργαστηρίου του Γ. Ψυχοπαίδη στην ΑΣΚΤ και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με φορείς.

Από 3/11-1/12 και κάθε Δευτέρα, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, θα διεξάγονται συζητήσεις για τη ζωή και το έργο του Παλαμά («Ο λυρικός Παλαμάς», «Φασκέλωμα στα μάτια των ανθρώπων: Ο σατιρικός Παλαμάς», «Ω των πολύτροπων ρυθμών περήφανε τεχνίτη: Ο Παλαμάς ως τεχνίτης του στίχου», «Αγαπώ. Συγκρίνω. Κρίνω. Εγκατασταίνω: Οψεις του κριτικού Παλαμά», «Η Ευρώπη, απέραντη φωτιά μέσ' στο σκοτάδι του Αδη: Ο Παλαμάς και η Ευρώπη»). Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι μελετητές του Παλαμά.