ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Μεγάλο «φιλέτο» για το κεφάλαιο

«Ταφόπλακα» στην ιστορική κληρονομιά της πόλης και στο περιβάλλον της έβαλε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο γνωμοδότησε - κατά πλειοψηφία - υπέρ της κατεδάφισης των προσφυγικών!

Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003

Eurokinissi

Τον πραγματικό του πολιτικό ρόλο ως υπερασπιστικού οργάνου της κυβερνητικής αντιδραστικής πολιτικής για τον πολιτισμό επιβεβαίωσε προχτές το βράδυ το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, το αρμόδιο, δηλαδή, κρατικό όργανο, το οποίο οφείλει να προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά του λαού.

Με μια απόφαση - μνημείο υποκρισίας, το ΚΣΝΜ γνωμοδότησε κατά συντριπτική πλειοψηφία (10 υπέρ και μόλις 3 σύμβουλοι κατά) υπέρ της κατεδάφισης του συνόλου σχεδόν των ιστορικών προσφυγικών πολυκατοικιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αφήνοντας μόνο δύο κτίρια ...για «δείγμα», αντί να τα κηρύξει ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία! Η γνωμοδότηση στηρίχτηκε στα σαθρά επιχειρήματα του υπερβολικού κόστους που υποτίθεται θα είχε η διατήρηση των κτιρίων και στην «επικινδυνότητά» τους, καθώς και στις «υποσχέσεις» του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι ο χώρος θα μετατραπεί σε πάρκο. Θυμίζουμε, ότι, σχεδόν, σε απόσταση «αναπνοής» από τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας υπήρχε το Κτήμα Θων, το οποίο θα μπορούσε να γίνει πράσινο, αν δε γινόταν ...«Βωβόπολη». Με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου δόθηκε η «χαριστική βολή», ταυτόχρονα σε πολλές «ανοιχτές πληγές» της πολύπαθης Αθήνας:

Τα σημάδια από τις σφαίρες των μαχών τον Δεκέμβρη του '44 -ακόμη ένας αδιάψευστος μάρτυρας της ιστορικότητας των κτιρίων
Η στάση της πλειοψηφίας του ΚΣΝΜ είναι υποκριτική διότι:

Δεν πείστηκαν ούτε από την παρέμβαση του Αλέκου Μιχαλόπουλου, εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφύγων, ο οποίος θύμισε ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν προσφυγικές κατοικίες πριν τη δικτατορία και ότι οι κάτοικοί τους ουσιαστικά εκδιώχτηκαν, με το πρόσχημα της μετατροπής του χώρου σε πράσινο, το οποίο βέβαια δεν έγινε ποτέ. Δεν πείστηκαν ούτε από την καθηγήτρια του ΕΜΠ, Αννη Βρυχέα, η οποία ανέδειξε τις ιστορικές αλλά και τις αρχιτεκτονικές προεκτάσεις του συγκροτήματος. Συγκρότημα, το οποίο αποτελεί την πρώτη ενασχόληση σημαντικών Ελλήνων αρχιτεκτόνων με τη λαϊκή κατοικία. Φυσικά, δεν πείστηκαν και από τα μειοψηφούντα μέλη του ΚΣΝΜ, τα οποία υπογράμμισαν, ότι ακόμη κι αν αποδειχτεί η επικινδυνότητα των κτιρίων, αυτή είναι αναστρέψιμη.

Συγκλονιστική φωτογραφία από τις διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας το Δεκέμβρη του '44, με τα προσφυγικά σε πρώτο πλάνο: Φυσικά, τέτοιες εικόνες δε «μιλάνε» για την πλειοψηφία του ΚΣΝΜ και της κυβέρνησης...
Το «κερασάκι» στα παραπάνω είναι η «ηχηρή» σιωπή του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος όμως, με σχετική απόφασή του λίγο πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, έχει συνταχθεί με τη γνώμη του ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά και ενάντια στις αντίθετες γνωμοδοτήσεις που είχε στα χέρια του από τη Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως και από το Διαμερισματικό Συμβούλιο.


Γρ. Τραγγανίδας