ΗΠΑ - ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Φέρτε πίσω τους στρατιώτες τώρα!»
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2003

Associated Press

Από τις συγκεντρώσεις στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές, σε Ουάσιγκτον και Σαν Φρανσίσκο διαδήλωσαν κατά της κατοχής στο Ιράκ, καταγγέλλοντας την ίδια την κυβέρνησή τους, ζητώντας τον τερματισμό της κατοχής και την επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών ΤΩΡΑ, και απαιτώντας την κατάργηση του νόμου Patriot Act, που έχει θεσπιστεί μετά την 11η Σεπτέμβρη και ουσιαστικά επιβάλλει ολοκληρωτικά μέτρα, αποψιλώνοντας συνάμα τις κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες, στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, το όμορφο φθινοπωρινό πρωινό της 25ης του Οκτώβρη χρωματίστηκε από τα εκατοντάδες πολύχρωμα πανό περισσοτέρων των 35 χιλιάδων διαδηλωτών, σύμφωνα με ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. «Θέλουμε δουλιά και όχι πόλεμο», «Μπους ψεύτη»... ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Ουάσιγκτον, όπου ο ενθουσιασμός και η μαχητικότητα των διαδηλωτών ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της, ενώ ανάμεσα στους διαδηλωτές, μπορούσε κανείς να διακρίνει, μεγάλους και πολλούς νέους, βετεράνους του πολέμου του Βιετνάμ, Αμερικανούς Μουσουλμάνους και μέλη οικογενειών στρατιωτών και τμήματος αυτών που υπηρετούν στο Ιράκ.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία, όπου κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις, όπως θέατρο δρόμου, και, όλα αυτά υπό το βλέμμα χιλιάδων αστυνομικών. Φυσικά, δεν έγινε ούτε ένα επεισόδια και αυτή τη φορά δεν υπήρχαν συλλήψεις.

Μερικές ώρες αργότερα - λόγω της διαφοράς ώρας μεταξύ ανατολικής και δυτικής ακτής των ΗΠΑ - περίπου 20.000 πραγματοποίησαν παράλληλη διαδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο. Κεντρικά συνθήματα της διαδήλωσης «87 δισ. δολάρια για δουλιές και εκπαίδευση, όχι για πόλεμο και κατοχή!» και «Φέρτε πίσω τους στρατιώτες τώρα!».