ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμηχανία και φόβος
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003

Associated Press

Ετσι φέρνουν την «απελευθέρωση και την ασφάλεια...»
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πανικό προκάλεσε στους κατοίκους της Βαγδάτης αλλά και στις κατοχικές δυνάμεις μια νέα ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε την παλιά πόλη της Βαγδάτης, αργά χτες το απόγευμα, προκαλώντας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το θάνατο δύο ανθρώπων και πυρκαγιά σε σειρά κτιρίων. Παρ' όλα αυτά, οι ενδείξεις συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή υγραερίου.

Εντούτοις, ο φόβος έχει κατακλύσει τη Βαγδάτη και τα 5 εκατομμύρια των κατοίκων της μετά το μπαράζ των επιθέσεων των τελευταίων ημερών, ενώ έντονη είναι η φημολογία που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα ότι επίκεινται νέες μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις. Φυλλάδια που μοιράστηκαν από αγνώστους, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα και υποστηρίζουν ότι εκφράζουν τους πιστούς στο προηγούμενο καθεστώς, καλούν τον πληθυσμό σε γενική απεργία από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα. Ουδείς, πάντως, στη Βαγδάτη, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να αναγνωρίσει την ταυτότητα των δραστών πίσω από τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις, δηλαδή αν πρόκειται για πιστούς στο καθεστώς Χουσεΐν, για ισλαμιστικά στοιχεία, για ξένους μαχητές ή για ομάδες αντίστασης στην κατοχή.

Στο μεταξύ, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονται. Χτες το πρωί, αμερικανική αυτοκινητοπομπή έπεσε πάνω σε εκρηκτικό μηχανισμό στην περιοχή Σαλάμ της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα όχημα και να τραυματιστούν 2 στρατιώτες. Εξω από τη Φαλούτζα, εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στη σιδηροτροχιά εξερράγη την ώρα που περνούσε εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα στις κατοχικές δυνάμεις στη Χαντίθα. Τέσσερα βαγόνια τυλίχτηκαν στις φλόγες και μέχρι να φτάσουν στην περιοχή αμερικανικές δυνάμεις, ό,τι απέμεινε από τα εμπορεύματα λεηλατήθηκε από τους κατοίκους.


Associated Press

Στη Μοσούλη, αμερικανικό άρμα μάχης υπέστη σοβαρές ζημιές όταν αυτοκινητοπομπή έπεσε σε εκρηκτικό μηχανισμό και τραυματίστηκε 1 Αμερικανός, ενώ αργότερα δεν αναφέρθηκαν θύματα από την επίθεση ενόπλων εναντίον αστυνομικού τμήματος. Στη Μπαακούμπα, 3 Ιρακινοί τραυματίστηκαν από επίθεση με όλμους, ενώ στο Τικρίτ πραγματοποιήθηκαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και έγιναν τουλάχιστον 10 συλλήψεις.

Εικασίες και αποχωρήσεις

Την «προσωρινή απομάκρυνση» του συνόλου των ξένων εργαζομένων του ανακοίνωσε, χτες, ο ΟΗΕ, ανακοινώνοντας ότι μεταφέρονται όλοι στο Αμμάν για διαβουλεύσεις με τους ανωτέρους τους ως προς το μέλλον των προγραμμάτων του Οργανισμού μετά τις αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις. Δεν έγινε γνωστό το πότε, πόσοι και αν θα επιτρέψουν.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μπους πετύχαινε, μετά από έντονες πιέσεις, να συμφωνήσει το Κογκρέσο στη χορήγηση 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, χωρίς μέρος του ποσού να είναι υπό μορφή δανείου. Η είδηση ήρθε σε καλή στιγμή για την αμερικανική ηγεσία, καθώς μετ' εμποδίων προχωρά η εξαγωγή του ιρακινού πετρελαίου, τα έσοδα από το οποίο επιδιώκουν να αξιοποιήσουν οι κατοχικές δυνάμεις για την ανοικοδόμηση. Οπως έγινε γνωστό χτες, οι εξαγωγές από το νότιο Ιράκ διεκόπησαν, για τουλάχιστον 3 ημέρες, εξαιτίας «των καιρικών συνθηκών».


Associated Press

Από την πλευρά τους, οι επιτελείς των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων υποστήριζαν ότι με βάση τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει, τις αντικατοχικές επιθέσεις συντονίζει, σε ένα μεγάλο βαθμό, ο πρώην αντιπρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου και ανώτατο στέλεχος του προηγούμενου καθεστώτος, στρατηγός Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιτελείς, πιθανότατα ο αλ Ντούρι βρίσκεται εντός του σουνιτικού τριγώνου.