ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Γενικεύεται η εμπορευματοποίηση
Κυριακή 2 Νοέμβρη 2003

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο δημόσιος τομέας Υγείας στην ευρωζώνη, αυτός που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια και που αποτελούσε ένα τμήμα του συστήματος υγείας, ουσιαστικά καταργείται. Οι παροχές στους «αδύναμους» πετσοκόβονται. Πλέον πληρώνουμε για όλα. Για εξετάσεις, φάρμακα, πρόληψη και περίθαλψη. Οι χαμηλόμισθοι, οι φτωχοί και οι άποροι, η μεγάλη πλειοψηφία των υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ενωσης(ΕΕ), είναι καταδικασμένοι. Η ιδιωτικοποίηση του χώρου, η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, η είσοδος μεγάλων επιχειρήσεων και εδώ, προωθείται γοργά, ιδίως από τις λεγόμενες κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Βεβαίως ολ' αυτά δε σημαίνουν πλήρη κατάργηση του δημόσιου τομέα, αλλά ανταποδοτική λειτουργία του και διαπλοκή του με τον ιδιωτικό, έτσι που να λειτουργεί σε όφελός του.

Ακόμα και η Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ το 2002, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις παροχές Υγείας και την Κοινωνική Ασφάλιση των Ευρωπαίων εργαζομένων ολοένα και χειροτερεύει.

Ανάλογη μ' αυτή την πραγματικότητα επιδιώκουν να επιβάλλουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ με την πολιτική τους για τις αναδιαρθρώσεις στον τομέα Υγείας στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από διαφορές στις μεθόδους εφαρμογής της. Αλλά και ο ΣΥΝ, τόσο με την επιμονή στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσο και με τις θέσεις του περί συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στηρίζει αυτή την επιδίωξη.

Οπως αναγνωρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Στο Βέλγιο το ποσοστό εμβολιασμού είναι ανεπαρκές. Το δε ποσοστό επιστροφής των εξόδων περίθαλψης γενικής ιατρικής και φαρμακευτικών προϊόντων είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα η «Συμβουλευτική Επιτροπή Βιοηθικής» του Βελγίου εκτιμά ότι το ισχύον σύστημα της «ελάχιστης κλινικής περίθαλψης» που στοχεύει στη συντόμευση της νοσοκομειακής περίθαλψης, φέρνει τους γιατρούς αντιμέτωπους με ένα ηθικό δίλημμα, στο οποίο οι πραγματικές ανάγκες του ασθενούς δε λαμβάνονται πλέον υπόψη.

Στη Γαλλία ο προϋπολογισμός του 2003 πετσόκοψε τη δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη για τους πλέον μειονεκτούντες. Επέβαλε την πληρωμή από τον ασθενή των εξόδων, που δεν καλύπτονται πλέον από την κοινωνική ασφάλιση. Και που αν καλύπτονταν θα αποτελούσε πάλι πληρωμή του ασφαλισμένου, αφού δικά του χρήματα είναι οι εισφορές στην ασφάλιση.

Στην Αυστρία κατατέθηκε προσφυγή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά ανάλογου εγχειρήματος της κυβέρνησης, που στόχευε στην «οικονομική αποθάρρυνση» των ασθενών, ώστε να μην επισκέπτονται κέντρα περίθαλψης.

Στην Ιταλία ανεπαρκής κρίνεται η υγιεινή της εργασίας αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στη Σουηδία είναι ανεπαρκείς οι ιατρικοί έλεγχοι στους νέους ηλικίας 15-18 χρόνων.

Η Κεντροαριστερά βλάπτει...

Φυσικά οι εξελίξεις τρέχουν, προσπερνώντας τις Εκθέσεις του ΕΚ. Οι κυρίαρχες δυνάμεις - βασισμένες στην ύπνωση μεγάλης μερίδας των εργαζομένων - βάζουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη μας. Πχ στη Γερμανία, φέτος την Ανοιξη η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τη λεγόμενη «Ατζέντα 2010» - το κυβερνητικό πρόγραμμα μείωσης και εξαφάνισης κατακτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων και ανέργων στους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας, Υγείας και Παιδείας. Ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - «Πρασίνων» βρήκε από την πρώτη στιγμή συμμάχους στο εγχείρημά του τους Μίχαελ Ρογκόβσκι, πρόεδρο του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας και Ντίτερ Χουντ, πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοδοτών. Προέτρεπαν η «Ατζέντα 2010» να εφαρμοστεί γρήγορα και να υποστηριχτεί και από τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Μετά απ' αυτή την προτροπή η χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της Βάδης - Βιτεμβέργης δήλωσε («Μπερλίνερ Τσάιτουνγ» 24/25 Μάη): «Η κυβερνώμενη από τη CDU Βάδη - Βιτεμβέργη θέλει να υποστηρίξει στο Μπούντεσρατ (Ανω Βουλή) την «Ατζέντα 2010». Ο υπουργός Οικονομικών της Βάδης - Βιτεμβέργης είπε στην εφημερίδα μας ότι ο Σρέντερ με το ρεφορμισμό του έχει βασικά σωστές θέσεις. Θα τον υποστηρίξουμε».

Σε πρώτη φάση, τα κόμματα των μονοπωλίων με τις αντεργατικές περικοπές στο «κοινωνικό κράτος», θέλουν να «εξοικονομήσουν» 23,1 δισ. ευρώ έως το 2007. Να μειώσουν το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος εργασίας (υπηρεσίες περίθαλψης, σύνταξη, επιδόματα ανεργίας). Δηλαδή μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, γιατί δήθεν το υψηλό της «κόστος» εμποδίζει τις εταιρίες να προσλαμβάνουν εργαζόμενους.

Η «Ατζέντα 2010» υπερψηφίστηκε, μέσα Οκτώβρη, από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και τώρα μένει να εγκριθεί και από την Ανω Βουλή, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν την πλειοψηφία.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει: Μηδενική αύξηση των συντάξεων για το 2004 και ελάχιστη αύξηση το 2005. Η εισφορά των εργαζομένων προς τα ταμεία παραμένει στο 19,4%, αλλά από το 2004 οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους και όχι με τη συνδρομή των ταμείων την ασφάλιση της νοσηλευτικής φροντίδας. Δραστική μείωση του βοηθήματος ανεργίας στο επίπεδο του βοηθήματος απορίας. Μείωση του χρονικού διαστήματος παροχής του επιδόματος σε 12 μήνες, από 32 που είναι σήμερα. Σταδιακή «ελαστικοποίηση» της προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις στις μικρές επιχειρήσεις. Αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων στην τιμή των χορηγούμενων φαρμάκων. Περιορισμός των δυνατοτήτων πρόωρης συνταξιοδότησης.

Οι εισφορές για την περίθαλψη φτάνουν σήμερα στο 14,4% των μεικτών αποδοχών και καταβάλλονται από κοινού από εργαζόμενους και εργοδότες. Κύριος στόχος τους είναι να μειωθεί δραστικά η εργοδοτική εισφορά. Γενικά, η εισφορά μέσα στο 2004 να μειωθεί στο 13,6% του ακαθάριστου μισθού και στο 12,15% το 2006, ενώ εφεξής κάθε ασθενής, που μέχρι τώρα δεν πλήρωνε απολύτως τίποτα για την περίθαλψή του, θα καταβάλει 10 ευρώ το τρίμηνο για ιατρικές επισκέψεις.


Κείμενα:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ