Μηνύματα ρωσικών ΚΚ για την Οχτωβριανή Επανάσταση
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003

Associated Press

Από τους περσινούς εορτασμούς της Οχτωβριανής Επανάστασης
Οι Ρώσοι κομμουνιστές θα τιμήσουν και φέτος τα 86 χρόνια της επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης με μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στο μήνυμά του για την επέτειο ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ - Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σημειώνει: «Αυτή η γιορτή ήταν πάντα η γιορτή του εργαζόμενου λαού ο οποίος τον Οχτώβρη του 1917 πήρε την εξουσία στα χέρια του κι έκανε την επιλογή του υπέρ του σοσιαλισμού. Συνειδητοποιώντας τη δύναμη της συσπείρωσής του και της δημιουργικής εργασίας, κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη δύναμη και να την υπερασπίσει στις σκληρές συγκρούσεις. Αυτήν την ιστορική μέρα προσπαθούν να τη σβήσουν από τη συνείδηση των ανθρώπων. Εμείς όμως θυμόμαστε τις σκληρές δοκιμασίες που πέρασε ο λαός και την ευτυχισμένη ζωή που ζούσε ο άνθρωπος της δουλιάς στα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας». Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημειώνει ανάμεσα στις κατακτήσεις του σοσιαλισμού τη δωρεάν Παιδεία και υγειονομική περίθαλψη, τη σιγουριά για το αύριο, το δικαίωμα να είσαι νοικοκύρης στον τόπο σου και προσθέτει ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες για την ΕΣΣΔ, στις 7/11/1941, η μέρα αυτή τιμήθηκε και ο Ι.Β. Στάλιν μιλώντας στους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία, που στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο μέτωπο, είχε τονίσει: «Ο εχθρός υπολόγιζε πως μετά το πρώτο του χτύπημα η χώρα μας θα γονατίσει. Αλλά ο εχθρός έπεσε έξω. Ζήτω η δοξασμένη μας πατρίδα, η ελευθερία κι ανεξαρτησία της!».

Στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε όλες τις εποχές οι καλύτεροι εκπρόσωποι της ανθρωπότητας αγωνίζονταν για τη δικαιοσύνη, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενάντια στην εκμετάλλευση. Υπήρχαν στιγμές στην ιστορία που εξεγερμένοι σκλάβοι ή αγρότες είχαν και νίκες. Αλλά εφόσον δε γνώριζαν άλλο δρόμο κοινωνικής οικοδόμησης όλα έμεναν όπως πριν στο σύστημα της αδικίας κι απλώς αφεντικά γίνονταν οι νικητές. Ο Οχτώβρης του 1917 ήταν αυτός που προκάλεσε ένα άλμα στην ανθρώπινη ιστορία. Για πρώτη φορά οι άνθρωποι της εργασίας, παίρνοντας όλη την εξουσία στα χέρια τους, πέτυχαν να οικοδομήσουν μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς το διαχωρισμό της κοινωνίας σε αφεντικά κι υπηρέτες.

Και μόνο μετά από 70 χρόνια, όταν το ΚΚΣΕ εκφυλίστηκε, έγινε κατορθωτή η παλινόρθωση του καπιταλισμού. Ομως τα επιτεύγματα που πέτυχε ο σοβιετικός λαός στα 70 χρόνια του σοσιαλισμού δείχνουν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Τι είναι όμως 70 χρόνια στην ανθρώπινη ιστορία; Είναι μόνο μια στιγμή, ένα πολύ σύντομο τμήμα του δρόμου, αλλά φωτεινότατο, γεμάτο περηφάνια κι έμπνευση, που το βίωσε ο άνθρωπος της εργασίας σ' όλο του το μεγαλείο. Το ότι σ' αυτό το δρόμο είναι πιθανά τα λάθη, ακόμη και προσωρινές υποχωρήσεις, ήταν κάτι το γνωστό από την αρχή.

Σήμερα οι Ρώσοι κομμουνιστές κατεβαίνουν στις εκλογές για τη Δούμα με σκοπό την οργάνωση του αγώνα για τα Σοβιέτ, ενάντια στο αστικό σύστημα και τον αστικό κοινοβουλευτισμό, για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Κύριος στόχος είναι η οργάνωση της πάλης του λαού εκτός Βουλής. Η σοβιετική εξουσία μπορεί να αναγεννηθεί μόνο στην πάλη και μόνο όσοι αγωνίζονται μπορούν να νικήσουν! Η ζωή δεν αναγνωρίζει κάποια όρια στην επανάσταση! Ο Οχτώβρης θα έχει συνέχεια! Ολοι στον αγώνα!».