ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το νέο Πρόγραμμα του ΚΟΔΗΣΟ
Κυριακή 9 Νοέμβρη 2003

Associated Press

Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις ενάντια στην «Ατζέντα 2010»
Από την Κυριακή 26 Οκτώβρη, το ΚΟΔΗΣΟ (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού) έχει ένα νέο «Πρόγραμμα Αρχών» - διαφορετικό από το προηγούμενο - που πέρασε από πεντάχρονες συζητήσεις και διαφωνίες στην ηγεσία του και στη βάση του και μετά από μικροτροποποιήσεις έως την τελευταία ώρα, ψηφίστηκε την Κυριακή από μεγάλη πλειοψηφία στο συνέδριο του Κέμνιτς (επί ΓΛΔ, πόλη Καρλ Μαρξ).

Από τους 428 συνέδρους ψήφισαν υπέρ του προγράμματος 333, κατά 38 και 10 έδωσαν λευκό.

Την ΚΕ του ΚΚΕ, μετά από πρόσκληση, αντιπροσώπευσε ο σ. Μπάμπης Αγγουράκης.

Ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, Λόταρ Μπίσκι, δήλωσε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα αυτό και επισήμανε: «Εδώ στο Κέμνιτς κέρδισε το ΚΟΔΗΣΟ και κανείς στο ΚΟΔΗΣΟ δεν έχασε». Θεωρεί ότι το κόμμα του με το νέο Πρόγραμμα «ξαναβρίσκει» την ικανότητα να αναμειχθεί ενεργά στην πολιτική και μετά, στα πλαίσια της σημερινής γερμανικής καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής κούρσας, το ΚΟΔΗΣΟ θα αγωνιστεί για τη δική του «Ατζέντα» που έχει κοινοποιήσει - την «Κοινωνική Ατζέντα», αντί της «Ατζέντας 2010» του καγκελάριου Σρέντερ.

Σχεδόν κάτω από τα διορατικά βλέμματα της τεράστιας προτομής του Καρλ Μαρξ, όπου εκεί κοντά έγινε το συνέδριο, η μειοψηφία αμφιβάλλει αν δικαιολογείται η αισιοδοξία αυτή του προέδρου. Πρόκειται για τους εκπροσώπους της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας (ΚΠ), του Μαρξιστικού Φόρουμ (ΜΦ) και της Οικολογικής Πλατφόρμας. Αυτοί πιστεύουν ότι με βάση το νέο πρόγραμμα το κόμμα απομακρύνεται περισσότερο από το σοσιαλισμό, «ξεγράφει» σχεδόν την ιστορία της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) και κάνει υποχωρήσεις και παραχωρήσεις στο μεγάλο γερμανικό και διεθνές κεφάλαιο. Αυτά, από την άποψη ουσίας του προγράμματος και όχι των φραστικών διατυπώσεων, που μιλάνε για σοσιαλισμό «σαν στόχο, δρόμο και σύστημα αξιών».

Ο Λόταρ Μπίσκι, στο λόγο του, ερμήνευσε το ΚΟΔΗΣΟ σαν προτσές κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στο μέσο της αστικής κοινωνίας - συνδεμένο με την προοπτική να ξεπεράσει τα όρια του καπιταλισμού. Ομως, προσδιόρισε ακριβέστερα ότι η «κυριαρχία του κέρδους πρέπει να ξεπεραστεί» και τη θέση της να πάρει η «δικαιοσύνη σαν κλίμακα πολιτικών αποφάσεων». Και βέβαια το ΚΟΔΗΣΟ θέλει, είπε, να αποδείξει και μελλοντικά ότι είναι ικανό, τόσο για αντιπολίτευση, όσο και «ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης» (με το SPD μόνο;), όπως κάνει τώρα στα κρατίδια του Βερολίνου και του Μεκλεμβούργου - Πρόσω Πομερανίας και θα επιδιώξει μελλοντικά και σε άλλα ανατολικο-γερμανικά κρατίδια - αν επαρκέσουν οι δυνάμεις του.

Ο πρόεδρος ξεκαθάρισε επίσης ότι το ΚΟΔΗΣΟ πραγματοποιεί «μη αναστρέψιμη» ρήξη με την περιφρόνηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας των πολιτικών δικαιωμάτων από το SED (Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανίας - της ΓΛΔ).

ΟΗΕ, ΕΕ

Τι ψήφισαν οι 333 (77,8% των 428 αντιπροσώπων) για την ΕΕ και τον ΟΗΕ; Η βουλευτίνα στο Ευρωκοινοβούλιο, εκ μέρους του ΚΟΔΗΣΟ, Σίλβια - Υβόνη Κάουφμαν, μίλησε για το σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ και την ίδια την ΕΕ.

Ζήτησε από τους συνέδρους να «εκτιμήσουν» τις «θετικές τάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για παράδειγμα τις κοινωνικές προόδους», και είπε ότι αυτό το σχέδιο Συντάγματος φροντίζει «φανερά για περισσότερη δημοκρατία» στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι «όποιος βάζει τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε μια βαθμίδα, αυτός είναι πολιτικά ανίκανος για δράση».

Σχετικά με τον ΟΗΕ, έγινε μια πρόταση να γραφεί στο πρόγραμμα ότι απαγορεύεται η κατάχρηση του ΟΗΕ σαν οργάνου των ισχυρών κρατών. Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε και αντί αυτής ψηφίστηκε η θέση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν επιτρέπεται, υπό την πίεση των μεγάλων δυνάμεων, να αφήσει να γίνει κατάχρηση του δικαιώματός του στην ανάγκη να δίνει εντολή και για χρήση στρατιωτικής βίας.

Από την ατμόσφαιρα του συνεδρίου

Από το Μαρξιστικό Φόρουμ μίλησε ο καθηγητής δρ. Ούβε - Γενς Χόιερ, που ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι το ΚΟΔΗΣΟ πρέπει να είναι εστία, στην οποία να στεγάζονται όσοι πιστεύουν στο μαρξισμό.

Σε απάντηση του Λ. Μπίσκι ότι δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από το Γερμανικό ΚΚ (DKP), που το ΚΟΔΗΣΟ δεν παίρνει διατυπώσεις από το πρόγραμμα του DKP και ότι το ΚΟΔΗΣΟ είναι αυτοτελές «δημοκρατικό - σοσιαλιστικό» κόμμα, ο Χόιερ παρατήρησε ότι με το νέο πρόγραμμα του ΚΟΔΗΣΟ θα κοπούν οι συνδέσεις με το παρελθόν και το μέλλον. Αν το ΚΟΔΗΣΟ, τόνισε, δε θέλει να είναι μόνον ένας εκλογικός σύλλογος για υπουργούς στο κρατίδιο του Βερολίνου και αλλού, τότε χρειάζεται τις ρίζες στην ιστορία και ένα σαφή στόχο. Αυτά τώρα χάνονται, οι ρίζες «ευνουχίζονται» και ο σοσιαλισμός «εξαφανίζεται σαν μη υποχρεωτικό όραμα μέσα στην ομίχλη». Οποιος θέλει σοσιαλισμό, είπε, δεν επιτρέπεται να μιλάει περιφρονητικά για τον υπαρκτό σοσιαλισμό, ενώ κατηγόρησε την ηγεσία ότι αφήνει στο απυρόβλητο το ζήτημα του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ο σοσιαλισμός, είπε, δεν είναι «κίνηση και σύστημα αξιών, αλλά ένα αναγκαία εναλλακτικό κοινωνικό σύστημα».

Η Σάρα Βάγκενκνεχ, της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας, ζήτησε «αυστηρό έλεγχο» της οικονομίας από το κράτος και τα συνδικάτα. Υπογράμμισε ότι το κόμμα κάνει «υπόκλιση μπροστά στο συμφέρον του κέρδους» και διερωτήθηκε πώς μπορεί να κερδηθούν εκλογείς με τέτοιες υποκλίσεις.

Για την ατομική ιδιοκτησία αναφέρεται στο Πρόγραμμα: «Επιχειρηματικές ενέργειες και συμφέρον κέρδους είναι σημαντικές προϋποθέσεις για ανανέωση και ικανότητα οικονομικής απόδοσης». Το ζήτημα της ατομικής ιδιοκτησίας είναι «ζήτημα της υπαρκτής διάθεσης των οικονομικών πηγών εξουσίας». Ετσι, όλες οι μορφές ιδιοκτησίας πρέπει να υποστηριχτούν, «αν διευκολύνουν την είσοδο στους βασικούς όρους ανθρώπινης ζωής», ενώ άλλες μορφές, οι οποίες «υποσκάπτουν τις βάσεις της ζωής πρέπει να απωθηθούν και να ξεπεραστούν».

Δηλώσεις στην «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ»

Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» δημοσιεύει την εξής πληροφορία: «Για την κομματική αριστερά, το Πρόγραμμα αποκλίνει πολύ από τις αρχές του σοσιαλισμού. Πολλοί από τους αντιπροσώπους της σπεκουλάρουν μετά το κομματικό συνέδριο να αποσυρθούν από το ΚΟΔΗΣΟ». «Δεν πρέπει απαραίτητα να πεθάνω σαν μέλος ενός κόμματος», είπε ο Ούβε - Γενς Χότερ στην «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ». «Θα σκεφθεί, είπε, αν υπάρχει ακόμα μέλλον γι' αυτόν μέσα στο ΚΟΔΗΣΟ. Αυτό κινήθηκε προς τη διεύθυνση του κοινωνικού κέντρου και εγκατέλειψε το σοσιαλιστικό του προφίλ».

Ο Δυτικογερμανός παλιός αριστερός Βίνφριντ Βολφ υπολογίζει πολυάριθμες εξόδους. «Στις προσεχείς βδομάδες, δήλωσε, θα συζητηθεί αν έχει νόημα η ίδρυση ενός νέου σχηματισμού».

Κοινή δήλωση για το Συνέδριο του ΚΟΔΗΣΟ

Στην ημερήσια εφημερίδα «Γιούνγκε Βελτ» (28.10) δημοσιεύεται κοινή δήλωση έξι μελών του ΚΟΔΗΣΟ για το συνέδριό του στο Κέμνιτς και την παραπέρα πορεία της αριστεράς του κόμματος.

Αναφέρεται ότι το συνέδριο και τα αποτελέσματά του είναι «έκφραση μιας ποιοτικής αλλαγής του χαρακτήρα του ΚΟΔΗΣΟ - μακριά από ένα σοσιαλιστικό κόμμα, κοντά σε ένα αόριστο αριστερό κόμμα, που δρα σαν ανατολικό λόμπι και μεταφέρει αυξητικά νεοφιλελεύθερες θέσεις».

Οι αλλαγές, που συνδέονται με το νέο Πρόγραμμα - τονίζεται - αφορούν σε τρία πεδία:

1. Το νέο Πρόγραμμα δεν προσανατολίζει πια σε μια σοσιαλιστική κοινωνική τάξη πραγμάτων σαν ευδιάγνωστη εναλλακτική λύση στην καπιταλιστική κοινωνία. Ταυτόχρονα, υπάρχουν στο Πρόγραμμα πολυάριθμες φράσεις, με τις οποίες ο καπιταλισμός χαρακτηρίζεται σαν «μοντέρνα κοινωνία», σαν «οικονομία της αγοράς», σαν «κοινωνία πληροφορικής».

2. Το νέο Πρόγραμμα εγκρίνει τη συμμετοχή του ΚΟΔΗΣΟ στις κυβερνήσεις του Βερολίνου και του Σβερίν, όπου εφαρμόζεται πολιτική σε βάρος των ανθρώπων με χαμηλού και μέσου όρου έσοδα, ενώ ευνοούνται οι πλούσιοι.

3. Ανατρέπονται οι αντιμιλιταριστικές θέσεις του Συνεδρίου του Μίνστερ, αφού τώρα υπογραμμίζεται «το δικαίωμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που μεταβιβάζεται από το Χάρτη του ΟΗΕ, ...να χρησιμοποιεί και στρατιωτικά μέσα για την αποτροπή της διακινδύνευσης της παγκόσμιας ειρήνης».

Με την ψήφιση του νέου Προγράμματος με 78% των ψήφων των συνέδρων, έγινε σαφές ότι η βάση του είναι έτοιμη για μια πολιτική της προσαρμογής... Στις επόμενες βδομάδες, θα γίνουν διάφορες συναντήσεις για να συζητηθεί, αν υπάρχει μια μελλοντική αριστερά στο ΚΟΔΗΣΟ και αν ναι, ποια θέση θα πάρει μέσα στο ΚΟΔΗΣΟ.

Οι υπογράφοντες πιστεύουν ότι η αριστερά στο ΚΟΔΗΣΟ έχει μιαν ελπίδα, αν δράσει σαν ανεξάρτητος πολιτικός παράγοντας και συντονίσει τη δράση της.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ