«Δεκατριών»
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003

Η Τρέισι είναι ένα τυπικό δεκατριάχρονο κορίτσι που ξεκινάει ως μια πολλά υποσχόμενη μαθήτρια. Οταν όμως μπαίνει στον υπερσεξουαλικό κόσμο του Γυμνασίου, γίνεται μάρτυρας της ισχύος της πιο «καυτής» μαθήτριας του σχολείου. Αρχικά η Τρέισι δεν έχει καμιά ελπίδα να γίνει αποδεκτή στην παρέα της Ιβι. Παρ' όλα αυτά καταφέρνει μόνη της σιγά - σιγά αλλά αποφασιστικά να μετατραπεί στο απόλυτο εφηβικό ίνδαλμα του σήμερα. Οσο η Τρέισι βυθίζεται στον κόσμο της πρώιμης ενηλικίωσης, αρχίζει να χάνει τη στενή σχέση που είχε με τη Μελ, τη σκληρά εργαζόμενη μητέρα της, να μένει πίσω στα μαθήματα και παρά το μεγάλο της μίσος για τον φίλο της μητέρας της που ήταν πρεζάκιας, πέφτει και η ίδια στα ναρκωτικά.

Αντιδράσεις ανηλίκων σε μια κοινωνία με ψεύτικες απαιτήσεις, σκιαγραφήσεις εφήβων που βιάζονται να μεγαλώσουν. Από τη μια η Τρέισι εκτονώνει την οργή της για την άδικη ζωή, κάνοντας τη δική της επανάσταση κι από την άλλη η Ιβι, το πονηρό και καπάτσο κορίτσι, που -κατά βάθος- είναι ένα χαμένο και μοναχικό παιδί που αναζητά αγάπη...

Η ταινία της Κάθριν Χάρντγουικ διαπραγματεύεται τον κόσμο των εφήβων, καταπιάνεται με την ορμή της εφηβείας και τη βία που κρύβει κάθε παιδί. Οι ορμόνες και η ενέργεια στο αποκορύφωμά τους. Οικογένεια και περιβάλλον μια ισορροπία επικίνδυνη και μια εφηβική ψυχή που είναι έτοιμη για όλα.

«Δεκατριών». Ωραίο θέμα, μετρημένη σκηνοθεσία, χωρίς υπερβολές, και καλή υποκριτική, αν έψαχνε και λίγο πιο βαθιά, ίσως να ήταν καλύτερη...

«Thirteen»: Κοινωνική περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2003. Σκηνοθεσία: Κάθριν Χάρντγουικ. Με τους: Χόλι Χάντερ, Εβαν Ρέιτσελ Γουντ, Νίκι Ριντ, Τζέρεμι Σίστο, Μπρέιντι Κόρμπετ, Βανέσα Αν Χάτζενς.