ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1944
Κάλεσμα για νέους αγώνες

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση τιμής που πραγματοποιήθηκε στους χώρους της ΔΕΘ

Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003

Motion Team

Αποψη από την εκδήλωση
«Σε μετερίζι και κάλεσμα αγώνα εξελίχθηκε η μεγάλη γιορτή της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για τα 62 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 59 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής.

Η μεγάλη γιορτή, που τίμησαν με την παρουσία τους χιλιάδες αντιστασιακοί και νεολαίοι, που γέμισαν ασφυκτικά την τεράστια αίθουσα του Περιπτέρου 3 της ΔΕΘ, λάμπρυνε με την είσοδο στην αίθουσα αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης με τα τιμημένα λάβαρα των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και ΕΠΟΝ. Ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ, Κώστας Χαλκιάς, απήγγειλε το γνωστό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «ΕΑΜ» και η χορωδία της ΠΕΑΕΑ τραγούδησε τα αθάνατα τραγούδια του αγώνα.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΕΑΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας Ανδρέας Παπαθεοδώρου, που αναφέρθηκε στο χρονικό της ίδρυσης του ΕΑΜ στο ταπεινό σπιτάκι του Λυκαβηττού, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, «όταν όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».

«Το ΕΑΜ, με όραμα τη λαϊκή εξουσία», τόνισε ο Α. Παπαθεοδώρου, «έπλασε το νέο άνθρωπο, ένα νέου τύπου Ελληνα, τον αγωνιστή αντιστασιακό... Μάταια προσπάθησαν τότε και προσπαθούν και σήμερα να μειώσουν και αμαυρώσουν την τεράστια προσφορά και τη συμβολή σ' αυτόν τον τιτάνιο αγώνα του ΚΚΕ». Οσο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο ομιλητής θα θυμίσει πως: Οι Γερμανοί δεν έφυγαν αμαχητί από την πόλη. «Τους έδιωξε ο ΕΛΑΣ μετά από σκληρές μάχες γύρω και μέσα στην πόλη».

«Η σημερινή γιορτή», θα τονίσει εκτός των άλλων ο καθηγητής του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, «μετατρέπει τα γεγονότα (που γιορτάζονται) σε σύμβολα που η δύναμή τους επιδρά ως πρόκληση και προτροπή για καινούριες ιδέες και καινούριες πράξεις».

Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης έκλεισε τη μεστή και φιλοσοφημένη ομιλία του με την επίκληση: «Κάνουμε λοιπόν σήμερα, με αφορμή τη γιορτή, ένα νέο κάλεσμα για μια άλλη αντίσταση. Και ξεκινούμε μια νέα προσπάθεια για μια άλλη απελευθέρωση. Να τι γιορτάζουμε σήμερα, θα πει.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο Κ. Κατσιάβαλος από το Πανελλήνιο Πολιτιστικό Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και η Ε. Αθανασιάδου από μέρους της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν η Μαρία Δημητριάδη, η Ανθή Τατσιούλη, ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, νεολαίοι της ΚΝΕ και οι ηθοποιοί Κώστας Χαλκιάς, Νίκος Παναγιωτίδης, Θανάσης Παπαδημητρίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με την πείρα των αγώνων 1940 - 1949 αγωνιζόμαστε για την κοινωνική απελευθέρωση (2022-10-12 00:00:00.0)
Δόξα και τιμή στους απελευθερωτές της Αθήνας (2021-10-13 00:00:00.0)
Εκδήλωση για ίδρυση ΕΑΜ και απελευθέρωση πόλης (2003-11-02 00:00:00.0)
Αρνήθηκαν στους απελευθερωτές να καταθέσουν στεφάνια! (2003-10-14 00:00:00.0)
Πανθεσσαλονίκεια εκδήλωση των αντιστασιακών (2000-11-02 00:00:00.0)
Τιμήθηκε η 54η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης (1998-10-31 00:00:00.0)