ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκρυθμο σκηνικό
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003

Associated Press

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι στρατιώτες ενάντια στους απεργούς
ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.--

Στρατιώτες οπλοφορώντας περιπολούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Δομινικανής Δημοκρατίας, τη στιγμή που η χώρα έχει παραλύσει από τη γενική απεργία, ενώ οι οργανωτές της κατηγορούν τις αρχές της χώρας για ανθρωποκυνηγητό και παράνομες αθρόες συλλήψεις συνδικαλιστών κυρίως.

Κατά το πρακτορείο «Aσοσιέιτεντ Πρες», οι συλλήψεις συνδικαλιστών, φοιτητών και απλών ανθρώπων φτάνουν τις 748 από το Σαββατοκύριακο, ενώ το βρετανικό BBC αναφέρει 106 συλλήψεις μόνο την παραμονή - Δευτέρα - της απεργίας και των προγραμματισμένων μεγάλων διαδηλώσεων κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, των υπέρογκων αυξήσεων στα φάρμακα και τη βενζίνη και την απαίτηση αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων και τη διάσωση του κλυδωνιζόμενου ενεργειακού τομέα του κράτους της Καραϊβικής.

«Δε θα σταματήσουν την απεργία». «Τίποτα δε θα αποτρέψει τους εργαζόμενους και το λαό να λάβει μέρος στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις. Ούτε η καταστολή», θα τονίσει ο Ραμόν Πέρες Φιγκέρο, ηγέτης της Κεντρικής Εθνικής Ενωσης Εργατών. Μία προοπτική που απεύχεται η κυβέρνηση ειδικά ενόψει των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, που εξαπολύοντας το κατασταλτικό κύμα, κατηγόρησε τους συνδικαλιστές για «ένοπλη εξέγερση», αφού σύμφωνα με την αστυνομία κατά τις συλλήψεις κατασχέθηκαν όπλα, αλλά και λάστιχα για τα οδοφράγματα.

Δεν είναι πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της χώρας βγαίνουν στους δρόμους, αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης και των επιταγών του ΔΝΤ, που τους έχει οδηγήσει σε τραγική κατάσταση και το 66% των Δομινικανών ζει στα όρια της φτώχειας. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες τραυματίστηκαν από σφαίρες και έγιναν δεκάδες συλλήψεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της κυβερνητικής πολιτικής και ειδικά μετά την αναγγελία για εθνική απεργία στις 11 Νοέμβρη, ενάντια στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ενάντια στην πρόσφατη συμφωνία που υπογράφτηκε με το ΔΝΤ και τους άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, που έχουν αυξήσει υπέρογκα τις τιμές στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως είναι τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η ηλεκτρική ενέργεια και η εκπαίδευση.

Δεκάδες οργανώσεις έχουν προσχωρήσει στη Συντονιστική για την Ενότητα και τον Αγώνα, που έχει δημιουργηθεί για το συντονισμό των ενεργειών κατά της κυβέρνησης του Ιπόλιτο Μεχία, ο οποίος ευελπιστεί να επανεκλεγεί το 2004.