ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Και νέα αντιπροσφυγικά μέτρα
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003

Με απίστευτα γοργούς ρυθμούς, η Ευρωπαϊκή Ενωση σφαλίζει τα σύνορά της απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Τα ανώτερα όργανα της Ευρωζώνης, σχεδόν κάθε βδομάδα, αποφασίζουν κι από ένα νέο αντιδραστικό μέτρο, κρίνοντας ανθρώπους «ανεπιθύμητους» και επαναπροωθώντας τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους προσπαθούν να γλιτώσουν από βάρβαρα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα (π.χ., οι κομμουνιστές από την Τουρκία ή τις Βαλτικές Χώρες). Τα μέτρα αυτά είναι προς άμεση υλοποίηση.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να ζήτησε τη δημιουργία ευρωπαϊκής υπηρεσίας συντονισμού του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κατόπιν κατευθύνσεων που δόθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής. Βασικές αρμοδιότητες της νέας υπηρεσίας λέγεται ότι θα είναι:

1. Να συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία των «25» για τον έλεγχο των κοινοτικών συνόρων.

2. Να συντονίζει τις ενέργειες των κρατών - μελών για την ομαδική απέλαση των λαθρομεταναστών, που συλλαμβάνονται στα κράτη - μέλη.

3. Να συνδράμει τα κράτη - μέλη, που έχουν ανάγκη τεχνικής ενίσχυσης για τη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

4. Να αναλάβει τη διοργάνωση σεμιναρίων για τη συμπληρωματική εκπαίδευση της μεθοριακής Αστυνομίας και του διοικητικού προσωπικού.

Η υπηρεσία αναμένεται να λειτουργήσει το αργότερο αρχές του 2005, με προσωπικό 30 ατόμων και προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ το 2005 και 10 εκατ. ευρώ το 2006. Ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστο, αν ταυτίζεται με τους διαβόητους «Αξιωματικούς Συνδέσμων Μετανάστευσης» (ΑΣΜ) ή πρόκειται για νέο, συμπληρωματικό όπλο της αντίδρασης. Οι ΑΣΜ ως μέτρο προκρίθηκαν μετά από εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης (2002), να δημιουργηθεί αυτό το δίκτυο άμεσα, για τη θέσπιση «συντονισμένης και ολοκληρωμένης διαχείρισης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων». Εχουν, μάλιστα, πάρει και την έγκριση - κατά πλειοψηφία - του φερόμενου ως πιο «προοδευτικού», από την Κομισιόν, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τα κοινοτικά κείμενα, οι ΑΣΜ προβλέπεται να «ανταλλάσσουν πληροφορίες και πρακτικές εμπειρίες». Τα καθήκοντά τους είναι κατά βάση τριών ειδών:

1) «Συμβολή στην πρόληψη της λαθρομετανάστευσης και καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

2) Βοήθεια για την επιστροφή των λαθρομεταναστών.

3) Συμβολή στη διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης».

Προσωρινά παραμένει αδιευκρίνιστο, αν οι ΑΣΜ θα προέρχονται από το Στράτευμα ή την Αστυνομία.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν ήδη αποφασίσει τη σύσταση δύο θαλάσσιων κέντρων (σε Ελλάδα και Ισπανία), που θα αναλάβουν περιπολίες στη Μεσόγειο προς αναζήτηση λαθρομεταναστών. Επίσης, το χερσαίο κέντρο στη Γερμανία και το αεροπορικό στην Ιταλία. Μάλιστα, η Ιταλική Προεδρία της ΕΕ έχει προτείνει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε Μάλτα και Κύπρο.

Αλλη μια παράμετρος: Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν από το 2005 τα ταξιδιωτικά έγγραφα των υπηκόων τρίτων χωρών (βίζες και άδειες παραμονής) να εκδίδονται με δύο (σε πρώτη φάση) βιομετρικά δεδομένα: Τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου και την ψηφιακή φωτογραφία του. Θα ακολουθήσουν η ίριδα του ματιού, η ομάδα αίματος, ακόμη και το DNA του κατόχου.

Πρόκειται για το διαβόητο ηλεκτρονικό φακέλωμα, καθώς οι προαναφερόμενες πληροφορίες θα αποθηκεύονται σε μικροτσίπ επικολλημένο στη βίζα και θα διασταυρώνονται με όσες άλλες έχουν αποθηκευμένες οι αρχές σε βάσεις δεδομένων. Οι έλεγχοι θα γίνονται στα σημεία εισόδου στην ΕΕ και σε μπλόκα στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Τέλος, οι κρατούντες αποφάσισαν να υιοθετήσουν κοινό κατάλογο «ασφαλών χωρών καταγωγής». Στους πρόσφυγες από τις εκτός καταλόγου χώρες θα συμπεριφέρονται αναλόγως...