Η Ελλάδα... στο εξωτερικό
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003

Ο Υβ Μοντάν (Λαμπράκης) στο «Ζ» του Κ. Γαβρά
Το Παράρτημα του ΕΙΠ στη Ν. Υόρκη, στα πλαίσια των λογοτεχνικών βραδιών που οργανώνει, θα παρουσιάσει σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ τους βραβευμένους Ελληνες συγγραφείς Ζυράννα Ζατέλη, Πέτρο Τατσόπουλο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Ντίνος Σιώτης και οι συγγραφείς θα διαβάσουν αποσπάσματα έργων τους.

Το Παράρτημα του ΕΙΠ στο Λονδίνο παρουσίασε προχτές τη βιογραφία του Ρόντερικ Μπίτον για τον Σεφέρη και στις 22/11, σε συνεργασία με το Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα «Το έργο του Κ. Καβάφη. Νέες προοπτικές».

Το ίδιο παράρτημα, σε συνεργασία με το «National Film Theatre», οργανώνει και δυο κινηματογραφικές εκδηλώσεις. Αναδρομική παρουσίαση των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου (8/11-28/12), βραδιά συνάντησης - συζήτησης του διάσημου σκηνοθέτη με το κοινό (25/11), καθώς και προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ» και συζήτησή του για τα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη και τα 30 χρόνια του Πολυτεχνείου.

Το Παράρτημα στο Βερολίνο οργάνωσε (6-16/11) τις 14ες Βερολίνιες Ημέρες Παραμυθιού, με θέμα «Παραμύθια, Μύθοι, Μεσόγειος» (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με βασικό θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες). Οι εκδηλώσεις, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ινστιτούτο Ιταλίας και 190 βερολινέζικα κρατικά μουσεία και πολιτιστικούς φορείς, αφορούν συνολικά 600 θέματα - εκδηλώσεις, σε 200 χώρους του Βερολίνου (αναγνώσεις, προφορικές αφηγήσεις, κουκλοθέατρο, Θέατρο Σκιών, μουσική, παραστάσεις θεάτρου και χοροθεάτρου, εκθέσεις, εργαστήρια δημιουργικής γραφής και εικαστικών τεχνών, προβολές ταινιών, επιστημονικό συμπόσιο κ.ά.).