ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαμεσολαβήσεις, διαβεβαιώσεις και εισβολές
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003

Associated Press

Ο στρατός φυλακίζει τη συνείδηση γράφει το πλακάτ της Ισραηλινής ειρηνίστριας
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΩΜΗ.-

«Αισιόδοξος» για την προοπτική επίτευξης προόδου στην αναθέρμανση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών δήλωνε ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος είχε επαφές με αξιωματούχους και των δύο πλευρών. Ετοιμοι για συνομιλίες δήλωναν, επίσης, τόσο ο Αριέλ Σαρόν, που άρχισε τριήμερη επίσκεψη στην Ιταλία, όσο και ο Αχμάντ Κορέι. Εντούτοις, επί του πρακτέου, η κατάσταση παραμένει τραγική με τον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει την κατοχή και τις εισβολές και τον Ερυθρό Σταυρό να ανακοινώνει τον τερματισμό δύο έκτακτων προγραμμάτων σίτισης του παλαιστινιακού πληθυσμού κατηγορώντας τον ισραηλινό αποκλεισμό για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Την εντύπωση ότι η ισραηλινή ηγεσία «είναι θετική στο ενδεχόμενο επίτευξης νέας κατάπαυσης του πυρός» μετέφερε στην παλαιστινιακή πλευρά ο Ομάρ Σουλεϊμάν, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ. Οπως είπε ο Ναμπίλ Σάαθ, ο Σουλεϊμάν είχε «εποικοδομητικές» συνομιλίες με τους Γιάσερ Αραφάτ και Αχμάντ Κορέι και ανακοίνωσε ότι, προς το παρόν, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος κάλεσε εκπροσώπους όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων στο Κάιρο, την επόμενη βδομάδα, για διαβουλεύσεις. Ο Σουλεϊμάν φέρεται να έλαβε από εξόριστα στελέχη των «Χαμάς» και «Τζιχάντ» τη διαβεβαίωση ότι συμφωνούν σε μια νέα κατάπαυση του πυρός, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιώνουν οι, εντός των εδαφών, ηγεσίες των οργανώσεων.

Associated Press

Ο μικρός Παλαιστίνιος στέκεται στα ερείπια του σπιτιού του που κατέστρεψε ο ισραηλινός στρατός
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην «Ουάσιγκτον Ποστ», τονίζει ότι είναι «αποφασισμένος να συζητήσει όλα τα προβλήματα με τον Αριέλ Σαρόν, όποτε συναντηθούν». Ο Κορέι υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί «σαφές μήνυμα» προς τους λαούς ότι «υπάρχει περιθώριο οριστικής συμφωνίας και τερματισμού όλων των δεινών». Επίσης, καθιστά σαφές ότι δεν έχει περιθώρια αντιμετώπισης της βίας «αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες υποχωρήσεις από την ισραηλινή πλευρά».

Συνέντευξη έδωσε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στην εφημερίδα της Βαρκελώνης, «Λα Βανγκουάρντια». Ο Σαρόν επαναλαμβάνει ότι είναι «έτοιμος για συζητήσεις» εκτιμώντας ότι είναι «ο μοναδικός που μπορεί να επιτύχει ειρήνη με τους Παλαιστινίους». Δεν παραλείπει, μάλιστα, να υπογραμμίσει ότι το «τείχος ασφαλείας δε θα αποτελέσει τη συνοριακή γραμμή σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης».

Εισβολές, εποικισμοί και επισκέψεις

Ενας 22χρονος Παλαιστίνιος, μέλος της «Χαμάς», σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια εισβολής στην Τουλκαρέμ της Δ. Οχθης. Μια μέρα νωρίτερα, άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Peace Now» ανακοίνωσε ότι μόνο στη Δ. Οχθη υπάρχουν 103 εποικισμοί, εκ των οποίων οι 56 ανεγέρθηκαν επί πρωθυπουργίας Σαρόν. Παρά την καταγγελία της οργάνωσης, της οποίας προηγήθηκαν οι προειδοποιήσεις 4 πρώην αρχηγών των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι τόνισαν ότι η πολιτική Σαρόν οδηγεί το Ισραήλ «σε ολική καταστροφή», κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν ότι αν οι Παλαιστίνιοι «δεν υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτε».

Ο Αριέλ Σαρόν, στο μεταξύ, έφθασε, χτες, στη Ρώμη, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι, τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, τους προέδρους της Γερουσίας και του Κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο αλλά και εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας. Ο Σαρόν αναμένεται να ευχαριστήσει τον Μπερλουσκόνι για την «υποστήριξή» του, να ζητήσει «λήψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του κλιμακούμενου αντισημιτισμού» και «κοινή δράση κατά της τρομοκρατίας».