ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σε τροχιά δυναμικών κινητοποιήσεων

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν - μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου - την ερχόμενη Τρίτη, 25 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, με πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών

Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση κατοίκων της Νίκαιας
Στο δρόμο των δυναμικών κινητοποιήσεων βρίσκεται ήδη ο Δήμος Νίκαιας, διεκδικώντας, πρώτα απ' όλα, την απόδοση από την κυβέρνηση του ποσού της κρατικής επιχορήγησης του 2003, το οποίο καταβλήθηκε στην προηγούμενη κυβερνητική διοίκηση του δήμου. Η πρώτη κινητοποίηση ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 25 Νοέμβρη. Η δημοτική αρχή, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της πόλης θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στο δημαρχείο της Νίκαιας και από εκεί, όλοι μαζί, θα πάνε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Την απόφαση της δυναμικής αυτής διεκδίκησης, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην προχτεσινή, έκτακτη συνεδρίασή του, με μοναδικό θέμα την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον δήμαρχο της πόλης να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα δώσουν λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του δήμου. Η δημοτική αρχή από την πλευρά της, είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τον αγώνα, αξιοποιώντας όλες τις μορφές μέχρι τη δικαίωση, γιατί, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου, «αυτή η πόλη μπορεί και πρέπει να προχωρήσει και να αναπτυχθεί».

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κοινή ήταν η διαπίστωση για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο δήμος και το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα, μεγάλα έργα πνοής για την πόλη να μην προχωρούν. Μοναδική παραφωνία αποτέλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής του κυβερνητικού συνδυασμού «Νίκαια - Ανθρώπινη Πόλη» Β. Τράπαλη και προηγούμενου δημάρχου της πόλης. Ο τελευταίος αδιαφορώντας για τα προβλήματα και αναφερόμενος στην έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, δήλωνε προκλητικά πως «μαζευτήκατε εδώ για να δημιουργήσετε μια εφετζίδικη κατάσταση», ενώ αμφισβήτησε ευθέως ακόμα και την ύπαρξη του οικονομικού προβλήματος του δήμου! Αντίθετα, τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κατέθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οικονομική ασφυξία

Ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, τόνισε, ότι «η οικονομική ασφυξία, στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος δημιουργεί προβλήματα δυσλειτουργίας, περιορίζει δραματικά τα έργα υποδομής της πόλης που στόχο έχουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Αυτή η τραγική οικονομική κατάσταση στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσει εμπόδιο, όσον αφορά στην καταβολή των υποχρεώσεών του προς τους εργαζόμενους».

Ταυτόχρονα, τονίστηκε η ανάγκη να αναδειχτεί μέσα από τις κινητοποιήσεις το ζήτημα των υποδομών στην πόλη που σχετίζονται με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και των παρεμβάσεων που έχουν υποσχεθεί κυβέρνηση και «Αθήνα 2004» σε σχέση με το «Σπίτι της Αρσης Βαρών» αλλά που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει. «Ο Δήμος Νίκαιας, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του δήμου, έχει άμεση ανάγκη από οικονομική στήριξη και πολιτικές λύσεις που θα ανταποκρίνονται στο χαρακτηρισμό της "Ολυμπιακής Πόλης". Ο δρόμος της διεκδίκησης είναι υποχρεωτικός και προς αυτή την κατεύθυνση που χαράζει η δημοτική αρχή, θεωρεί συμμάχους τους εργαζόμενους του δήμου, γιατί τα αιτήματα του δήμου σχετίζονται άμεσα με τα δικά τους συμφέροντα».

Καμία απάντηση
από την κυβέρνηση

Το συνολικό χρέος του δήμου ξεπερνά τα 12 δισ. δρχ., οι δικαστικές αποφάσεις και οι κατασχέσεις για οφειλές της προηγούμενης δημοτικής αρχής, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, η κυβέρνηση δε δίνει καμιά απάντηση πάνω στο θέμα των έργων υποδομής που έχει ανάγκη η πόλη για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος στις 10 Οκτώβρη είχε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όταν ο τελευταίος επισκέφτηκε το «Σπίτι της Αρσης Βαρών». Απάντηση, όμως, δεν έχει πάρει...

Την ίδια στιγμή, η ανταπόκριση των υποχρεώσεων του δήμου απέναντι στους εργαζόμενους ισορροπούν πάνω σε τεντωμένο σχοινί και καθημερινά γίνεται γιγάντιος αγώνας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις οικονομικές αυτές υποχρεώσεις. Και αυτό δεν είναι παρά αποτέλεσμα της προκαταβολής από την κρατική επιχορήγηση του 2003, που έδωσε η κυβέρνηση στον προηγούμενο δήμαρχο Τράπαλη, αφήνοντας τη σημερινή δημοτική αρχή χωρίς χρήματα.

Προκλητικός ο Τράπαλης

Σαν να μη φτάνει, όμως, ο οικονομικός στραγγαλισμός στον οποίο οδήγησε το δήμο η διαχείριση που άσκησε ο πρώην δήμαρχος Β. Τράπαλης, με τη σύμπραξη της κυβέρνησης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έφτασε στο σημείο όχι μόνο να αμφισβητήσει ακόμα και τα χρέη του δήμου που κληροδότησε στο λαό της Κοκκινιάς, αλλά και να επιχειρήσει να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες στη σημερινή δημοτική αρχή.

Ξεχνώντας τις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις της σημερινής δημοτικής αρχής και του λαού της πόλης, χάρη στις οποίες έλαβαν κάποια χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών, ο Β. Τράπαλης τα χρήματα αυτά τα απέδωσε στην «ευαισθησία» του υπουργείου Εσωτερικών. Αναφερόμενος στα έργα που, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν προχωρούν στην πόλη, δήλωσε ότι... δεν είδε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκησή τους. Οταν, όμως, ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις κινητοποιήσεις του δήμου, δήλωσε πως η παράταξή του απέχει της ψηφοφορίας.

Ο Β. Τράπαλης έφτασε στο σημείο, απευθυνόμενος στον σημερινό δήμαρχο, να δηλώσει πως «καταδικάσατε τα παιδιά των σχολείων της πόλης να μην έχουν πετρέλαιο για θέρμανση». Ελαβε, όμως, την απάντηση από την Π. Γεωργατζέλη δημοτική σύμβουλο της παράταξης «Νέα Εποχή» και αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά πως «δεν άφησε η σημερινή διοίκηση χωρίς θέρμανση τα παιδιά αλλά η δική σας διαχείριση του δήμου που δεν αποδώσατε την τρίτη και τέταρτη δόση στις σχολικές επιτροπές».

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Σε σωρεία όμως στοιχείων που αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο διοίκησε τον δήμο ο προηγούμενος δήμαρχος, προχώρησε ο Ευ. Κίτσος, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή». Σύμφωνα λοιπόν με τον Ευ. Κίτσο, ο Β. Τράπαλης, μέσα στο συνολικό χρέος που άφησε πίσω του όταν έφυγε από τη διοίκηση του δήμου συγκαταλέγονται 45.000 ευρώ για άνθη, 25.000 ευρώ για φωτογραφίες, 20.000 ευρώ για αναμνηστικά δώρα και 20.000 ευρώ για ποτά. Στον τομέα της καθαριότητας, σύμφωνα πάντα με τον Ευ. Κίτσο, «άφησε χρέος 200.000 ευρώ για μηχανολογικό εξοπλισμό (σκούπες, φαράσια, σκουπόξυλα) και έφτασαν μια σκούπα που κοστίζει 440 δρχ. να τη χρεώνουν 1.500 δρχ.»