ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπους: «Οι μεγάλες δημοκρατίες ανέλαβαν μεγάλες ευθύνες»
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003

Associated Press

Δυνάμεις κατοχής στέκονται δίπλα σε ένα νεκρό τους μετά από επίθεση των ιρακινών δυνάμεων
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«ΗΠΑ και Βρετανία είναι υπερασπιστές της ελευθερίας παγκοσμίως, παραμερίζοντας την ανάγκη υπεράσπισης συμφερόντων και εξασφάλισης ισορροπίας δυνάμεων», υποστήριξε ο Πρόεδρος Μπους, στο Λονδίνο, υπεραμυνόμενος της εισβολής στο Ιράκ και μην παραλείποντας να εξαπολύσει επίθεση σε όσους διαφώνησαν ή διαφωνούν. Στο ίδιο το Ιράκ τα πράγματα χειροτερεύουν καθημερινά με τους κατακτητές να φθάνουν στο πρωτοφανές σημείο να βομβαρδίζουν τη Βαγδάτη, πόλη που έχουν θέσει υπό την κατοχή τους. Προβλήματα διαφαίνονται, εκ νέου, και σε διπλωματικό επίπεδο καθώς η συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας που υπογράφτηκε ανάμεσα στην κατοχική διοίκηση και στο προσωρινό διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο, και την οποία η Ουάσιγκτον επιθυμεί να μετατρέψει σε απόφαση του ΟΗΕ, αμφισβητείται εκτός αλλά και εντός Ιράκ.

«Οι μεγάλες δημοκρατίες ανέλαβαν μεγάλες ευθύνες». Ετσι περιέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος την εισβολή στο Ιράκ, επιμένοντας ότι ο μεγάλος κίνδυνος των «τρομοκρατών με όπλα μαζικής καταστροφής που συνεργάζονται με δικτάτορες δεν αντιμετωπίζεται με άρνηση». Ο Μπους υποστήριξε ότι ο κόσμος αλλά και το Ιράκ όπως και το Αφγανιστάν είναι πολύ καλύτερα απ' ό,τι ήταν επί Χουσεΐν και επί Ταλιμπάν, αντιστοίχως. Προέτρεψε, δε, τους Ευρωπαίους «να πάψουν να έχουν την πεποίθηση ότι σε ολόκληρο τον κόσμο, σε πολλά σημεία του οποίου κυριαρχούν η καταπίεση και η βία, οι διαφωνίες και τα προβλήματα λύνονται με το διάλογο όπως εντός των συνόρων της Ευρώπης. Η χρήση βίας είναι, συχνά, το μοναδικό μέσο προστασίας από το χάος», κατέληξε.

Associated Press

Στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν που μετέχουν στην κατοχή παίρνουν θέση μάχης...
Ο Αμερικανός Πρόεδρος στηλίτευσε τη γαλλική στάση τονίζοντας ότι «το Παρίσι γελοιοποίησε το όραμα του πρώην Προέδρου για παγκόσμια ασφάλεια» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να τηρήσουν το καθήκον τους απέναντι στην παγκόσμια ασφάλεια συμμετέχοντας στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Επίσης, υποστήριξε ότι ΗΠΑ και Βρετανία «θα συνεχίσουν πάντα να στηρίζουν τον ΟΗΕ για να μη μείνει άσχετος με τις παγκόσμιες εξελίξεις επιμένοντας μόνο σε αποφάσεις και όχι σε πράξεις», χαρακτηρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, σωτηρία της αξιοπρέπειας του Οργανισμού την παράκαμψή του.

Μία μέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απηύθυνε ανάλογες εκκλήσεις συνεργασίας προς την ΕΕ καλώντας τη «να βάλει στην άκρη τις διαφωνίες της». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ αρκέστηκε να ανταπαντήσει ότι «δεν ήταν επιλογή μας η απώλεια της ειρήνης».

Την ίδια στιγμή, όμως, τα πράγματα δυσχεραίνουν για τον Μπους και την κατοχική δύναμη. Εντός ΗΠΑ, νέα δημοσκόπηση που δημοσίευσε η «USA Today» αποδεικνύει ότι η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης προς τον πόλεμο βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση». Το 55% δεν εγκρίνει τους αμερικανικούς χειρισμούς στο Ιράκ (έναντι 80% τον Απρίλη), και το 42% πιστεύει ότι ο πόλεμος δεν άξιζε να γίνει (έναντι 19%). Στο Ιράκ, η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη.

Βομβαρδισμοί και επικηρύξεις

Περιοχές της Βαγδάτης βομβάρδισαν οι κατοχικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επισήμως, τονίστηκε ότι στόχοι ήταν εγκαταλειμμένα κτίρια και ότι δεν υπήρχαν θύματα. Οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και στις πόλεις Τικρίτ, για 3η μέρα, Μπαακούμπα, όπου χρησιμοποιήθηκαν βόμβες μέχρι και 900 κιλών, και Κιρκούκ, όπου έπεσαν βόμβες 450 κιλών. Παράλληλα, συνεχίστηκαν και οι αντικατοχικές επιθέσεις. Στη Σαμάρα, αμερικανική φάλαγγα απαντώντας σε πυρά σκότωσε 2 Ιρακινούς πολίτες. Στη Μοσούλη, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και 1 διερμηνέας των Αμερικανών τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις. Στη Νατζάφ δολοφονήθηκε ο τοπικός εκπρόσωπος του υπουργού Παιδείας. Στο μεταξύ, οι κατοχικές δυνάμεις επικήρυξαν με 10 εκατομμύρια δολάρια τον πρώην αντιπρόεδρο του Επαναστατικού Συμβουλίου του «Μπάαθ», Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι, θεωρώντας τον κύριο ενορχηστρωτή των αντικατοχικών επιθέσεων.

Παρά αυτές τις εξελίξεις, ο κατοχικός διοικητής δήλωνε στην ιταλική «Κοριέρε ντε λα Σέρα» ότι στο 90% του Ιράκ επικρατεί «γαλήνη». Ο Μπρέμερ επανέλαβε ότι η «τρομοκρατία λίγων νοσταλγών του καθεστώτος και ορισμένων ξένων μαχητών θα παταχτεί μόνον αν δεν υποκύψουμε στον εκβιασμό τους». Περί «ξένων μαχητών» έκανε λόγο, χτες, και ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, Ογκουστ Χάνιγκ, τονίζοντας ότι, με βάση πληροφορίες, δεκάδες μουσουλμάνοι από τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με ισλαμιστικές οργανώσεις, μετέβησαν στο Ιράκ, όπως γινόταν με το Αφγανιστάν την περίοδο του πολέμου των μουτζαχεντίν με τους Σοβιετικούς.

Σείεται η συμφωνία μεταβίβασης εξουσίας

«Οι Αμερικανοί βιάζονταν. Μας πίεσαν, δε μας έδωσαν καθόλου χρόνο επεξεργασίας, ουσιαστικά μας παραμέρισαν». Αυτό υποστήριξε, χτες, ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, επικεφαλής της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ» και μέλος του προσωρινού Συμβουλίου, για τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας που υπογράφτηκε το Σάββατο. Ο Αλ Χακίμ εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτή και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το στάτους των κατοχικών δυνάμεων μετά την παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς».

Διαφωνίες σχετικά με τη συμφωνία εξέφρασε και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Γιούρι Φεντότοφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους περί «διαφάνειας στη συγκρότηση της εξουσίας που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές» καθώς προχώρησαν σε ένα «ιδιωτικό συμφωνητικό με το νυν Συμβούλιο, για το περιεχόμενο του οποίου δε ζητήθηκε η γνώμη κανενός άλλου». Ο Φεντότοφ επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει μόνον εφόσον υπάρχουν «συλλογικές προσπάθειες, οι οποίες είναι οι μοναδικές που θα δώσουν νομιμότητα σε οποιαδήποτε εξέλιξη». Οι δηλώσεις Φεντότοφ έχουν μεγάλη σημασία καθώς η Ουάσιγκτον φέρεται να σκέφτεται να προωθήσει τη συμφωνία ως σχέδιο απόφασης προς έγκριση στον ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι ελαφρώς επικριτική εμφανίστηκε και η Γαλλία.