ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Μπους, Μπλερ τρομοκράτες»
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003

Associated Press

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η χτεσινή διαδήλωση στους δρόμους του Λονδίνου ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης Μπους και του πιστού συμμάχου της, Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, στο αποκορύφωμα των αντι-πολεμικών εκδηλώσεων περίπου 250.000 Βρετανοί πήραν μέρος στη χτεσινή πορεία, γεγονός που την έκανε τη μεγαλύτερη των τελευταίων 25 χρόνων που πραγματοποιείται σε εργάσιμη ημέρα.

Η διαδήλωση ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα) με την προσέλευση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων (φοιτητών, συνταξιούχων, μαθητών και εργατών) στην οδό Μάλετ. Στα πανό των συγκεντρωμένων μπορούσε κανείς να διαβάσει συνθήματα όπως «Οι Μπους και Μπλερ καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου», αλλά και «Καταγγέλλουμε τον αμερικανοβρετανικό ιμπεριαλισμό». Λίγο αργότερα πολύς κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου θα κατέληγε η πορεία για το προγραμματισμένο συλλαλητήριο. Χαρακτηριστικό του όγκου της πορείας είναι ότι πήρε περίπου δύο ώρες προκειμένου όλοι οι συγκεντρωμένοι να αποχωρήσουν από την οδό Μάλετ.

Καθ' οδόν προς την πλατεία Τραφάλγκαρ η πορεία πέρασε μπροστά τόσο από το βρετανικό Κοινοβούλιο όσο και από την πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ. Στα δύο αυτά σημεία πραγματοποιήθηκαν στάσεις προκειμένου ο κόσμος να φωνάξει συνθήματα κατά του Αμερικανού Προέδρου («Μπους πήγαινε σπίτι σου» και «Τζορτζ Μπους τρομοκράτη»), αλλά και του Τόνι Μπλερ, πάντα υπό τη συνοδεία δυνατής μουσικής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολύς κόσμος συνέχισε να ενώνεται με την πορεία καθώς η ώρα περνούσε και τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις έκλειναν. Τελικά η κεφαλή της πορείας κατέφθασε περίπου στις 5 μ.μ. στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου λίγο αργότερα κατεδαφίστηκε 5μετρο ομοίωμα του Τζορτζ Μπους - μια κίνηση που σύμφωνα με τους διοργανωτές ήθελε να καταδείξει το γελοίο του γκρεμίσματος του αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη. Ο κόσμος παρέμεινε μέχρι αργά στην πλατεία (όπου πραγματικά γινόταν το αδιαχώρητο από τους 250.000 ανθρώπους) πανηγυρίζοντας και τραγουδώντας.


Associated Press

Εκτός από τη μεγάλη πορεία, μια ομάδα Βρετανών με πορτοκαλί στολές διαδήλωσε κοντά στην Ντάουνιγκ Στριτ κατά της κράτησης των φερομένων ως μελών της «αλ Κάιντα» στη βάση Γκουαντάναμο. Πάντως ο Μπους απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε εγγύηση για την αποστολή των κρατουμένων στη Βρετανία.

Επεισόδια μέχρι το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί, αλλά οι περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, που ήταν η σκιά των διαδηλωτών, πραγματοποίησαν περίπου 50 συλλήψεις. Η ηγεσία της αστυνομίας πάντως υποστήριζε ότι περίμενε ταραχές από περίπου «1.000 αναρχικούς που ταξίδεψαν από την Ευρώπη»...