ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Τρικυμιώδης συνεδρίαση
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003

Associated Press

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΔΕΑΕ
ΒΙΕΝΝΗ.-

Χωρίς αποτέλεσμα και σε εξαιρετικά εκρηκτικό κλίμα ολοκληρώθηκε, μέσα σε λίγες ώρες, το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του 35μελούς Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν. Η συνεδρίαση αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των 35 χωρών - μελών του Συμβουλίου διαφώνησαν, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν να εκδοθεί ανακοίνωση, που θα υποστηρίζει ότι το Ιράν «παραβίασε τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων» και, κατά συνέπεια, θα παραπέμπεται το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ... για τα περαιτέρω, δηλαδή για την επιβολή κυρώσεων. Η αμερικανική εμμονή βασίζεται στην παραδοχή εκ μέρους της Τεχεράνης ότι τα προηγούμενα χρόνια αποπειράθηκε να εμπλουτίσει ουράνιο και παρήγαγε πλουτώνιο, σε απειροελάχιστες, όμως, ποσότητες.

Στην αντίθετα όχθη, βρίσκονται οι Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, αλλά και η Βρετανία, οι οποίες επιμένουν ότι στην τελική ανακοίνωση η ΔΕΑΕ μπορεί να «καταδικάζει σθεναρά» την προηγούμενη συμπεριφορά απόκρυψης στοιχείων της Τεχεράνης, αλλά προτείνουν «να ενισχυθεί και να ενθαρρυνθεί η τωρινή θετική της στάση». Η ίδια η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση που επικρατήσει η αμερικανική άποψη, τότε θα επανεξετάσει τη στάση της και θα προκληθεί διεθνής κρίση.

Ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, προσπάθησε να γεφυρώσει τις διαφορετικές απόψεις. Παραδέχτηκε ότι το Ιράν «δε σεβάστηκε τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών», αλλά συμπλήρωσε ότι τώρα διεξάγονται αυστηρές επιθεωρήσεις, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία της ΔΕΑΕ με το Ιράν και κατέληξε ότι «το καλύτερο είναι να ενισχυθεί αυτή η συνεργασία και ο ρόλος της ΔΕΑΕ».