ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις με ρουκέτες από κάρα...
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003

Associated Press

Ο γαϊδαράκος, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, ενοχοποιείται ότι έσυρε το κάρο όπου υπήρχαν οι εκτοξευτήρες ρουκετών...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΣΙΡΙΓΙΑ.-

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν, χτες το πρωί, δύο ξενοδοχεία και το υπουργείο Πετρελαίου της ιρακινής πρωτεύουσας, που δέχτηκαν επίθεση με ρουκέτες, ενώ οι αντικατοχικές επιθέσεις, με κάπως χαμηλότερους ρυθμούς, συνεχίστηκαν και σε άλλες πόλεις. Οπλο της ημέρας αναδείχτηκε το κάρο, καθώς αυτού του είδους τα «οχήματα» μετατράπηκαν σε εκτοξευτήρες ρουκετών και μάλιστα με χρονοδιακόπτη που καθιστά μη απαραίτητη την ανθρώπινη παρουσία.

Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν, νωρίς το πρωί, οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά των ξενοδοχείων «Παλεστάιν» και «Σέρατον» και κατά του κτιρίου του υπουργείου Πετρελαίου. Σύμφωνα με εκπροσώπους των κατοχικών δυνάμεων, πιθανότατα το «Σέρατον» επλήγη κατά λάθος από ρουκέτα που παρεξέκλινε της πορείας της. Και στα δύο ξενοδοχεία διαμένουν, κυρίως, ξένοι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε αμερικανικές επιχειρήσεις που έχουν εξασφαλίσει «μερίδιο» στην ανοικοδόμηση. Αν και τα ξενοδοχεία υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, δεν καταγράφηκαν παρά μικροτραυματισμοί, με μοναδική εξαίρεση έναν Αμερικανό εργαζόμενο σε θυγατρική της «Χάλιμπαρτον», που διέμενε στο «Παλεστάιν» και φέρεται να τραυματίστηκε σοβαρά. Το υπουργείο Πετρελαίου, του οποίου ο 4ος όροφος τυλίχτηκε στις φλόγες, ήταν άδειο καθώς, χτες, ήταν Παρασκευή, που είναι ημέρα προσευχής και ανάπαυσης.

Κατά τη διάρκεια των επομένων ωρών, ανακαλύφθηκαν εγκαταλειμμένα κοντά στα ξενοδοχεία 2 κάρα με γαϊδουράκια, στα οποία ήταν στοιβαγμένες αρκετές ρουκέτες, ενώ άλλα 2 εντοπίστηκαν κοντά στην ιταλική πρεσβεία. Μάλιστα, τα τελευταία 2 ήταν εφοδιασμένα και με χρονοδιακόπτη και μετέφεραν συνολικά 52 ρουκέτες τύπου «Κατιούσα». Εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων χαρακτήρισε «ευφυέστατους» τους δράστες των επιθέσεων καθώς χρησιμοποίησαν ένα μέσο (το κάρο) που ουδείς υποψιαζόταν και εκτίμησε ότι προφανώς γνωρίζουν πολύ καλά την έλλειψη πληροφοριών, από την οποία πάσχουν οι κατοχικές δυνάμεις. Εντούτοις, έσπευσε να συμπληρώσει ότι καθημερινά οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται είναι όλο και περισσότερες και όλο και καλύτερης ποιότητας.

Δηλώσεις για τις συνεχιζόμενες αντικατοχικές επιθέσεις έγιναν και από τον επικεφαλής της ιρακινής αστυνομίας, Αχμάντ Ιμπραχίμ. Ο Ιρακινός αξιωματούχος κατηγόρησε τους δράστες των επιθέσεων ότι προκαλούν προβλήματα και τρομοκρατούν τον ιρακινό λαό και προειδοποίησε ότι η ιρακινή αστυνομία θα απαντήσει με ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις.

Στη Βαγδάτη, αργά το βράδυ, επίθεση με χειροβομβίδα πραγματοποιήθηκε εναντίον καταστήματος που πουλά αλκοόλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 2. Επίσης, τα ξημερώματα, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση με εκρηκτικά, στα βόρεια της πρωτεύουσας. Στο Ραμάντι, 1 στρατιώτης σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν, όταν η αυτοκινητοπομπή τους έπεσε σε βόμβα, ενώ 4 όλμοι έπληξαν στρατόπεδο των Ταϊλανδών, κοντά στην Καρμπάλα, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Στη Νασιρίγια, 25 δημοσιογράφοι από τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Νότια Κορέα, εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο τους, μετά από οδηγίες των Ιταλών καραμπινιέρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο μέρος. Τέλος, το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ένας Ούγγρος πολίτης, που εργαζόταν σε κατασκευαστική εταιρία στο Ιράκ, σκοτώθηκε, τη Δευτέρα, από Αμερικανούς στρατιώτες στο Ραμάντι επειδή παραβίασε σημείο ελέγχου.