ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
... Κι ο πόλεμος καλά κρατεί
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003

Associated Press

«Αγνωστα» τα αίτια: Η πτώση ελικοπτέρου κοντά στη βάση Μπαγκράμ την Κυριακή είχε αποτέλεσμα 5 στρατιώτες των ΗΠΑ να σκοτωθούν
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Νικάμε τον πόλεμο κατά των τρομοκρατών στο Αφγανιστάν» και «η σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν δεν είναι αναγκαία», δήλωνε την Παρασκευή ο Αμερικανός στρατηγός Πέις. Αλλά οι νέες αμερικανικές απώλειες την Κυριακή, οι συνεχιζόμενες ενέργειες εναντίον των κατοχικών δυνάμεων, η εσωτερική αναταραχή κι η «διάχυση» της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν λένε μια πολύ διαφορετική ιστορία.

Πτώση ελικοπτέρου με 5 νεκρούς...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού των ΗΠΑ, «ερευνάται» το τι προκάλεσε τη συντριβή του μεταγωγικού ελικοπτέρου «MH-53» κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ την Κυριακή, που κόστισε τη ζωή πέντε Αμερικανών στρατιωτών και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων επτά. Αυτόπτες μάρτυρες δεν ήταν σε θέση να πουν τι προκάλεσε την πτώση του γιγαντιαίου ελικοπτέρου, που μπορεί να μεταφέρει έως και 55 στρατιώτες. Κάποιοι είπαν ότι άκουσαν έναν ισχυρό κρότο και «είδαν την ουρά του ελικοπτέρου να αποκόπτεται» πριν πέσει και τυλιχτεί στις φλόγες, χωρίς να ακουστούν «πυρά», κατά τη δήλωση ενός στο «Ρόιτερς». Ενας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το ελικόπτερο να «επλήγη από πύραυλο». Οι Αμερικανοί στρατιώτες συμμετείχαν στην επιχείρηση «Ορεινή Αποφασιστικότητα», στα βουνά των επαρχιών Νουριστάν και Κουνάρ, κοντά στη μεθόριο Αφγανιστάν-Πακιστάν. Οπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ, όπως ομολογούν στελέχη τους, «δυσκολεύονται» να εντοπίσουν τον «εχθρό».

...και πυρά κατά διαδηλωτών

Στην Καμπούλ, έξι διαδηλωτές, που λάμβαναν μέρος σε διαμαρτυρία για την απόταξη μουτζαχεντίν, διεκδικώντας την καταβολή 3 μηνών «δεδουλευμένων» (στην υπηρεσία των Αμερικανών, όταν συνέβαλαν στην «ανατροπή» των Ταλιμπάν), τραυματίστηκαν, όταν πρώην συνάδελφοί τους άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Κατά «ανεπιβεβαίωτες» πληροφορίες του «Ρόιτερς», ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε: Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι μια σφαίρα τον βρήκε στο μάτι. Ο εκπρόσωπος του «υπουργείου Αμυνας» της κυβέρνησης ανδρεικέλων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαχίρ Αζίμι, δήλωσε ότι «ορισμένοι διαδηλωτές ήταν οπλισμένοι», δικαιολογώντας τις δυνάμεις του που άνοιξαν πυρ «εν αμύνη». Η «απόταξη» κάπου 50.000 ανθρώπων - φέτος έχουν «παυθεί» κάπου 20.000 - από το «στρατό» που συναποτελούν αναρίθμητες φράξιες προκαλεί πολλαπλές εντάσεις.

Το Σάββατο στην Καμπούλ σημειώθηκε επίθεση με ρουκέτα κατά του ξενοδοχείου «Ιντερκοντινένταλ» χωρίς θύματα - την ευθύνη «ανέλαβαν οι Ταλιμπάν» - ενώ την Κυριακή, ένα όχημα της «συμμαχίας» των κατακτητών επλήγη από «τηλεχειριζόμενη βόμβα» κοντά στο Πακιστάν. Κατά την επίσημη εκδοχή, τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες, εκ των οποίων ένας «έχασε το πόδι του». Μαζί με τους στρατιώτες ταξίδευαν και μέλη αμερικανικών δημοσιογραφικών αποστολών που υπέστησαν «μικροτραυματισμούς» απ' το ωστικό κύμα και τα θραύσματα.

Στη «συνέχιση του τζιχάντ» και στο «μποϊκοτάρισμα της Λόγια Τζίργκα και των εκλογών-φάρσας των σταυροφόρων» τον Ιούνη του 2004 κάλεσε, στο μεταξύ, με (άλλο ένα) μήνυμά του που παραδόθηκε στο πρακτορείο «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος» ο «πνευματικός ηγέτης» των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ.

Αντεγκλήσεις Καμπούλ - Ισλαμαμπάντ

Στη Γερμανία, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, ο «Πρόεδρος» του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, απαίτησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Der Spiegel», τη «συνεργασία» του Ισλαμαμπάντ: «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την τρομοκρατία όσο το Πακιστάν δε συνεργάζεται», είπε. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος (...). Το Πακιστάν πρέπει να κάνει περισσότερα κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε. Η απάντηση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν ήταν ότι «αυτό που μπορούν και πρέπει να κάνουν οι ηγέτες του Αφγανιστάν είναι να μιλούν λιγότερο και να επιβάλουν τάξη στα του οίκου τους (...). Να κάμψουν τους πολέμαρχους, τις εσωτερικές συγκρούσεις και την παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών». Και οι δύο πλευρές, βέβαια, λένε μισές αλήθειες...