ΕΘΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ
Στο «έλεος» της εγκατάλειψης
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003

Η αφίσα του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Προς «λουκέτο» οδεύει, ουσιαστικά, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρός του, Διαγόρας Χρονόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου (27/11) στο πλαίσιο του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «το Κέντρο δεν έχει λεφτά κι αν σε ένα μήνα δε λάβουμε από το ΥΠΠΟ αυτά που μας οφείλει, σταματάμε από το Γενάρη του 2004 κάθε έγκριση για επιχορήγηση ταινίας».

Σημείωσε, επίσης, ότι ενώ το ΕΚΚ χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο αριθμό ταινιών που έχει ποτέ εγκρίνει τα τελευταία χρόνια, παράλληλα κινδυνεύει να αναστείλει τις εγκρίσεις, αφού το ΥΠΠΟ του οφείλει 4,2 εκατ. ευρώ από τα 5 εκατ. συνολικής ετήσιας επιχορήγησης! Το ΕΚΚ είναι συμπαραγωγός σε 23 ταινίες μεγάλου μήκους, από τις οποίες 5 βρίσκονται σε εξέλιξη και 18 σύντομα ξεκινούν γυρίσματα. «Κι αν έχουμε εξοφλήσει μέχρι στιγμής τις δόσεις μας, αυτό οφείλεται στα μικρά έσοδα του Κέντρου και στα 3,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 3% της επιστροφής φόρου», κατέληξε.

Το ΥΠΠΟ σε ανακοίνωσή του απαντά, ουσιαστικά, ότι δε φταίει το κράτος... αλλά το Κέντρο!: «(...) Το πρόβλημα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου δεν είναι η χρηματοδότησή του από το κράτος, αλλά η επωφελής και αποτελεσματική διάθεση και επένδυση των χρημάτων που το κράτος καταβάλλει»! Αναφέρει τα ποσά που προϋπολογίζονται από το ελληνικό δημόσιο προς το ΕΚΚ και προσθέτει πως ο πρόεδρός του ήξερε από τις 26/11 «ότι η τελευταία δόση των 3.600.000 ευρώ εγκρίθηκε και είναι έτοιμη για εκταμίευση» μέχρι τις 3/12. Λες και το πρόβλημα είναι το τι λένε ότι θα δώσουν και όχι πόσο, πότε και πώς τα δίνουν...

Η κυβερνητική αδιαφορία για την εθνική κινηματογραφία αναδείχτηκε και την Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη, στη συνέντευξη της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Ο πρόεδρός της, Κώστας Τερζής, αναφερόμενος στις υπουργικές εξαγγελίες για «σχολή κινηματογράφου», σημείωσε ότι «είναι μια επανάληψη καθιερωμένων πια δηλώσεων», αλλά «οι πληροφορίες, από τους ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη και από το ΑΠΘ, όπου θα βρίσκεται η υπό ίδρυση σχολή και από τη Σχολή Καλών Τεχνών, λένε ότι πολύ απέχουμε από την ίδρυση μιας τέτοιας σχολής. Ακόμα και τα κονδύλια για την ίδρυσή της αναζητούνται στα επόμενα χρόνια». Θύμισε, επίσης, ότι από καιρό τα κινηματογραφικά σωματεία κατέθεσαν στο ΥΠΠΟ ολοκληρωμένο σχέδιο για την ίδρυση σχολής, αλλά απάντηση δε δόθηκε.

Για την παραγωγή υπογράμμισε πως «τα πράγματα κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι υπάρχει μια επιθετική πολιτική προώθησης του κινηματογράφου εκτός Ελλάδας» και ότι «για οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια, σε οποιονδήποτε τομέα, χρειάζονται πολιτική βούληση και χρήματα. Στον κινηματογραφικό χώρο και όχι μόνο και τα δύο αναζητούνται».