ΔΑΣΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νέα (ν)τροπολογία
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003

Δεν έχει τέλος το ρουσφετολογικό παζάρι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των δασών και συνολικότερα του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Τώρα έφτασαν στο σημείο να χαρίζουν μέσω τροπολογιών της τελευταίας στιγμής (σ.σ. σήμερα ξεκινά η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου) μέχρι και πρόστιμα για διάφορες δασικές παρανομίες, μικρές και μεγάλες.

Χτες, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς κατέθεσε νέες τροπολογίες - προσθήκες στο καταστροφικό δασικό νομοσχέδιο, το οποίο φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Προστασία των δασικών οικοσυστημάτων» κλπ., όπου μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται νέες παροχές προς καταπατητές και καταστροφείς δασών, ενόψει βέβαια των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 21 του εν λόγω νομοσχεδίου προστίθεται μία ακόμη παράγραφος, η οποία αναστέλλει την επιβολή προστίμων σε όσους έχτισαν αυθαίρετα κτίσματα εντός δασών, μέχρι τη σύνταξη των περιβόητων «δασικών χαρτών». Πρόκειται στην ουσία για ένα ακόμη τέχνασμα για τη νομιμοποίηση ακόμη περισσότερων αυθαιρεσιών σε βάρος των δασών της χώρας, αφού όπως εκτιμούν δασολόγοι, η σύνταξη αυτών των χαρτών δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε την επόμενη δεκαετία.

Το αίσχος της διγλωσσίας της κυβέρνησης αποκτά ακόμα περισσότερο προκλητικό χαρακτήρα, αφού ούτε δύο μήνες δεν πέρασαν από τότε που ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς και ο υφυπουργός Φ. Χατζημιχάλης σχεδόν... ορκίζονταν ενώπιον των δημοσιογράφων ότι οι αυθαιρεσίες δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν. Επιπλέον, έλεγαν τότε ότι τα πρόστιμα θα επιβληθούν κανονικά από τις αρμόδιες κρατικές αρχές στους παραβάτες, εκτός και αν προέβαιναν οι ίδιοι σε κατεδάφιση των αυθαιρέτων τους, γεγονός που το εξασφάλιζε το παρόν νομοσχέδιο μέσω της 5ης παραγράφου του άρθρου 21.

Χτες, ο υπουργός Γεωργίας πρόσθεσε μία παράγραφο ακόμη, την 14η, η οποία ακυρώνει στην πράξη τα προβλεπόμενα της προηγούμενης, αλλά και τους... όρκους του.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί «τους πολίτες και τους φορείς που ενδιαφέρονται για το φυσικό περιβάλλον και τα δάση της Ελλάδας» η «Κοινωνική Δράση για τα Δάση», σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ., μέρα που ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δάση στη Βουλή.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι ακόμη ένα μέτρο που περιπλέκει την υπάρχουσα νομοθεσία, αποδεσμεύει από την προστασία της δασικής νομοθεσίας πολλά εκατομμύρια δάση και δασικές εκτάσεις, νομιμοποιεί καταπατήσεις, ενώ, σε συνδυασμό με την κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και ανοίγει το δρόμο για νέους εμπρησμούς, καταπατήσεις και αυθαίρετα».

Τα παραπάνω τονίζει στο κάλεσμά της για τη συγκέντρωση η «Κοινωνική Δράση για τα Δάση», ζητώντας επίσης «από όλους τους βουλευτές την καταδίκη αυτής της πολιτικής και την καταψήφιση του νομοσχεδίου».

Στη συγκέντρωση θα υπάρχουν εικαστικά δρώμενα, μουσική και άλλες εκδηλώσεις που θα καταγγέλλουν αυτό το νομοσχέδιο και θα ζητάνε μια άλλη αντιμετώπιση για τα δάση, που είναι πηγή ζωής και αναψυχής για τον ελληνικό λαό.