ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μειωμένες συντάξεις για 2 εκατομμύρια ασφαλισμένους
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003

«Ωδινεν όρος και έτεκε μυν..!». `Η, για να το πούμε πιο απλά, η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει ότι θα αυξήσει τις μειωμένες συντάξεις που παίρνουν οι ασφαλισμένοι σε περισσότερα του ενός Ταμεία κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους (διαδοχική ασφάλιση) ναυάγησε οριστικά. Ετσι, παρά τις υποσχέσεις, όσοι και μετά την ψήφιση του νόμου θα έχουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους ασφαλιστεί σε περισσότερα του ενός Ταμεία θα συνεχίσουν να παίρνουν μειωμένες συντάξεις - σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι 30% - σε σχέση με τους ασφαλισμένους σε ένα Ταμείο.

Χτες στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππα, έκλεισαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του μίνι ασφαλιστικού, το οποίο την επόμενη βδομάδα οδεύει για ψήφιση προς τη Βουλή. Ομως, οι συγκεκριμένες διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση δεν αλλάζουν ουσιαστικά τίποτα από το υφιστάμενο καθεστώς. Σύμφωνα μάλιστα με την αξιολόγηση που κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), «οι μεγάλες απώλειες που έχουν οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας (σ.σ. διαδοχικής ασφάλισης) στη σύνταξή τους θα συνεχιστούν και μετά την ψήφιση του νέου νόμου»!

Ειδικότερα η ΠΟΠΟΚΠ εκτιμά ότι η συντριπτική πλειοψηφία, 85%-90%, των εργαζομένων που έχουν διαδοχική ασφάλιση θα συνεχίσουν να παίρνουν μειωμένες τις συντάξεις τους, όπως δηλαδή και οι σημερινοί συνταξιούχοι. Μόνον ένα μικρό ποσοστό, 10%-15%, με τις νέες διατάξεις θα αυξήσουν τις συντάξεις τους αλλά μόλις κατά 3%-4% σε σχέση με σήμερα. Σημειώνεται ότι και αυτή η ελάχιστη αύξηση δεν αφορά τους σημερινούς συνταξιούχους, αφού οι συγκεκριμένες διατάξεις δε θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Ετσι, η ληστεία σε βάρος των σημερινών αλλά και των μελλοντικών συνταξιούχων, για το λόγο και μόνον ότι ήταν ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα Ταμεία στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και στο μέλλον.

Για να κατανοηθεί το μέγεθος του προβλήματος, σημειώνουμε ότι σήμερα ένας στους τρεις ασφαλισμένους του ΙΚΑ και ένας στους δύο ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, λαμβάνουν και θα λαμβάνουν δηλαδή μειωμένες συντάξεις σε σχέση με τους εργαζόμενους των ίδιων Ταμείων, που ήταν ασφαλισμένοι σε ένα Ταμείο.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, τέσσερις στους δέκα ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται με το ληστρικό καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης και έχουν σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις τους. Αν και τα ποσοστά των απωλειών διαφέρουν από Ταμείο σε Ταμείο και με δεδομένο ότι ακόμα και οι συντάξεις για ασφαλισμένους σε ένα Ταμείο είναι χαμηλές, η διαιώνιση του καθεστώτος της διαδοχικής χειροτερεύει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των συντάξεων.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο αριθμός των μελλοντικών συνταξιούχων που θα υπάγονται στη διαδοχική στο μέλλον θα αυξηθεί καθώς μεγεθύνεται η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας. Μετά το 2010 έξι στους δέκα ασφαλισμένους θα συνταξιοδοτούνται με τις συγκεκριμένες διατάξεις. Δηλαδή, η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά περισσότερους από 2.000.000 σημερινούς ασφαλισμένους. Που σημαίνει ότι με το νόμο η κυβέρνηση διαιωνίζει την απροκάλυπτη και αναίτια ληστεία σε βάρος του 60% των εργαζομένων.