ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Ράμσφελντ, υπό τους ήχους πυροβόλων και ρουκετών
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003

Associated Press

Ράμσφελντ -Καρζάι. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωσε πεπεισμένος ότι οι Ταλιμπάν «δε θα επιστρέψουν ποτέ στην εξουσία», αν και δεν τον ρώτησε κανείς σχετικά
ΜΑΖΑΡ-Ι-ΣΑΡΙΦ, ΚΑΜΠΟΥΛ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Μια επίθεση κατά εργαζομένων στο πρόγραμμα απογραφής του ΟΗΕ με ένα νεκρό και τουλάχιστον 11 τραυματίες και μια έκρηξη ρουκέτας κοντά στα γραφεία της ISAF και στην πρεσβεία των ΗΠΑ, χωρίς θύματα, ήταν η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» της χτεσινής επίσκεψης του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στο Αφγανιστάν. Παρ' όλ' αυτά, ο Ράμσφελντ -που είχε κηρύξει τον Μάιο το «τέλος των εχθροπραξιών» στο Αφγανιστάν...- εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι Ταλιμπάν, οι οποίοι «ηττήθηκαν», δεν πρόκειται να «επιστρέψουν ποτέ στην εξουσία» στη χώρα, υποσχέθηκε «συνέχιση» της αμερικανικής βοήθειας και εξέφρασε τη «βεβαιότητα» πως οι εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στα τέλη του επόμενου χρόνου θα είναι «επιτυχείς».

Πέραν της ρητορικής, ο Ράμσφελντ φάνηκε να προσπαθεί να άρει - για λογαριασμό του... υφισταμένου του, Προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι - το διπλό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιπέσει οι προσπάθειες αποκατάστασης της «ασφάλειας»: Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν όχι η Καμπούλ, αλλά η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, όπου συναντήθηκε με τους πολέμαρχους Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και Ατα Μοχάμεντ. Στόχος της συνάντησης ήταν να πειθαναγκαστούν ο Ουζμπέκος και ο Τατζίκος να αφήσουν κατά μέρος την αλληλοσφαγή, στην οποία έχουν επιδοθεί τον τελευταίο χρόνο και να υπαγάγουν τις δυνάμεις τους στον «κεντρικό στρατό» του Καρζάι. «Εχουν ήδη αρχίσει να ακολουθούν αυτό το μονοπάτι και ασφαλώς το αναγνωρίζουμε και το ενθαρρύνουμε», είπε ο Ράμσφελντ. Παράλληλος στόχος του ήταν να επιβάλει την αναντίρρητη «αποδοχή» από πλευράς πολεμάρχων της απόδοσης στις «Περιφερειακές Ομάδες Ανοικοδόμησης» - που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αυξήσουν σε περίπου 12, από έξι σήμερα - ενός πρωταρχικού ρόλου.

Σε αυτή τη λογική, της δημιουργίας βάσεων για τη διασφάλιση της κατοχής υπό το προκάλυμμα της «ειρήνευσης», εντάσσονται η έκκληση του Ράμσφελντ όσο και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ από τις Βρυξέλλες, για «αύξηση της συμμετοχής του ΝΑΤΟ» στο Αφγανιστάν, που, όπως είπαν, «κάθε άλλο παρά συνεπάγεται μείωση της αμερικανικής εμπλοκής». Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση της Τουρκίας ήταν η πρώτη που αντέδρασε θετικά στην έκκληση Αμερικανών υπουργών, ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να προμηθεύσει τρία ακόμη ελικόπτερα για την ISAF, που διαθέτει μόλις τρία (ανάλογο αίτημα είχε απορρίψει τον Οκτώβριο η Αθήνα).

Οι εξελίξεις, πάντως, εξακολουθούν να αποδεικνύουν πως ο πόλεμος κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Πριν την επίσκεψη, σημειώθηκε επίθεση «μαχητών Ταλιμπάν», με ημιαυτόματα και πολυβόλα, εναντίον 60 εργαζομένων του ΟΗΕ, στην επαρχία Φαράχ, 80 χλμ. δυτικά της Κανταχάρ, είχε σαφή χαρακτήρα: Ηταν ενάντια στη διενέργεια των «εκλογών», καθώς οι άνθρωποι του Οργανισμού επιχειρούσαν να απογράψουν τους κατοίκους, για να διευκολυνθεί η διαδικασία. Ο ταλίμπ μουλάς Αμπντούλ Χακίμ Λατίφι δήλωσε ότι η επίθεση, όπως και οι μελλούμενες με τις οποίες απείλησε, έγινε «κατά ανθρώπων που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς, είτε είναι ξένοι είτε είναι Αφγανοί».

Το δεύτερο αξιοπρόσεκτο συμβάν της ημέρας, δύο ώρες μετά την αποχώρηση του Ράμσφελντ, όταν ερρίφθη ρουκέτα σε σημείο κοντά στο αρχηγείο της ISAF και την πρεσβεία των ΗΠΑ, μάλλον δε βελτίωσε την εικόνα των αρχών ασφαλείας του Καρζάι και της ISAF. Στην πρεσβεία - φρούριο, εκπρόσωπος δήλωσε ότι «επανεξετάζουμε τα μέτρα ασφαλείας»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογές εν μέσω πολέμου (2005-09-14 00:00:00.0)
Αναμενόμενη «επίσκεψη-έκπληξη» (2005-04-14 00:00:00.0)
Αμφίβολη «εκεχειρία» μετά τις σφαγές (2003-10-10 00:00:00.0)
Ατέρμονη αλληλοσφαγή (2003-10-09 00:00:00.0)
«Επιφυλακτικός» ο Μπλερ προ των αιτημάτων Καρζάι (2002-02-01 00:00:00.0)
Ο «πονοκέφαλος» της χερσαίας επέμβασης (2001-11-07 00:00:00.0)