ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
H αλήθεια δεν κρύβεται

Τα επίσημα στοιχεία, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας ότι δήθεν τα εργαζόμενα αγροτικά νοικοκυριά... ευημερούν

Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2003

Eurokinissi

Ν' αναποδογυρίσει την πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική ύπαιθρος, για να κρύψει τα ολέθρια αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζει, επιχειρεί, στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μόλις προχτές, ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι το αγροτικό εισόδημα αυξάνεται, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, το τελευταίο διάστημα, και «η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Βεβαίως, οι αγρότες ξέρουν τι έχουν στην τσέπη τους κι είναι δύσκολο να ξεγελαστούν από τους κυβερνητικούς ψευταράδες. Επειδή, όμως, μπορεί να τους πιστέψουν κάποιοι από τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, που δε γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση στην ύπαιθρο - ίσως σ' αυτούς ν' απευθύνονται ψευδόμενοι ο πρωθυπουργός και οι υπεύθυνοι του υπουργείου Γεωργίας - θ' αναφέρουμε μερικά στοιχεία, που αποδεικνύουν το αντίθετο από ό,τι υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Τι «λένε» οι αριθμοί...

Στην τελευταία δεκαετία διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - κατά την οποία επί οκτώ, περίπου, χρόνια πρωθυπουργός είναι ο Κ. Σημίτης - έχουμε:

Οι κυβερνώντες - όπως και οι αντιπολιτευόμενοι της ΝΔ - δεν κρύβουν, μάλιστα, ότι στόχος τους είναι να μειώσουν κι άλλο το ποσοστό του αγροτικού δυναμικού της χώρας, κατεβάζοντάς το κοντά στο 7%-8%. Δε λένε, όμως, τι θ' απογίνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες που θ' αναγκαστούν να φύγουν από το χωράφι και να εγκαταλείψουν το χωριό τους. Τη μόνη προοπτική που δίνουν σ' αυτούς είναι η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση.

... και τι βλέπουν τα μάτια

Αλλά, αυτά που «λένε» οι αριθμοί, τα βλέπουν και τα μάτια όσων ζουν στην ελληνική επαρχία. αλλά και όσων επισκέπτονται την ύπαιθρο. Η ζωή στο χωριό είναι δύσκολη και καθημερινά δυσκολεύει περισσότερο. Το καταλαβαίνεις βλέποντας το καφενείο να κλείνει αποβραδίς, επειδή ο κόσμος δεν έχει λεφτά να ξοδέψει ούτε για ένα κρασί, για ένα τσίπουρο. Το μπακάλικο να ξανανοίγει τα παλιά δεφτέρια με τα βερεσέδια. Τους γέροντες να μην έχουν να πληρώσουν για το καθημερινό καρβέλι και τη συμμετοχή τους στα φάρμακα. Το δημοτικό σχολείο να μην έχει μαθητές, το αγροτικό ιατρείο να είναι χωρίς γιατρό. Την κάθε οικογένεια να έχει έναν, ή και περισσότερους ξενιτεμένους. Το νιώθεις βλέποντας την οργή στα μάτια των ξωμάχων.

Το ζητούμενο είναι αυτή η οργή να εξελιχθεί σε τιμωρία των ενόχων προσεχώς στην κάλπη. Ολων των ενόχων. Και των σημερινών κυβερνώντων και των φιλοδοξούντων να τους αντικαταστήσουν για να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σίγουρη και ωφέλιμη εναλλακτική λύση υπάρχει και είναι η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ