ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ «ΜΠΑΡΚΟ»
Στηρίζουμε ΚΚΕ!
Σάββατο 1 Απρίλη 2000

«Είμαι δεξιά αλλά θα ψηφίσω ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο κόμμα που ήρθε να μου μιλήσει για τα προβλήματά μου. Θα ψηφίσω ΚΚΕ για να υπάρχει μια φωνή διαφορετική, μια δύναμη παραπάνω στη Βουλή!». Τα λόγια αυτά ανήκουν σε μια από τις εργάτριες στο εργοστάσιο ενδυμάτων «ΜΠΑΡΚΟ», στο Περιστέρι, όπου περιόδευσε χτες ο Δήμος Θεοδώρου, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Αθήνας.

Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που στο εργοστάσιο «ΜΠΑΡΚΟ», από την προηγούμενη Δευτέρα, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, για 15 μέρες, 12 εργαζόμενες - από τις 50 που έχει συνολικά το εργοστάσιο - με 20 και 30 χρόνια προϋπηρεσία η κάθε μία. Παράλληλα όλες οι εργαζόμενες εδώ και καιρό, αντί οχταώρου, έχουν υποχρεωθεί να δουλεύουν 7ωρο, με μειωμένες αποδοχές και μειωμένη ασφάλιση, ενώ πριν 15 μέρες όλο το προσωπικό εξαναγκάστηκε σε μία βδομάδα υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.

Η δικαιολογία που έχει επικαλεστεί η επιχείρηση για όλες αυτές τις αλλαγές, όπως είπαν οι εργαζόμενες στον υποψήφιο βουλευτή, είναι η μείωση της παραγωγής. Τη στιγμή όμως που η επιχείρηση θέτει εργαζόμενες σε διαθεσιμότητα έχει αναλάβει επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, στο οποίο και έχει εντάξει πολλές εργαζόμενες. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι οι εργαζόμενες που είναι σε διαθεσιμότητα είναι οι μόνες που δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο Δ. Θεοδώρου κάλεσε τις εργάτριες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μη μείνουν αδρανείς περιμένοντας τα σχέδια του εργοδότη. «Πρέπει να ενεργοποιηθείτε και εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας. Αυτό που φάνηκε από τις τελευταίες αλλαγές που έκανε ο εργοδότης είναι ότι είναι διατεθειμένος να μειώσει το προσωπικό κατά πολύ. Τα εργατικά δικαιώματα πια δεν προστατεύονται από καμία κυβέρνηση, οπότε πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας».


Την ίδια ώρα τις κάλεσε με την ψήφο τους στις 9 του Απρίλη να ενισχύσουν το ΚΚΕ και να δώσουν απάντηση αντίδρασης και αντίστασης τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τη ΝΔ, αλλά και τα άλλα κόμματα, που με τη στάση τους έχουν στηρίξει την «ευρωπαϊκή προοπτική» της ΟΝΕ, που ως αποτέλεσμα έχει να αυξάνεται η ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια. «Θέλουμε μεγαλύτερη δύναμη για να μπορούμε να αγωνιστούμε μαζί σας. Με τη βοήθειά σας θα φτάσουμε στο στόχο μας, που είναι η δημιουργία του αντιπάλου δέους. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αγώνα, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να μην περάσουν αυτά που σχεδιάζουν για την αλλαγή του ασφαλιστικού, για να μην πάνε τα παιδιά μας μισθοφόροι στη Γιουγκοσλαβία», υπογράμμισε ο Δ. Θεοδώρου.