ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ
Ψηφοθηρία και εμπορευματοποίηση της κατοικίας

Καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής

Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003

Eurokinissi

Ενταγμένο στην πολιτική της εμπορευματοποίησης κοινωνικών αγαθών όπως η κατοικία και της ανάθεσης στο μεγάλο κεφάλαιο της χωροταξίας και της πολεοδόμησης, είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για «τα αυθαίρετα», που από χτες συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Μάλιστα, όπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις που κάνει στα «αυθαίρετα», στόχο έχει την ψηφοθηρία και την ομηρία χιλιάδων πολιτών ενόψει των εκλογών. Οι δε ρυθμίσεις αυτές κάθε άλλο παρά λύνουν το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα των αυθαιρέτων, αλλά αντίθετα αποτελούν βάση για τη συνέχιση της αυθαιρεσίας και της καταπάτησης γης.

Ο βουλευτής τόνισε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εκτός των άλλων, ευνοούνται ασύστολα οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αφού προβλέπεται να ασφαλίζεται υποχρεωτικά σε αυτές η κάθε άδεια οικοδομής και η κάθε οικοδομή. Μια από τις συνέπειες αυτής της ρύθμισης θα είναι και η αύξηση του κόστους της κατοικίας, κάτι που θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα.

Το πρόβλημα των αυθαιρέτων, είπε ο βουλευτής, είναι ένα σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Κύριο μέλημα αυτής της πολιτικής που συνεχίζεται και σήμερα είναι η εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού που λέγεται κατοικία και στο συζητούμενο νομοσχέδιο είναι μια επιβεβαίωση της «αυθαίρετης κυβερνητικής πολιτικής».

«Η κυβέρνηση, είπε, έρχεται να νομιμοποιήσει αυθαίρετα κατά συρροήν στο Μαρούσι για παράδειγμα και σε άλλες περιπτώσεις. Τι γίνεται όμως με τα δάση και τον αιγιαλό; Τι γίνεται με τις βίλες που κτίστηκαν μέσα στη θάλασσα, μέσα στα δάση, σε περιοχές δηλαδή που δεν έπρεπε να υπάρχουν; Πότε, συνέχισε, θα καθοριστεί υπεύθυνα από το ΥΠΕΧΩΔΕ ο αιγιαλός και η παραλία;».

Για εμάς, είπε, ο Ν. Γκατζής η κατοικία είναι κοινωνικό δικαίωμα, αλλά σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η γη έχει περάσει στην υπερεκμετάλλευση του κεφαλαίου, στο οποίο σταδιακά παραχωρείται και ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δεν κατοχυρώνεται το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου και μένουν στο απυρόβλητο οι μεγάλοι καταπατητές ως επιβράβευση της αυθαίρετης πολιτικής. Το νομοσχέδιο, είπε, δε λύνει τα προβλήματα της παραγωγής αυθαιρέτων, τα οποία θα αναπαράγονται ως αποτέλεσμα της οικιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Με τον προτεινόμενο νέο τρόπο έκδοσης των αδειών οικοδομής, ο έλεγχος θα γίνεται δειγματοληπτικά μόνο στο 10% των οικοδομών, κάτι που το ΤΕΕ χαρακτήρισε νάρκη στα θεμέλια της οικοδομής, ενώ οι διατάξεις για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης κρίθηκαν - όπως είπε ο Ν. Γκατζής - αντισυνταγματικές και από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Καταλήγοντας, ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που αναπαράγει το πρόβλημα στον τομέα της κατοικίας και του περιβάλλοντος και γι' αυτό πρέπει το λαϊκό κίνημα να αγωνιστεί για τη διεκδίκηση φτηνής και ασφαλούς λαϊκής κατοικίας.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να συζητηθεί αναλυτικά στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να αφιερώσει μία και μόνη συνεδρίαση.

Αντίθετοι με το νομοσχέδιο δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ, ενώ η αρμόδια υπουργός Β. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι δεν προωθεί τη νομιμοποίηση των «αυθαιρέτων». Αυτό που γίνεται, είπε, είναι απλώς η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος και η νομιμοποίηση θα γίνει μόνο με την ένταξη των διάφορων κτισμάτων στα σχέδια πόλης. Αντιμετωπίζουμε, είπε, μία υπαρκτή κατάσταση για ...κοινωνικούς λόγους.