ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα αιματηρή εισβολή

«Συνταγή καταστροφής» χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός τα σχέδια Σαρόν περί μονομερών κινήσεων

Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003

Associated Press

Για άλλη μια φορά δολοφονίες και καταστροφές στη Ράφα
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΦΑ.--

Επιμένει η ισραηλινή ηγεσία στο σχέδιο μονομερών κινήσεων σε περίπτωση «κατάρρευσης του οδικού χάρτη», προχωρώντας σε νέα στρατιωτική κλιμάκωση, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τις όποιες προσπάθειες διαλόγου γίνονται. Ο ισραηλινός στρατός άφησε πίσω του 6 νεκρούς και 19 τραυματίες μετά την πολύωρη εισβολή του στην πόλη της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, οδηγώντας πολλούς στην εύλογη υποψία ότι τα σχέδια Σαρόν, «σε περίπτωση αποτυχίας», είναι ειλημμένες αποφάσεις. Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός καθιστούσε σαφές ότι τα σχέδια μονομερών κινήσεων είναι «καταστροφή» και θα οδηγήσουν την περιοχή «σε νέο κύκλο αίματος».

Με τεθωρακισμένα οχήματα, άνδρες του πεζικού και υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Ράφα, με στόχο, όπως ανακοίνωσε, να συλλάβει ένα μέλος της «Τζιχάντ». Κατά τη διάρκεια της εισβολής σημειώθηκαν σφοδρές συμπλοκές με Παλαιστινίους ενόπλους και ανατινάχτηκε ένα κτίριο, αφού εκκενώθηκε από τα γυναικόπαιδα. Με το πρώτο φως του ήλιου, ο απολογισμός ήταν βαρύς. Εξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 5 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός γιατρού που ήταν πλήρωμα σε ασθενοφόρο, και 19 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και 4 παιδιά. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ καταδίκασε την εισβολή και κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι σαμποτάρει κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

«Δε θα δεχτούμε μονομερείς κινήσεις»

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», χαρακτήριζε «συνταγή για την απόλυτη καταστροφή» τα σχέδια της ισραηλινής ηγεσίας για μονομερείς κινήσεις. «Με τον τρόπο αυτό, η διένεξη θα συνεχιστεί, η φωτιά θα συνεχίσει να καίει και ο τρόμος θα κυριαρχήσει. Είναι εντελώς λάθος να επιβληθεί διά της βίας κάτι, το οποίο φυσικά δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ».

Ο Αχμάντ Κορέι σχολίασε και τις έμμεσες αναγγελίες του Σαρόν περί διάλυσης ορισμένων εποικισμών. «Αν θέλει να καταργήσει κάποιους εποικισμούς, καλώς. Αλλά δεν μπορεί, παράλληλα, να κατασκευάζει ένα τείχος και να μας βάζει, εμάς τους Παλαιστινίους, σε κλουβιά σαν τα κοτόπουλα. Αν ήθελε να ανεγείρει το τείχος κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, χωρίς να προσαρτήσει παλαιστινιακά εδάφη, τότε ευχαρίστως να συνεργαστούμε και να συμβάλουμε και στα έξοδα» κατέληξε ειρωνικά ο Κορέι.

Στην ισραηλινή ηγεσία επέρριψε την ευθύνη της συνεχιζόμενης βίας και ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας της Γάζας και μετέπειτα υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς, Μοχάμαντ Ντάχλαν. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, σε ομιλία του, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ηρεμία, αν η ισραηλινή ηγεσία δεν εμφανίσει συγκεκριμένες προτάσεις, κάποιο «όραμα» για το μέλλον, αν δεν υπάρξει πολιτική πρόοδος.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή συνομίλησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι εκπρόσωποι των 4 μερών που αποτελούν το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία), που συναντήθηκαν, την Τετάρτη το βράδυ, στη Ρώμη, στο περιθώριο της διάσκεψης των δωρητών για το Παλαιστινιακό. Η συνάντησή τους δεν κατέληξε σε απόφαση.

Εντούτοις, χτες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι σήμερα ο Κόλιν Πάουελ θα συναντηθεί με τον πρώην αρχηγό των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Αμί Αγιαλόν, και τον Παλαιστίνιο καθηγητή υπεύθυνο της ΟΑΠ για την Ιερουσαλήμ, Σάρι Νουσάιμπεχ, οι οποίοι, επίσης, έχουν εκπονήσει μια εναλλακτική πρόταση συνολικής και οριστικής επίλυσης. Η είδηση αυτή, μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση Πάουελ με τους πρωτεργάτες της «Πρωτοβουλίας της Γενεύης», Γιόσι Μπεϊλίν - Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές, άλλο ένα σήμα πίεσης της Ουάσιγκτον προς την ηγεσία του Τελ Αβίβ, με αφορμή το τείχος, αλλά και τα σχέδια «μονομερών κινήσεων», θέματα για τα οποία η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει τη δυσφορία της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χόσνι Μουμπάρακ (2010-01-10 00:00:00.0)
Συνέχεια προκλήσεων με λόγια και έργα (2004-04-23 00:00:00.0)
Προκλητικός και ανεξέλεγκτος ο Σαρόν (2004-04-03 00:00:00.0)
Δεν πάει το Ισραήλ στη Χάγη για το τείχος (2004-02-13 00:00:00.0)
Κατ' αρχάς θετική η Ουάσιγκτον στα σχέδια Σαρόν (2004-02-06 00:00:00.0)
Κύμα συγκρούσεων και νέα εισβολή (2001-05-12 00:00:00.0)