ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνεται ο «καυγάς» για τα συμβόλαια
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003

Associated Press

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη, έτοιμοι να μπουκάρουν σε σπίτι Ιρακινών
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΑΜΑΝΤΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΟΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Διογκώνεται η θύελλα αντιδράσεων, που προκάλεσε η απόφαση της Ουάσιγκτον να αποκλείσει από τη διεκδίκηση των προσοδοφόρων συμβολαίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, τις χώρες που αντιτάχθηκαν στην εισβολή. Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπεραμύνθηκε της απόφασης, ενώ το Πεντάγωνο ουσιαστικά εκβίασε όσους αντιδρούν, κοινοποιώντας ότι για «όποιον αποφασίσει να αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ, οι πόρτες θα ανοίξουν». Ταυτόχρονα, όμως, ο Τζορτζ Μπους επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους ηγέτες των χωρών που απέκλεισε, για να τους «πείσει» να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του ιρακινού χρέους.

«Ατυχή» χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση ο ΓΓ του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι «δε συνεισφέρει στη βελτίωση των δοκιμαζόμενων διατλαντικών σχέσεων και δεν αποφεύγει κινήσεις που διχάζουν». Στο πλευρό του, ο Γερμανός Καγκελάριος δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά του, τονίζοντας ότι η ανοικοδόμηση του Ιράκ «είναι καθήκον όλων και το Διεθνές Δίκαιο εφαρμόζεται και στα προσοδοφόρα συμβόλαια». Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εκτίμησε ότι «έχει λίγη σημασία ποιος προσέφερε και ποιος όχι οικονομικά σε μονομερή βάση, όταν θα πρέπει να υπερσκελίζουμε τα εμπόδια του παρελθόντος». Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι πιθανότατα οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις δε θα επιδεινωθούν δραματικά, αλλά υπογράμμιζαν ότι «σίγουρα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να πείσει κανείς το Κοινοβούλιο να εγκρίνει οικονομική βοήθεια».

Περί επιστροφής στο παρελθόν και περί διχαστικής απόφασης, που υπάρχει περίπτωση να βαθύνει περαιτέρω το ρήγμα, που, ήδη, υπάρχει, έκανε λόγο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, ενώ ο επίτροπος Κρις Πάτεν υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή επιστρέφει «σε παλιές αντιδικίες και δεν εξυπηρετεί τίποτε». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε, γραπτώς, ότι θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να της παραδώσει στοιχεία σχετικά με την απόφασή της, έτσι ώστε να κρίνει, αν νομικά «εναρμονίζονται οι όροι των συμβολαίων με τις θέσεις περί ελευθερίας του ανταγωνισμού, που οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει στον ΠΟΕ».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Παπανδρέου, υποστήριξε ότι θα ήταν «χρήσιμο να αναθεωρηθεί η αμερικανική απόφαση», υιοθετώντας θέση υπέρ της ευρύτερης διανομής των συμβολαίων και τόνισε ότι «εφόσον η απόφαση ανοικοδόμησης ελήφθη ομοφώνως από τον ΟΗΕ, δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί με συναινετικό τρόπο». Αντίθετα, ο Βρετανός ομόλογός του χαρακτήρισε απολύτως αναμενόμενη και δίκαιη την αμερικανική απόφαση.

Εκβιασμοί...

«Εξαιρετικά λογική κίνηση», χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος τον αποκλεισμό όσων «δε ρισκάρουν τις ζωές τους, τα χρήματα των φορολογουμένων τους και το στρατό τους στο Ιράκ». Μάλιστα, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Λόρενς Ντιρίτα, προχώρησε σε ανοιχτό εκβιασμό των αποκλεισμένων, υποστηρίζοντας ότι «εάν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ, τότε η πόρτα των συμβολαίων θα ανοίξει.. Δεν πρόκειται άλλωστε για τιμωρία».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Πρόεδρος Μπους μίλησε τηλεφωνικώς με τον Γερμανό Καγκελάριο και τους Προέδρους της Ρωσίας και της Γαλλίας, από τους οποίους ζήτησε να δεχτούν τον ειδικό απεσταλμένο του για το ιρακινό χρέος, Τζέιμς Μπέικερ. Παρίσι και Βόννη δέχτηκαν τη συνάντηση, χωρίς, όμως, να ξεκαθαρίσουν, αν προτίθενται να παραγράψουν μέρος του χρέους που τους οφείλεται, όπως φέρεται να τους ζητά η Ουάσιγκτον. Το προηγούμενο ιρακινό καθεστώς χρωστά 40 δισ. σε Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ και άλλες χώρες του Κλαμπ του Παρισιού, και άλλα 80 δισ. δολάρια σε αραβικές χώρες.

Επιθέσεις και ...παραιτήσεις

Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε, χθες το μεσημέρι, σε αμερικανική στρατιωτική βάση έξω από το Ραμάντι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 3 καμικάζι και 1 Αμερικανός στρατιώτης, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τραυματίες είναι 19. Στη Σαμάρα, ένοπλοι σκότωσαν 2 μέλη της Πολιτοφυλακής, που έχουν δημιουργήσει οι κατοχικές δυνάμεις, ενώ στη Βαγδάτη 2 δημοσιογράφοι του «Time», οι Μάικλ Βάισκοπφ και Τζέιμς Νάχτγουεϊ, τραυματίστηκαν όταν έπιασαν χειροβομβίδα που εκτοξεύτηκε εναντίον της αμερικανικής περιπόλου που ακολουθούσαν. Τέλος, άκαρπες παρέμεναν οι προσπάθειες των πυροσβεστών να σβήσουν τη φωτιά που προκλήθηκε στον πετρελαιαγωγό που συνδέει τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί με αυτά της Ντόρα, όπου σημειώθηκε σαμποτάζ, το βράδυ της Τετάρτης.

Την ίδια στιγμή, λίγες μόλις μέρες μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων περί «παράδοσης σταδιακά του ελέγχου σε ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που ενισχύονται διαρκώς», οι κατοχικοί ισχυρισμοί κατέρρευσαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο. Από τους 700 άνδρες του πρώτου τάγματος του νέου ιρακινού στρατού, που εκπαιδεύτηκε από Αμερικανούς, οι 300 υπέβαλαν, ήδη, την παραίτησή τους, είτε δεν εμφανίστηκαν στη θέση τους.

Κατοχικοί επιτελείς προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, μιλώντας για «πιθανή έκφραση δυσαρέσκειας για τις εργασιακές συνθήκες και τους πενιχρούς μισθούς των 60 δολαρίων». Παράλληλα, η «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριζε ότι η CIA αρχίζει να οργανώνει νέες ιρακινές μυστικές υπηρεσίες με τη βοήθεια δύο παλιών γνωστών της, του νυν Ιρακινού υπουργού Εσωτερικών, Νούρι Μπαντράν, και του ηγέτη της Ιρακινής Εθνικής Συμμαχίας, Αγιάντ Αλάουι, οι οποίοι, όπως ομολογούν, συνεργάζονται μαζί της τα τελευταία δέκα χρόνια!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οπου φύγει φύγει... (2004-12-25 00:00:00.0)
Επιτροπή ειδικών στις εκλογές αποστέλλει ο Ανάν (2004-01-21 00:00:00.0)
Αιματοβαμμένα συμβόλαια (2003-12-14 00:00:00.0)
«Μήλον της έριδος» τα συμβόλαια (2003-12-13 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες «εμπλοκές» στην οικονομική ανοικοδόμηση (2003-06-12 00:00:00.0)
Η ώρα της λείας... (2003-05-11 00:00:00.0)